Cibap » met de basis die ik hier leer, wil ik een eigen meubellijn neerzetten

met de basis die ik hier leer, wil ik een eigen meubellijn neerzetten

Jessica Winters, fase 3 student Creatief vakman, loopt stage bij Van Keulen Interieurbouw in Nijverdal. Dit bedrijf maakt en levert interieurs voor onder meer winkels, horeca, kantoren en musea.

“Ik heb het hier zó naar mijn zin”, vertelt Jessica enthousiast. “Het vakmanschap spreekt mij enorm aan. Werken met je handen en niet de hele tijd achter de computer. We maken hier interieurs voor bijvoorbeeld de KFC, de ANWB, Jumbo, Welkoop, tankstations en kapperszaken. Van de afdeling werkvoorbereiding ontvang ik een tekening van een interieurstuk. Dat moet ik dan zien te maken. Het is nooit hetzelfde. Echt maatwerk dus. Ik zoek alle materialen en onderdelen bij elkaar en ga aan de slag. Van kasten tot tafels en van stellingen tot winkelbalies. Echt vakmanschap”, vertelt Jesscia.

  • Student Jessica Winters
  • Stage Van Keulen Interieurbouw
opleiding(en)

dit kunnen machines niet overnemen

Jessica’s stagebegeleider Henk Nitert laat haar veel dingen zelf uitzoeken. “Zelf zoeken naar oplossingen hoe je het beste iets kunt maken, daar leert ze het meeste van”, zegt hij. “Het in elkaar zetten van meubels vind ik het mooiste om te doen”, vertelt Jessica gedreven. Dat stukje vakmanschap zal nooit verdwijnen. Dat kunnen machines niet overnemen. Ik leer hier zo veel. Die basis is heel belangrijk. Met wat ik hier leer, wil ik een eigen meubellijn neerzetten. Dat is mijn doel.”

diversiteit van het beroep

“De diversiteit van het beroep van Creatief vakman vind ik het allermooist”, zegt Jessica. Dat ondervindt ze tijdens de opleiding en ook in de praktijk. “Je raakt niet uitgekeken. Steeds komt er weer iets nieuws, het wordt alleen maar mooier. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wat je ontwerpt en maakt, is en blijft vakmanschap”. Na het Cibap wil Jessica naar de Kunstacademie en verder werken aan de meubellijn die ze wil neerzetten. Met een vader als binnenhuisarchitect en een moeder die is afgestudeerd aan de kunstacademie moet dit vast lukken.

zonder het mbo geen draaiende maatschappij

Jessica is dit jaar namens Cibap de mbo ambassadeur. De mbo-raad organiseert namelijk ieder jaar een challenge onder de naam ‘Mbo’ers pakken aan’ waarbij iedere mbo in Nederland een student afvaardigt. Hiermee maken mbo-studenten en -docenten duidelijk hoe mega belangrijk en leuk het mbo is.

“Mbo-ers leren een vak. Daar heb je wat aan. Er mag niet op het mbo worden neergekeken”, zegt Jessica resoluut. “Vakmanschap is heel belangrijk. Zonder het mbo geen draaiende maatschappij”. Daar zet ze zich dit jaar voor in. Daarnaast gaat ze de strijd aan met mbo ambassadeurs van andere scholen door het doen van diverse challenges op het gebied van leiderschap, creativiteit, communicatie en vakmanschap. En wie weet wordt Jessica dit jaar dé mbo ambassadeur van Nederland.

Lees hier meer over een opleiding tot meubelmaker.