Cibap » Signmaker

Signmaker

mbo-opleiding | niveau 3

Ontwerp en maak signing die opvalt met de opleiding signmaker!  

Signmaker -  opleiding met oog voor belettering én meer… 

Leer op de opleiding Signmaker hoe je signing/reclame ontwerpt en maakt. Wat signing precies is? Kijk eens om je heen. Je ziet het namelijk overal. Bewegwijzering, luifels van winkels, raambestickering op bedrijfspanden en autobestickering. Als sign specialist bij een signbedrijf, reclamebureau of standbouwbedrijf ontwerp en maak jij deze uitingen. 

De opleiding singmaker leert je signproducten maken van begin tot eind. Je ontwerpt de uiting op de computer met een speciaal designprogramma en na de nodige voorbereiding ga je daadwerkelijk aan de slag met de uitvoering. Met de juiste materialen en technieken. Je let op lettergrootte, kleur, constructie en locatie. Je leert hoe deze factoren elkaar beïnvloeden en hoe je ervoor zorgt dat jouw reclame opvalt. Jij wordt allround sign-specialist. 

Wat leer je bij de opleiding signmaker?

Je leert alles wat met belettering (sign) te maken heeft. Niet alleen de vormgeving ervan, maar ook:  

  • manier van snijden  
  • printtechnieken  
  • verschillende plaktechnieken 

Je houdt tijdens je ontwerp altijd in gedachten waarvoor je de reclame maakt: voor op een auto, gevel, billboard of spandoek. Is het een ‘uithangbord’, oftewel de naam, van een bedrijf? Of maak je bewegwijzering?  

Benieuwd of de mbo-opleiding signmaker wat voor jou is? Kom naar onze informatieavond op donderdag 20 juni!

MELD JE DIRECT AAN EN ONTDEK JOUW TOEKOMST!

De ondergrond en de locatie bepalen deels al de richting. Maar ook de grootte van het geheel! Heel vaak werk je als sign specialist met grote letters. Dat doet iets met de vormgeving. En ondertussen heeft je opdrachtgever natuurlijk ook nog wensen. Jij moet met alles rekening houden in je ontwerp. Dat zet je wel voor keuzes! Welke techniek wil je gebruiken? Ga je plotten, printen, frezen of graveren? En welk materiaal is het meest geschikt? Bij Cibap ga je het zelf doen. Zelf ervaren. En net als in de praktijk voer je alles zelf uit. Jij bent verantwoordelijk voor de uitvoering van een idee en de montage.  

Droom jij ervan om allround signmaker te worden?

Tijdens de mbo-opleiding signmaker leer je:

  • Verschillende basisvaardigheden die elke signmaker nodig heeft; 
  • Concepten uitdenken en ontwerpen met programma’s zoals Adobe, Illustrator en Photoshop; 
  • Kijken naar kleur en compositie; 
  • Werken met print- en snijplotters. 

Daarnaast ga je bij het vak Beeldlab aande slag met kleuren en materialen, hiermee ga je experimenteren door te tekenen, schilderen en je leert verschillende technieken. Ook volg je fotografielessen. 

 

Opbouw van de opleiding signmaker

Eerste jaar: Eerste kennismaking signmaker
Op Cibap start je altijd met een basisjaar. Alle studenten volgen het eerste halfjaar dezelfde lessen. We besteden veel aandacht aan je creatieve ontwikkeling. Ook maak je kennis met de verschillende niveau 3 opleidingen die we aanbieden. Dit doe je tijdens de lessen en de focus tweedaagse aan het einde van ieder periode. Na een half jaar kies je welke opleiding je wilt gaan volgen en start je in het tweede halfjaar met deze opleiding.

 

Tweede & derde jaar: Praktijkkennis & afstuderen
In het tweede en derde jaar ga je beide jaren een half jaar op stage en volg je een half jaar school. Ook geef je zelf meer richting aan je opleiding door het volgen van keuzedelen en focuslessen. Door te kiezen voor een bepaalde stage, keuzedelen en focuslessen bepaal jij je eigen specialisatie. Tijdens de lessen werk je aan projecten, vaak voor echte opdrachtgevers. Zo maak je tijdens deze fases echt kennis met de praktijk. Aan het einde van fase 3 maak je ook de proeve van bekwaamheid en je examen om zo je diploma te behalen.

 

 

Maak signing die opvalt!

 

Klaar met je opleiding signmaker?

  • Dan ben je in bezit van het diploma Allround signmaker (mbo, niveau 3); 
  • Dan heb je uitgebreide kennis over visuele communicatie. Je beheerst verschillende technieken en kunt zelfstandig een opdracht uitvoeren. Dankzij jouw creativiteit én luisterend oor lever je fantastische eindproducten op; 
  • Ga aan de slag bij reclame- of beletteringsbedrijven, standbouwers of bedrijven gespecialiseerd in signing.  

Of studeer nog even door. Kies bijvoorbeeld voor de opleiding mediavormgever of ruimtelijk vormgever 

Voor wie is de opleiding signmaker geschikt?  

Je hebt technisch en ruimtelijk inzicht. En natuurlijk ben je creatief. Daarbij heb je het geduld om heel secuur te werken. Elk detail – in de vormgeving én in de uitvoering – is belangrijk. Jouw creativiteit stelt jou in staat je opdrachtgever positief te verrassen. En daarmee de kijker. Jouw sign scoort!   

FAQ

Om te starten op de opleiding signmaker moet je tenminste een vmbo-kader diploma hebben behaald of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 hebben.


Zodra je je hebt aangemeld plannen we je in voor een intake. Informatie over hoe de intake verloopt vind je onder het kopje aanmelden/intake. 

Tijdens de opleiding signmaker ga je 5 dagen per week naar school. Op maandag beginnen de lessen om 10.00 uur. De rest van de week starten we om 8.45 uur. De lessen eindigen iedere dag rond 16.45 uur.

Tijdens de opleiding signmaker krijg je les in ontwerpen, je leert kijken naar kleur en compositie. Natuurlijk leer je werken met ontwerpprogramma’s als Adobe Illustrator, Photoshop en Signlab. Ook leer je werken met printplotters en snijplotters. 

Daarnaast leer je veel basisvaardigheden die iedere creatieve vormgever nodig heeft. Je gaat bij het vak Beeldlab aan de slag met kleuren en materialen, hiermee ga je experimenteren door te tekenen, schilderen en je leert verschillende technieken. Ook volg je fotografielessen. 

Zoals iedere mbo-student krijg je ook de meer theoretische vakken. Je krijgt les in Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Ook vinden we ondernemerschap belangrijk, daarom krijg je les in marketing en ondernemen. 

We verwachten van onze studenten dat ze inzet tonen. Natuurlijk ben je aanwezig tijdens de lessen en lever je de gevraagde producten op tijd op. Op school en tijdens je stage.   

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen lesgeld te betalen. Je gaat lesgeld betalen als je 18 jaar of ouder bent. Op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kan je hierover meer informatie vinden. Het wettelijke lesgeld voor het mbo, studiejaar 2023-2024 is vastgesteld op
€1357
,-. 

Naast het lesgeld komen er nog kosten bij voor boeken en licenties. De kosten voor schooljaar 2023-2024 zijn voor het eerste leerjaar € 240,15. Voor voor het tweede leerjaar zijn de kosten € 230,38 en voor het derde leerjaar zijn de kosten € 201,58. Daarnaast is een laptop vanaf het eerste leerjaar verplicht. 

Uitgebreide informatie over de kosten, vind je onder het kopje kosten.

Droom jij ervan te werken als allround signmaker?

Kies voor de mbo-opleiding signmaker bij Cibap. Ervaar de beste vakschool van Nederland en kom naar onze informatieavond op donderdag 20 juni!