Cibap » Filmmaker (av)

Filmmaker (av)

mbo-opleiding | niveau 3

De opleiding filmmaker maakt je klaar voor een baan als cameraman, editor of audiovisueel vormgever. 

Filmmaker – audiovisuele opleiding met tal van mogelijkheden 

Videocontent is onmisbaar! Platformen als YouTube, Instagram en TikTok zijn niet meer weg te denken. De vraag naar filmmakers is dan ook groot. Vanuit productiebedrijven, reclamebureaus, (online) marketingbureaus, webdesignstudio’s en vanuit de televisiewereld natuurlijk.  

Tijdens de opleiding filmmaker leer je werken met de camera. Op een juiste manier opnames maken, editen en geluidsregistraties maken; zijn allemaal onderdeel van de opleiding. We zoomen in op je kennis en techniekbeheersing om te komen tot perfecte (video)content. Met jouw oog voor mooie shots maak je het verschil.  

Benieuwd of de mbo-opleiding filmmaker wat voor jou is? Kom naar onze open avond op donderdag 22 juni.

MELD JE DIRECT AAN EN ONTDEK JOUW TOEKOMST!

Wat leer je bij de opleiding filmmaker?

Tijdens de opleiding schenken we veel aandacht aan techniekbeheersing, zodat je goed kunt ondersteunen in alles wat bij filmen komt kijken. Je bent dankzij je skills breed inzetbaar. We leren je onder andere: 

 • omgaan met verschillende apparatuur;  
 • werken met video- en fotocamera’s; 
 • bewerken en editen van opnames.  

Maar besteden ook aandacht aan geluid en belichting. Kortom; alles wat komt kijken bij een goede AV-productie. Dankzij jouw creatieve en technische invalshoek ben jij straks een echte audiovisuele specialist!   

Droom jij ervan om av-specialist te worden?

Tijdens de mbo-opleiding filmmaker leer je:

 • Ontwerpen;
 • Kijken naar kleur & compositie;
 • Werken met bewerkingsprogramma’s voor foto’s en films;
 • Verschillende technieken;
 • Videoregistraties maken.

Zo ga je tijdens het vak Beeldlab werken met kleuren en materialen. Je gaat hiermee experimenteren door te schilderen en tekenen. En je leert hier verschillende technieken.

Opbouw van de opleiding filmmaker

Eerste jaar: Eerste kennismaking filmmaker
Op het Cibap start je altijd met een basisjaar. Alle studenten volgen het eerste half jaar dezelfde lessen. We besteden veel aandacht aan je creatieve ontwikkeling en stellen een aantal kerncompetenties centraal;  ondernemendheid, omgevingsbewustzijn, vakmanschap en communicatie. Na een halfjaar kies je voor de opleiding die je wilt gaan volgen.
 

Tweede & derde jaar: Praktijkkennis & afstuderen
In het tweede en derde jaar ga je beide jaren een half jaar op stage en volg je een half jaar school. Op school volg je lessen en voer je verschillende opdrachten uit. Je werkt zelfs regelmatig aan opdrachten voor echte opdrachtgevers. Zo maak je tijdens deze fases echt kennis met de praktijk. Aan het einde van fase 3 maak je ook de proeve van bekwaamheid en je examen om zo je diploma te behalen. 

Films maken met passie!

Klaar met je opleiding filmmaker? 

 • Dan ben je in het bezit van een mbo-diploma allround medewerker AV-productie niveau 3; 
 • Dan ben je op de hoogte van verschillende filmtechnieken, heb je uitstekende audiovisuele kennis en kun je allround werkzaamheden uitvoeren rondom een filmproductie;  
 • Ga aan de slag bij een multimediabedrijf, reclamebureau, omroep of AV-productiebedrijf.  

 Of studeer nog even door. Kies bijvoorbeeld voor de opleiding mediavormgever 

Voor wie is de opleiding filmmaker geschikt?  

Jij bent creatief en denkt in beelden. Jij ziet in gedachten het complete plaatje al voor je. Maar de technische kant vind je ook leuk. Jij houdt van dingen regelen en kunt goed plannen, om zo het overzicht te houden. Daarnaast werk jij graag doelgericht en ben je een echte doener. Je werkt vaak in een team dus kunnen samenwerken is belangrijk. O ja; en je kunt tegen stress en hebt geen 9 tot 5 mentaliteit.  

FAQ

Om te starten op de opleiding filmmaker moet je tenminste een vmbo-kader diploma hebben behaald of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 hebben.
Zodra je je hebt aangemeld plannen we je in voor een intake. Informatie over hoe de intake verloopt vind je onder het kopje aanmelden/intake. 

Tijdens de opleiding filmmaker ga je 5 dagen per week naar school. Op maandag starten de lessen vanaf 10.00 uur. De rest van de week starten we om 8.45 uur. De lessen eindigen iedere dag rond 16.45 uur.  

Als student Filmmaker krijg je les in ontwerpen. Je leert kijken naar kleur en compositie. Natuurlijk leer je werken met programma’s waarin je film en fotomateriaal kan bewerken zoals Adobe Premiere, Illustrator, Photoshop en After Effects.

Daarnaast leer je veel basisvaardigheden die iedere creatieve vormgever nodig heeft. Je gaat bij het vak Beeldlab aan de slag met kleuren en materialen, hiermee ga je experimenteren door te tekenen, schilderen en je leert verschillende technieken. Ook volg je fotografielessen. 

Zoals iedere mbo-student krijg je ook de meer theoretische vakken. Je krijgt les in Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Ook vinden we op het Cibap ondernemerschap belangrijk, daarom krijg je les in marketing en ondernemen. 

We verwachten van onze studenten dat ze inzet tonen. Natuurlijk ben je aanwezig tijdens de lessen en lever je de gevraagde producten op tijd op. Op school en tijdens je stage.   

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen lesgeld te betalen. Je gaat lesgeld betalen als je 18 jaar of ouder bent. Op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kan je hierover meer informatie vinden. Het wettelijke lesgeld voor het mbo, studiejaar 2023-2024 is vastgesteld op
€13
57,-. 

Naast het lesgeld komen er nog kosten bij voor boeken en licenties. De kosten voor schooljaar 2022-2023 zijn voor het eerstejaar € 254,00 euro. Voor fase 2 en 3 zijn de kosten € 252,50 euro. Daarnaast is een laptop vanaf fase 1 verplicht. 

Uitgebreide informatie over de kosten, vind je onder het kopje aanmelden/kosten.

Droom jij ervan te werken als audiovisueel vormgever?

Kies voor de mbo-opleiding filmmaker op het Cibap. Ervaar de beste vakschool van Nederland. Kom naar onze open avond op donderdag 22 juni!

Filmmaker (av) mbo niveau 3 3 jaar

Diploma

Allround medewerker AV-productie

Beroepen

cameraman, editor


Meer weten over de intake?

Kijk op deze pagina om meer te lezen over hoe het gaat nadat je je hebt aangemeld voor een opleiding bij het Cibap.