Cibap » Specialist schilder

Specialist schilder

mbo-opleiding | niveau 4

Restaureer, retoucheer of ontwerp schilderwerken als restauratie- of decoratieschilder. Of repareer glas-in-lood als glazenier. Volg de opleiding specialist schilder.

 

Specialist schilder – opleiding met bijzondere baanmogelijkheden 

Tekenen en schilderen zijn jouw ding. De details daarbij vind je prachtig en schilderingen blijven je fascineren. Bij de opleiding specialist schilder leer je verschillende schildertechnieken. Zowel in theorie als in praktijk. Uit jouw handen komen de mooiste schilderwerken (weer) tot leven! Op school en in het bedrijfsleven. 

Je opleiding specialist schilder afgerond? Dan kun je bijvoorbeeld aan de slag bij: 

 • Gespecialiseerde restauratie- of schilder
 • Gespecialiseerde glazeniersbedrijven 
 • Of als decoratieschilder zelfstandig of bij een schildersbedrijf

Wat leer je bij de opleiding specialist schilder?

De opleiding specialist schilder is geen reguliere schildersopleiding en ook niet alleen een decoratieschilder opleiding, het is een specialistische opleiding, met aandacht voor verschillende decoratieve schildertechnieken. Je leert onder andere: 

 • Oude wandschilderingen restaureren 
 • Wandschilderingen maken vanuit een eigen ontwerp 
 • Werken met glas en glas-in-lood 

Benieuwd of de mbo-opleiding specialist schilder wat voor jou is? Kom dan naar onze informatieavond op donderdag 20 juni.

MELD JE DIRECT AAN EN ONTDEK JOUW TOEKOMST!

Je werkterrein is breed: van oude gebouwen (bijvoorbeeld kerken) tot moderne bouwwerken. Denk bijvoorbeeld aan restaurants, scholen, ziekenhuizen en overheidsgebouwen. Je zorgt ervoor dat zij aantrekkelijk ogen. Sfeer creëren. Dat kan bijvoorbeeld met grote muurschilderingen, maar ook met wanddecoraties.  

Droom jij ervan om specialist schilder te worden?

Tijdens de mbo-opleiding specialist schilder leer je:

 • Verschillende ambachtelijke schildertechnieken 
 • Materialen en gereedschappen juist gebruiken 
 • Alles over verschillende verfsoorten en eigenschappen

Daarnaast schenken we uiteraard aandacht aan architectuurstijlen, kunststromen, kleuren en esthetica. En aan materiaal en structuur van een object. Steeds weer maak je een koppeling naar de techniek. Snap je de principes? Dan dagen we je uit: wat als je technieken gaat mixen of in een modern jasje stopt? 

In het derde jaar is er de mogelijkheid om je verder te verdiepen in het restauratievak. Je maakt dan een keuze om door te gaan met de opleiding tot: 

Opbouw van de opleiding specialist schilder

Eerste jaar: Eerste kennismaking specialist schilder
Op Cibap start je altijd met een basisjaar. Alle studenten volgen het eerste halfjaar dezelfde lessen. We besteden veel aandacht aan je creatieve ontwikkeling. Ook maak je kennis met alle opleidingen die we aanbieden tijdens de lessen en de focus tweedaagse aan het einde van ieder periode. Na een half jaar kies je welke opleiding je wilt gaan volgen en start je in het tweede halfjaar met deze opleiding.

 

 

Tweede & derde jaar: Specialiseren & samenwerking
Tijdens het tweede en derde jaar ga je beide jaren een half jaar op stage en volg je een half jaar school. Ook geef je zelf meer richting aan je opleiding door het volgen van keuzedelen en focuslessen. Door te kiezen voor een bepaalde stage, keuzedelen en focuslessen bepaal jij je eigen specialisatie. Tijdens de lessen werk je aan projecten, vaak voor echte opdrachtgevers. Zo maak je tijdens deze fases echt kennis met de praktijk.

In het laatste jaar ga je wederom een half jaar op stage en je volgt lessen op school. Je kiest voor de laatste keer waar jij je accenten wil leggen, door een keuze te maken uit het aanbod in focuslessen en keuzedelen. Op school werk je aan projecten voor echte opdrachtgevers in multidisciplinaire teams, dat wil zeggen dat je samen werkt met studenten van verschillende opleidingen. Daarnaast maak je je proeve op school of in de praktijk bij je stagebedrijf.

In het tweede, derde én vierde jaar loop je een half jaar stage bij een erkend stagebedrijf. Je wordt begeleidt door een stagebegeleider vanuit school en vanuit het stagebedrijf. Tweede en derde jaar meeloopstage, vierde jaar in het teken van een afstudeeropdracht.  

Schilderingen maken met passie!

Klaar met je specialist schilder opleiding?

 • Dan ben je in het bezit van een mbo-diploma Decoratie & restauratieschilder, niveau 4; 
 • Dan heb je uitgebreide kennis over verschillende technieken die bij de restauratie van schilderwerken komen kijken. Maar ook kun je werkzaamheden uitvoeren vanuit een idee; 
 • Je kunt aan de slag als restauratie- of decoratieschilder, glazenier of wordt eigen baas.  

Doorstuderen is natuurlijk ook een mogelijkheid. Wellicht in België. Daar zijn mooie vervolgopleidingen. Maar ook op de Kunstacademie. Of je vervolgt het Excellentietraject tot Meester Restauratieschilder. Die kun je al in de laatste twee jaar van het Cibap starten! 

Voor wie is de opleiding specialist schilder geschikt?  

Je kunt goed tekenen, hebt oog voor detail en bent geduldig. Restauratie- en decoratie schilderen doe je niet ‘even snel’. Daarbij heb je interesse voor het verleden, heden en de toekomst. Ben je ook nog een teamplayer? Top! Want dit werk doe je vaak met anderen. 

FAQ

Om te starten op de opleiding specialist schilder moet je tenminste een vmbo-kader diploma hebben behaald of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 hebben. 

Zodra je je hebt aangemeld nodigen we je uit voor een intake. Informatie over hoe de intake verloopt vind je onder het kopje aanmelden/intake. 

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen lesgeld te betalen. Je gaat lesgeld betalen als je 18 jaar of ouder bent. Op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kan je hierover meer informatie vinden. Het wettelijke lesgeld voor het mbo, studiejaar 2023-2024 is vastgesteld op
€1.357,-.
 

Naast het lesgeld komen er nog kosten bij voor boeken en licenties. Deze kosten voor schooljaar 2023-2024 zijn voor het eerste jaar € 270,15. Voor het tweede leerjaar zijn de kosten € 272,51, voor leerjaar drie en vier zijn de kosten rond de € 201,58. Daarnaast is een laptop vanaf het eerste leerjaar verplicht. 

Gereedschappen en basismateriaal voor de technieklessen stelt het Cibap beschikbaar. Uitgebreide informatie over de kosten en de basisuitrusting, vind je onder het kopje kosten.

Droom jij ervan te werken als restauratie- of decoratieschilder?

Kies voor de mbo-opleiding specialist schilder bij Cibap. Kom naar onze informatieavond op donderdag 20 juni en ervaar de beste vakschool van Nederland.

Specialist schilder mbo niveau 4 4 jaar

Diploma

Decoratie & Restauratieschilder

Beroepen

restauratieschilder, glazenier, decoratieschilder


Meer weten over de intake?

Kijk op deze pagina om meer te lezen over hoe het gaat nadat je je hebt aangemeld voor een opleiding bij het Cibap.