Cibap » Specialist Schilder

Specialist Schilder

mbo-opleiding | niveau 4

Restaureer, retoucheer of ontwerp schilderwerken als restauratie- of decoratieschilder. Of repareer glas-in-lood als glazenier. Volg de opleiding specialist schilder.

 

Specialist schilder – opleiding met bijzondere baanmogelijkheden 

Teken en schilderen zijn jouw ding. De details daarbij vind je prachtig en oude schilderwerken fascineren je mateloos. Bij de opleiding specialist schilder leer je verschillende schildertechnieken. Zowel in theorie als in praktijk. Uit jouw handen komen de mooiste schilderwerken (weer) tot leven! Op school en in het bedrijfsleven. 

Je opleiding specialist schilder afgerond? Dan kun je bijvoorbeeld aan de slag bij: 

 • Gespecialiseerde restauratie- of schilder
 • Gespecialiseerde glazeniersbedrijven 
 • Of als decoratieschilder zelfstandig of bij een schildersbedrijf

Wat leer je bij de opleiding specialist schilder?

De opleiding specialist schilder is geen reguliere schildersopleiding en ook niet alleen een decoratieschilder opleiding, het is een specialistische opleiding, met aandacht voor verschillende decoratieve schildertechnieken. Je leert onder andere: 

 • Oude wandschilderingen restaureren 
 • Wandschilderingen maken vanuit een eigen ontwerp 
 • Werken met glas en glas-in-lood 

Benieuwd of de mbo-opleiding specialist schilder wat voor jou is? Kom naar onze open avond op 30 maart.

MELD JE DIRECT AAN EN ONTDEK JOUW TOEKOMST!

Je werkterrein is breed: van oude gebouwen (bijvoorbeeld kerken) tot moderne bouwwerken. Denk bijvoorbeeld aan restaurants, scholen, ziekenhuizen en overheidsgebouwen. Je zorgt ervoor dat zij aantrekkelijk ogen. Sfeer creëren. Dat kan bijvoorbeeld met grote muurschilderingen, maar ook met wanddecoraties.  

Droom jij ervan om specialist schilder te worden?

Tijdens de mbo-opleiding specialist schilder leer je:

 • Verschillende ambachtelijke schildertechnieken 
 • Materialen en gereedschappen juist gebruiken 
 • Alles over verschillende verfsoorten en eigenschappen

Daarnaast schenken we uiteraard aandacht aan architectuurstijlen, kunststromen, kleuren en esthetica. En aan materiaal en structuur van een object. Steeds weer maak je een koppeling naar de techniek. Snap je de principes? Dan dagen we je uit: wat als je technieken gaat mixen of in een modern jasje stopt? 

In het derde jaar is er de mogelijkheid om je verder te verdiepen in het restauratievak. Je maakt dan een keuze om door te gaan met de opleiding tot: 

Opbouw van de opleiding specialist schilder

Eerste jaar: Eerste kennismaking specialist schilder
Op het Cibap start je altijd met een breed basisjaar. Alle studenten volgen het eerste half jaar dezelfde lessen. We besteden veel aandacht aan je creatieve ontwikkeling en stellen een aantal kerncompetenties centraal;  ondernemendheid, omgevingsbewustzijn, vakmanschap en communicatie. Na een halfjaar kies je voor de opleiding die je wilt gaan volgen.  

 

 

kennisvergaring binnen en buiten de opleiding
Op het Cibap draait het om het ontwerp. Altijd. Voor de restauratieschilder is het ontwerp een volledig vooronderzoek. Je restaureert, dus kijk je naar de gebruikte stijlen, verflagen en producten. Dit zet je om in een restauratieplan. De decoratieschilder is vrijer in het maken van zijn ontwerp. In beide gevallen leren wij je te denken vanuit een idee (concept). Weet wat je wilt, waarom je dat wilt en hoe je dat kunt realiseren. Is het ontwerp klaar? Dan voer je het ook uit!

De kennis die je zo opdoet, ga je in de laatste twee jaar van je opleiding toepassen in het bedrijfsleven. Wij hebben vele nauwe contacten met het werkveld. Diverse praktijkopdrachten liggen op jou te wachten. Pak die kans!

En op het Cibap kun je natuurlijk profiteren van elkaars kennis. Als decoratie- en restauratieschilder ontmoet je ook studenten van andere opleidingen. In fase 4 werk je zelfs samen aan projecten. Laat je door hen inspireren. Vraag de ruimtelijk vormgever eens mee te denken of schuif aan bij de mediavormgever. Het levert vaak mooie resultaten op! 

In het tweede, derde én vierde jaar loop je een half jaar stage bij een erkend stagebedrijf. Je wordt begeleidt door een stagebegeleider vanuit school en vanuit het stagebedrijf. Tweede en derde jaar meeloopstage, vierde jaar in het teken van een afstudeeropdracht.  

Schilderingen maken met passie!

Klaar met je specialist schilder opleiding?

 • Dan ben je in het bezit van een mbo-diploma Decoratie & restauratieschilder, niveau 4; 
 • Dan heb je uitgebreide kennis over verschillende technieken die bij de restauratie van schilderwerken komen kijken. Maar ook kun je werkzaamheden uitvoeren vanuit een idee; 
 • Je kunt aan de slag als restauratie- of decoratieschilder, glazenier of wordt eigen baas.  

Doorstuderen is natuurlijk ook een mogelijkheid. Wellicht in België. Daar zijn mooie vervolgopleidingen. Maar ook op de Kunstacademie. Of je vervolgt het Excellentietraject tot Meester Restauratieschilder. Die kun je al in de laatste twee jaar van het Cibap starten! 

Voor wie is de opleiding specialist schilder geschikt?  

Je kunt goed tekenen, hebt oog voor detail en bent geduldig. Restauratie- en decoratie schilderen doe je niet ‘even snel’. Daarbij heb je interesse voor het verleden, heden en de toekomst. Ben je ook nog een teamplayer? Top! Want dit werk doe je vaak met anderen. 

FAQ

Om te starten op de opleiding specialist schilder moet je tenminste een vmbo-kader diploma hebben behaald of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 hebben. 

Zodra je je hebt aangemeld nodigen we je uit voor een intake. Informatie over hoe de intake verloopt vind je onder het kopje aanmelden/intake. 

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen lesgeld te betalen. Je gaat lesgeld betalen als je 18 jaar of ouder bent. Op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kan je hierover meer informatie vinden. Het wettelijke lesgeld voor het mbo, studiejaar 2022-2023 is vastgesteld op € 1.239,-.  

Naast het lesgeld komen er nog kosten bij voor boeken en licenties. Deze kosten voor schooljaar 2022-2023 zijn voor het eerste jaar € 304,00 euro. Voor fase 2 zijn de kosten € 293,00,voor fase 3 zijn de kosten rond de € 252,50,00 en voor fase 4 betaal je zo’n € 219,50. Daarnaast is een laptop vanaf fase 1 verplicht. 

Gereedschappen en basismateriaal voor de technieklessen stelt het Cibap beschikbaar. Uitgebreide informatie over de kosten en de basisuitrusting, vind je onder het kopje aanmelden/kosten. 

Droom jij ervan te werken als restauratie- of decoratieschilder?

Kies voor de mbo-opleiding creatief vakman op Cibap. Kom naar onze open avond op 30 maart en ervaar de beste vakschool van Nederland.

Specialist Schilder mbo niveau 4 4 jaar

Diploma

Decoratie & Restauratieschilder

Beroepen

restauratieschilder, glazenier, decoratieschilder


Meer weten over de intake?

Kijk op deze pagina om meer te lezen over hoe het gaat nadat je je hebt aangemeld voor een opleiding bij het Cibap.