aanmelden

 

Meld je via ons digitale aanmeldingsformulier aan voor het schooljaar 2018-2019.
Klik hier om naar het aanmeldingsformulier te gaan.

intake

Als je je hebt aangemeld voor het Cibap, nodigen we je uit voor de intake. Naast de door jou behaalde vereiste diploma’s (minimaal vmbo-kader diploma), willen we nagaan of jouw creatieve talent, je capaciteiten en je ambities passen bij de opleiding die je wilt gaan volgen. Tijdens de intake bekijken we samen met jou wat je wilt en kunt leren op het Cibap.

Op het Cibap werken we met vijf kerncompetenties. Deze vijf kerncompetenties zijn creativiteit, ondernemerschap, communicatie, vakmanschap en omgevingsbewustzijn. Aan de hand van deze kerncompetenties kijken we of je toelaatbaar bent op het Cibap. Dit doen we aan de hand van een creatieve opdracht, een persoonlijk gesprek en je portfolio.

Data intake
De intake vindt plaats op vrijdagochtend of -middag (met uitzondering van vakanties en feestdagen). Na je aanmelding ontvang je zo snel mogelijk een uitnodiging voor de intake.

Portfolio

Wat interesseert jou, wat maak jij graag en wat wil je nog leren?
Je portfolio is een opsomming van jouw creativiteit. Dit mag zo gevarieerd mogelijk zijn. Denk aan; foto’s, tekeningen, digitaal werk of ruimtelijk werk.
Denk je niet veel werk te hebben? Bedenk dan, dat je naar onze school gaat om iets te leren. Ook bij de intake leggen wij daar de nadruk op. Dus je werk hoeft niet allemaal perfect te zijn, belangrijker vinden wij dat je kunt vertellen wat je aan je werk zou kunnen verbeteren.
Maar, soms zit creativiteit in een hoek waar jij het niet verwacht; een door jou gefilmde lipdub, je sinterklaassuprise van vorig jaar, het kastje dat je zelf in elkaar hebt getimmerd of de manier waarop jij jouw kookkunsten op een bord presenteert. Denk dus vooral ‘out of the box’ en bij twijfel – neem mee!

Heb je digitaal werk zoals filmpjes? Neem deze dan mee op een usb-stick. Heb je ruimtelijk werk? Dan mag je er ook foto’s van meenemen. We kijken ernaar uit om jou en jouw werk te zien! Beperk je wel in het aantal werken wat je wilt laten zien. Tien werkstukken zijn voldoende om een goede indruk te krijgen.

Wil je voor de intake aan je portfolio werken of alvast aan een docent laten zien, bezoek dan onze portfoliosessie. Via onze site kun je je daarvoor aanmelden.

Schoolopdracht creatieve vaardigheden
De presentatiemap geeft al een beeld van je creativiteit en je belangstelling hiervoor, maar vertelt natuurlijk nog niet alles. Daarom ga je tijdens de intakemiddag aan de slag met een creatieve opdracht. Hierbij kijken we niet alleen naar het eindresultaat, maar ook naar de creativiteit die je laat zien in het denkproces. We vinden je ideeën voor de creatieve opdracht minstens zo belangrijk als de uitvoering. Een student die op zijn vorige school al veel creatieve vakken heeft gehad zou anders een voorsprong hebben, terwijl jij mogelijk minstens zo creatief bent.

De opdracht creatieve vaardigheden is voor alle studenten gelijk. In de opdracht zitten onderdelen die te maken hebben met grafische, ruimtelijke en vakmanschap vaardigheden, zodat de docenten kunnen zien waar je talenten liggen en of dit past bij de opleiding waar je belangstelling voor hebt.

Gesprek
Deze middag heb je ook een gesprek met een docent. Dit gesprek duurt ongeveer tien minuten. We proberen tijdens dit gesprek een beeld te krijgen van jouw motivatie en we bespreken een aantal resultaten van jouw intake.

Hiervoor maken we gebruik van de talentenmatch. Aan de hand van een digitale vragenlijst die je deze middag invult, krijgen we inzicht in jouw talenten en motivatie. Ook bespreken we wat je wilt leren op het Cibap.

Extra begeleiding
Nadat je een positieve uitslag hebt gekregen na je intake, kun je d.m.v. een vragenlijst aangeven of je extra begeleiding nodig hebt, denk hierbij aan dyslexie, ADD, et cetera. Om vast te stellen op welke manier wij je extra kunnen begeleiden, nodigen we je soms uit voor een tweede gesprek.

De uitslag en de plaatsing
De uitslag van het gesprek, de resultaten van de creatieve opdracht en je presentatiemap vormen samen de basis van de beoordeling of je bent aangenomen. De uitslag van de intake ontvang je uiterlijk binnen een maand na deelname.

kosten

Als je kiest voor een mbo-opleiding, dan krijg je uiteraard ook met allerlei kosten te maken zoals het aanschaffen van boeken, materialen en gereedschappen, maar ook met wettelijke kosten zoals het lesgeld.

Lesgeld
Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen lesgeld te betalen. Om een deel van de kosten te dekken, kunnen je ouders in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten. Ook krijgen ze kinderbijslag. De hoogte van de tegemoetkoming voor ouders is afhankelijk van het inkomen van beide ouders. Op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) staan de voorwaarden.

Je gaat lesgeld betalen als je 18 jaar of ouder bent. Op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kan je hierover meer informatie vinden. Het wettelijke lesgeld voor het studiejaar 2017-2018 is vastgesteld op € 1137,-. Je betaalt dit bedrag aan DUO en dus niet aan school.

Op de site van DUO kun je meer informatie vinden over studiefinanciering en het studentenreisproduct. Vanwege veranderende regelgeving vanuit de overheid, adviseren we je om deze website in de gaten te houden voor de meest recente informatie.

Boeken en gereedschappen
Op het Cibap werken we met blokboeken. Dit lesmateriaal kun je via het Cibap (in samenwerking met Studers) aanschaffen, net als je overige studieboeken. Dit geldt ook voor de verschillende gereedschappen en veiligheidsmiddelen die je tijdens de opleiding nodig hebt. De kosten hiervoor zijn per opleiding verschillend.

Het eerste jaar ligt het bedrag voor de aanschaf van leermaterialen wat hoger omdat boeken en materialen aanschaft die je de rest van je opleiding kan gebruiken. In onderstaand schema zie je een overzicht van de kosten per fase. Deze kosten zijn gebaseerd op de kosten die worden betaald voor schooljaar 2017-2018; houd deze kosten dus aan als richtlijn.

Opleiding fase 1 fase 2 fase 3 fase 4

Niveau 5

International Creative Business Developer* € 340,- €440,- €440,- € 380,-

Niveau 4

Ontwerp en Media € 340,- € 57,- € 57,- € 0,-
Ontwerp en Ruimte € 340,- € 57,- € 57,- € 0,-
Ontwerp en Vakmanschap**
Hout & creatieve technieken***
€ 1042,- € 57,- € 57,- € 0,-
Textiel & creatieve technieken € 455,- € 57,- € 57,-
Decoratie- & restauratieschilder € 455 € 161,- € 57,-

Niveau 3

Ontwerp en Productie € 340,- € 57,- € 57,- niet van toepassing

* Voor de opleiding International Creative Business Developer kunnen er extra kosten bijkomen voor buitenlandexcursies.

** In het tweede semester fase 1 moeten de studenten die gekozen hebben voor de richting Ontwerp & Vakmanschap nog werkkleding en werkschoenen aanschaffen. Dit is verplicht vanwege veiligheidsregelgeving. Deze kosten zijn al meegenomen in het overzicht.

*** Naast kosten voor het studiemateriaal, komen er nog kosten bij voor het aanschaffen van hout voor het maken van opdrachten. Deze kosten zijn afhankelijk van het ontwerp (hoeveelheid hout) en het materiaal (het soort hout of ander materiaal). Vaak verdienen de studenten deze kosten terug, door het ontwerp te maken in opdracht van iemand die deze kosten betaalt. Deze kosten zijn nog niet meegenomen in het overzicht.

Laptop
Vanaf het tweede leerjaar is het voor Cibap-studenten verplicht om in het bezit te zijn van een laptop. Studenten bevelen wij aan om een Apple laptop aan te schaffen. Via het Cibap kan de Apple laptop met korting worden aangeschaft, kosten liggen tussen € 1500,- en € 2400,-. Ook is er de mogelijkheid om met korting softwarepakketten aan te schaffen. Je betaalt dan ongeveer € 200,- per jaar voor licenties, zodat je de programma’s kunt gebruiken.

Buitenlandexcursie
In het derde leerjaar organiseren alle opleidingen een excursie naar het buitenland. Deelname is vrijwillig. De kosten hiervoor zijn ongeveer € 200,-. Eendaagse excursies bekostigt de school.

veelgestelde vragen

Heb je een vraag, kijk dan eerst of deze hieronder al beantwoord staat. Mocht jouw vraag er niet tussen staan, neem dan contact op met de studentenadministratie via 038-4546944.

1. Met welke vooropleiding kan ik worden toegelaten op het Cibap?
Voor het volgen van een van onze opleidingen (niveau 3, 4 en 5) kun je toegelaten worden als je minstens een vmbo-kader diploma bezit of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 hebt.

2. Kan ik een Cibap opleiding ook in deeltijd doen?
Nee, alle Cibap-opleidingen zijn in voltijd (BOL). Het Cibap biedt geen deeltijd (BBL) opleidingen aan.

3. Kan ik met mijn havo of mbo diploma vrijstellingen krijgen?
Nee, je kunt op het Cibap geen vrijstellingen krijgen. Wel kun je eventueel versneld door je opleiding heen. Doe je bijvoorbeeld een vergelijkbare opleiding bij een andere onderwijsinstelling, dan kunnen we afhankelijk van je intake-resultaten beslissen of je kunt starten in een hoger jaar.

4. Biedt het Cibap ook volwassenonderwijs aan?
Nee, het Cibap biedt wel cursussen aan die je als volwassene kunt volgen.

5. Hoe moet mijn portfolio eruit zien?
Voor de intake neem je werk mee dat je de afgelopen twee jaar hebt gemaakt. Denk hierbij aan 5 tot maximaal 10 producten. Dit kunnen foto’s, tekeningen, schetsen, geprint digitaal gemaakt werk, foto’s van grote ruimtelijke werkstukken zijn. Deze presenteer je op een nette/originele manier. Kijk bij de informatie over de intake voor meer informatie over je portfolio.

6. Wanneer vindt de intake plaats?
De intake wordt gepland op vrijdagochtend of -middag op het Cibap. Na je aanmelding krijg je een uitnodiging voor de intake.

7. Is de aanschaf van een laptop verplicht?
Vanaf het tweede leerjaar is het voor Cibap-studenten verplicht om in het bezit te zijn van een laptop. Studenten van een van de opleidingen van Ontwerp en Media bevelen wij aan om een Apple laptop aan te schaffen. Via het Cibap kan de laptop met korting worden aangeschaft.

8. Welke programma’s heb ik nodig op mijn computer?
Zodra je met je opleiding start, wordt op school aangegeven welke programma’s je nodig hebt. Deze kun je via school met korting aanschaffen.

9. Wat zijn de lestijden op het Cibap?
De lestijden op het Cibap zijn van 08:45 tot 17:15 uur. Cibap-studenten moeten van maandag tot en met vrijdag beschikbaar zijn voor school.

10. Is het Cibap goed bereikbaar?
Ja, het Cibap is makkelijk bereikbaar met de auto, fiets en het openbaar vervoer. Vanaf het station in Zwolle gaat lijnbus 2 (Holtenbroek) en ben je binnen tien minuten op het Cibap. Met de fiets ben je binnen 15 minuten vanaf het station op het Cibap.