Cibap » Social Design

Social Design

mbo-opleiding | niveau 4

In september 2023 willen we gaan starten we met de nieuwe opleiding Social Design, dit is een nieuwe leerroute van de opleiding mediavormgever. Social Design is een opleiding voor vormgevers die wat willen betekenen voor mens en maatschappij.

social designer – vormgever van verandering

Wil jij meewerken aan een betere wereld? Ook als vormgever kun je dingen veranderen in de wereld. Denk bijvoorbeeld mee aan verbeteringen voor maatschappelijke problemen, zoals stress bij jongeren, onveilige wijken of zwerfafval in de bermen.

Tijdens de opleiding social design leer je hoe je samen met anderen in gesprek kan gaan over maatschappelijke vraagstukken. Je leert om te onderzoeken hoe je tot een verbetering kan komen voor een maatschappelijk vraagstuk. Jouw creatieve ideeën helpen om te komen tot antwoorden. Als vormgever ga je aan de slag door te maken en te experimenteren.

Benieuwd of de mbo-opleiding social design wat voor jou is? Kom naar onze open avond op 30 maart.

MELD JE DIRECT AAN EN ONTDEK JOUW TOEKOMST!

Wat leer je tijdens de opleiding social design?

Tijdens de opleiding schenken we veel aandacht aan het ontwerpen. Niet alleen het eindresultaat is belangrijk, maar ook het proces. Je ontwerpt namelijk niet alleen voor de doelgroep, maar samen met de doelgroep. Hoe kom je bij bepaalde verbeteringen voor een vraagstuk? En hoe ga je dit vervolgens maken/ontwerpen? Je leert onder andere:

  • Je ideeën te verbeelden door 2D en 3D ontwerpen te maken.
  • Hoe je een onderzoek uitvoert en informatie verzamelt.
  • Samenwerken en het begeleiden van processen.
  • Meer over gedrag van mensen en de maatschappij.

We leren je ook werken met de programma’s Adobe After Effects, InDesign,  Photoshop, Premiere Pro, Illustrator en het 3D-tekenprogramma Fusion 360.

Wil jij als creatieveling meer betekenen voor de maatschappij?

Ben jij altijd betrokken bij wat er gebeurt in je omgeving en wil jij graag met je creatieve mindset en skills helpen om de wereld een beetje mooier te maken? Bij de opleiding social design leer je om vorm te geven en om te zoeken naar oplossingen. Je gaat met mensen in gesprek over maatschappelijke problemen/vraagstukken, om te informeren naar wensen en behoeften. Je denkt samen met anderen na over verbeteringen en zet dit vervolgens graag om in een ontwerp.

Jij maakt het verschil!

Opbouw van de opleiding social design

Eerste jaar: Eerste kennismaking opleiding mediavormgever
Op het Cibap start je altijd met een basisjaar. Alle studenten volgen dezelfde lessen. We besteden veel aandacht aan je creatieve ontwikkeling en stellen een aantal kerncompetenties centraal;  ondernemendheid, omgevingsbewustzijn, vakmanschap en communicatie. Na een halfjaar kies je voor de opleiding die je wilt gaan volgen. 

Fase twee & drie: Theorie & praktijkkennis wisselen elkaar af 

In fase 2 en 3 ga je in beide jaren een half jaar op stage en volg je een half jaar school. Op school volg je lessen en werk je aan projecten. Je gaat gedurende de projecten werken voor echte opdrachtgevers. Zo maak je tijdens deze fases echt kennis met de praktijk.   

Laatste jaar: Afstudeeropdracht uitvoeren 
In het laatste jaar ga je wederom een half jaar op stage en je gaat op school aan de slag via Cibap in Company. In een team met studenten van alle opleidingsrichtingen, ga je samen aan de slag met opdrachten van echte opdrachtgevers. Daarnaast maak je je proeve op school of in de praktijk bij je stagebedrijf. 

De meeste ervaring doe je op uit de praktijk. Daarom ga je tijdens je tweede en derde jaar een half jaar stage lopen bij gecertificeerde leerbedrijven. Je werkt mee en voert verschillende opdrachten uit. Gedurende de stageperiodes schrijf je een stageverslag, waarin je beschrijft welke werkzaamheden je hebt uitgevoerd en wat je daarvan geleerd hebt.  

Klaar met de opleiding social design?

Dan beschik je over uitstekende kennis en kun je verschillende media-technieken toepassen. Je hebt kennis over design thinking, dat wil zeggen ontwerpend onderzoeken. Ook ben je in bezit van:

  • Het diploma mediavormgever, met daarbij het certificaat social design.

Ga aan de slag bij een strategisch ontwerpbureau of social design bureau. Maar je kunt ook doorstuderen in Social Design, kies bijvoorbeeld voor HBO Transformation Design bij Willem de Kooning, Design for Change and Innovation aan de HKU of Change Management bij Windesheim.

Voor wie is de opleiding social design geschikt?

Jij bent nieuwsgierig naar je omgeving: de mens en de maatschappij. Je vindt het leuk om samen te werken met anderen en staat open voor nieuwe meningen en inzichten. Je zit vol met creatieve ideeën en wil deze graag gebruiken om maatschappelijke vraagstukken te onderzoeken en oplossingen te bedenken. Daarnaast houd je van vormgeven en maak je graag dingen die helpen om veranderingen in gang te zetten.

FAQ

Om te starten op de opleiding social design moet je tenminste een vmbo-kader diploma hebben behaald of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 hebben.
Zodra je je hebt aangemeld plannen we je in voor een intake. Informatie over hoe de intake verloopt vind je onder het kopje aanmelden/intake. 

Als je jonger bent dan 18 jaar, dan hoef je geen lesgeld te betalen. Je gaat lesgeld betalen als je 18 jaar of ouder bent. Op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kan je hierover meer informatie vinden. Het wettelijke lesgeld voor het mbo, studiejaar 2022-2023 is vastgesteld op € 1.239,-. 

Naast het lesgeld komen er nog kosten bij voor boeken en licenties. Deze kosten voor schooljaar 2022-2023 voor de opleiding Mediavormgever zijn het eerste jaar € 254,00 euro. Voor fase 2 en 3 zijn de kosten € 252,50 en voor fase 4 betaal je € 219,50. De verwachting is dat de kosten van de opleiding Social Design hier ongeveer gelijk aan zijn.
Daarnaast is een laptop vanaf fase 1 verplicht.

Uitgebreide informatie over de kosten, vind je onder het kopje aanmelden/kosten. 

Tijdens de opleiding Social Design ga  je 5 dagen per week naar school. Op maandag starten de lessen vanaf 10.45 uur. De rest van de week starten we om 8.45 uur. De lessen eindigen iedere dag rond 16.45 uur. Mogelijk volg je ook gedeeltelijk thuis online lessen.

Als student mediavormgever krijg je les in ontwerpen en concepten bedenken. Je leert hoe je onwerpend kan onderzoeken, ook wel design thinking genoemd. Natuurlijk leer je werken met programma’s zoals Adobe After Effects, InDesign,  Photoshop, Premiere Pro, Illustrator en het 3D-tekenprogramma Fusion 360. Daarnaast leer je veel basisvaardigheden die iedere creatieve vormgever nodig heeft. Je krijgt lessen waarin je aan projecten werkt en je kan keuzelessen volgen om jezelf te specialiseren. Zoals iedere mbo-student krijg je ook de meer theoretische vakken. Je krijgt les in Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Ook krijg je lessen in presenteren, marketing en ondernemersvaardigheden. Dit vinden we erg belangrijk, omdat je ook gaat werken voor echte opdrachtgevers”.

Wil jij aan de slag als vormgever van verandering?

Kies voor de mbo-opleiding social design op het Cibap. Ervaar de beste vakschool van Nederland. Kom naar onze open avond op 30 maart!

Social Design mbo niveau 4 4 jaar

Diploma

Mediavormgever, met daarbij het certificaat Social Design

Beroepen

vormgever


Meer weten over de intake?

Kijk op deze pagina om meer te lezen over hoe het gaat nadat je je hebt aangemeld voor een opleiding bij het Cibap.

Deel dit via je sociale netwerk.