Cibap » Social design

Social design

mbo-opleiding | niveau 4

Dit jaar starten we met de nieuwe opleiding Social design, dit is een nieuwe leerroute binnen de opleiding mediavormgever. Social design is een opleiding voor vormgevers die willen bijdragen aan het vormgeven van verandering in de samenleving.

social designer – vormgever van verandering

Denk jij na over hoe dingen anders kunnen in deze wereld? Zit je vol met creatieve ideeën en houd je daarnaast ook nog van vormgeven? Dan is de opleiding Social Design precies iets voor jou. Social designers bekijken maatschappelijke problemen van alle kanten. Jij gaat in gesprek met mensen en onderzoekt en ontwerpt mogelijke veranderingen. Je maakt die verbeteringen inzichtelijk voor anderen, zodat bijvoorbeeld burgers, hulporganisaties en gemeenteambtenaren beter samenwerken aan bestaanszekerheid.  

Benieuwd of de mbo-opleiding social design wat voor jou is? Kom dan naar onze open dag op zaterdag 9 november.

MELD JE DIRECT AAN EN ONTDEK JOUW TOEKOMST!

Wat leer je tijdens de opleiding Social design?

Tijdens de opleiding Social design leer je hoe je in gesprek gaat over maatschappelijke vraagstukken en leer je om te onderzoeken hoe je tot een verbetering kan komen. Jouw creatieve ideeën helpen om te komen tot deze antwoorden. Als vormgever ga je aan de slag door te maken én te experimenteren, met als doel dat de samenleving er mooier van wordt. Dit vormgeven van verandering doe je samen met anderen, degenen die het betreft en professionals.

Tijdens de opleiding schenken we veel aandacht aan het ontwerpen. Je leert onder andere:

  • Je ideeën te verbeelden door 2D (posters, filmpjes, websites) en 3D ontwerpen te maken.
  • Hoe je een onderzoek uitvoert en informatie verzamelt.
  • Samenwerken en het begeleiden van processen.
  • Meer over gedrag van mensen en de maatschappij.

We leren je ook werken met de programma’s Adobe After Effects, InDesign,  Photoshop, Premiere Pro, Illustrator en het 3D-tekenprogramma Fusion 360.

Kijk onderstaande video om een nog beter beeld te krijgen bij Social design. We interviewden een aantal ontwerpers die al werken in het vakgebied en Cibap studenten die al projecten hebben gedaan op het gebied van Social design.

Wil jij als creatieveling meer betekenen voor de maatschappij?

Ben jij altijd betrokken bij wat er gebeurt in je omgeving en wil jij graag met je creatieve mindset en skills helpen om de wereld een beetje mooier te maken? Bij de opleiding Social design leer je om vorm te geven en om te zoeken naar oplossingen. Je gaat met mensen in gesprek over maatschappelijke problemen/vraagstukken, om te informeren naar wensen en behoeften. Je denkt samen met anderen na over verbeteringen en zet dit vervolgens graag om in een ontwerp.

Jij maakt het verschil!

Opbouw van de opleiding Social design

Eerste jaar: Eerste kennismaking opleiding social design
Op Cibap start je altijd met een basisjaar. Alle studenten volgen het eerste halfjaar dezelfde lessen. We besteden veel aandacht aan je creatieve ontwikkeling. Ook maak je kennis met alle opleidingen die we aanbieden tijdens de lessen en de focus tweedaagse aan het einde van ieder periode. Na een half jaar kies je welke opleiding je wilt gaan volgen en start je in het tweede halfjaar met deze opleiding.

Jaar twee & drie: Theorie & praktijkkennis wisselen elkaar af
Tijdens het tweede en derde jaar ga je beide jaren een half jaar op stage en volg je een half jaar school. Ook geef je zelf meer richting aan je opleiding door het volgen van keuzedelen en focuslessen. Door te kiezen voor een bepaalde stage, keuzedelen en focuslessen bepaal jij je eigen specialisatie. Tijdens de lessen werk je aan projecten, vaak voor echte opdrachtgevers. Zo maak je tijdens deze fases echt kennis met de praktijk.

Laatste jaar: Afstudeeropdracht uitvoeren 
In het laatste jaar ga je wederom een half jaar op stage en je volgt lessen op school. Je kiest voor de laatste keer waar jij je accenten wil leggen, door een keuze te maken uit het aanbod in focuslessen en keuzedelen. Op school werk je aan projecten voor echte opdrachtgevers in multidisciplinaire teams, dat wil zeggen dat je samen werkt met studenten van verschillende opleidingen. Daarnaast maak je je proeve op school of in de praktijk bij je stagebedrijf.

De meeste ervaring doe je op uit de praktijk. Daarom ga je tijdens je tweede en derde jaar een half jaar stage lopen bij gecertificeerde leerbedrijven. Je werkt mee en voert verschillende opdrachten uit. Gedurende de stageperiodes schrijf je een stageverslag, waarin je beschrijft welke werkzaamheden je hebt uitgevoerd en wat je daarvan geleerd hebt.  

Klaar met de opleiding Social design?

Dan beschik je over uitstekende kennis en kun je verschillende media-technieken toepassen. Je hebt kennis over design thinking, dat wil zeggen ontwerpend onderzoeken. Ook ben je in bezit van:

  • Het diploma mediavormgever, met daarbij het certificaat social design.

Steeds meer sociale organisaties en overheden willen samenwerken met mensen zoals jij. Je kan gaan werken bij een ontwerpbureau of social designbureau. Maar je kunt ook doorstuderen in social design, kies bijvoorbeeld voor HBO Transformation Design bij Willem de Kooning, Design for Change and Innovation aan de HKU of Change Management bij Windesheim.

Voor wie is de opleiding Social design geschikt?

Jij bent nieuwsgierig naar je omgeving: de mens en de maatschappij. Je vindt het leuk om samen te werken met anderen en staat open voor nieuwe meningen en inzichten. Je zit vol met creatieve ideeën en wil deze graag gebruiken om maatschappelijke vraagstukken te onderzoeken en oplossingen te bedenken. Daarnaast houd je van vormgeven en maak je graag dingen die helpen om veranderingen in gang te zetten.

FAQ

Om te starten op de opleiding Social design moet je tenminste een vmbo-kader diploma hebben behaald of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 hebben.
Zodra je je hebt aangemeld plannen we je in voor een intake. Informatie over hoe de intake verloopt vind je onder het kopje aanmelden/intake. 

Als je jonger bent dan 18 jaar, dan hoef je geen lesgeld te betalen. Je gaat lesgeld betalen als je 18 jaar of ouder bent. Op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kan je hierover meer informatie vinden. Het wettelijke lesgeld voor het mbo, studiejaar 2024-2025 is vastgesteld op €1.419,-. 

Naast het lesgeld komen er nog kosten bij voor boeken en licenties. De kosten voor schooljaar 2024-2025 zijn voor het eerste leerjaar € 240,01. Voor voor het tweede leerjaar zijn de kosten €178,88. De kosten voor het derde en vierde jaar zijn nog niet bekend, omdat de opleiding net is gestart, maar worden waarschijnlijk vergelijkbaar met de kosten van de opleiding Mediavormgever.  Daarnaast is een laptop vanaf het eerste leerjaar verplicht. 

Uitgebreide informatie over de kosten, vind je onder het kopje kosten.

Tijdens de opleiding social design ga je 5 dagen per week naar school. Op maandag starten de lessen vanaf 10.45 uur. De rest van de week starten we om 8.45 uur. De lessen eindigen iedere dag rond 16.45 uur. Mogelijk volg je ook gedeeltelijk thuis online lessen.

Als student Social design krijg je les in ontwerpen en concepten bedenken. Je leert hoe je onwerpend kan onderzoeken, ook wel design thinking genoemd. Natuurlijk leer je werken met programma’s zoals Adobe After Effects, InDesign,  Photoshop, Premiere Pro, Illustrator en het 3D-tekenprogramma Fusion 360. Daarnaast leer je veel basisvaardigheden die iedere creatieve vormgever nodig heeft. Je krijgt lessen waarin je aan projecten werkt en je kan keuzelessen volgen om jezelf te specialiseren. Zoals iedere mbo-student krijg je ook de meer theoretische vakken. Je krijgt les in Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Ook krijg je lessen in presenteren, marketing en ondernemersvaardigheden. Dit vinden we erg belangrijk, omdat je ook gaat werken voor echte opdrachtgevers”.

Wil jij aan de slag als vormgever van verandering?

Kies voor de mbo-opleiding social design bij Cibap. Ervaar de beste vakschool van Nederland en kom naar onze open dag op zaterdag 9 november.

Deel dit via je sociale netwerk.