Cibap » vakschool voor vormgeving » ons onderwijs

ons onderwijs

het eerste jaar

Welke opleiding je ook kiest op het Cibap, creativiteit is de basis voor alle opleidingen. In het eerste jaar besteden we veel aandacht aan je creatieve ontwikkeling. Naast creativiteit stellen wij een nog aantal kerncompetenties centraal: ondernemendheid, omgevingsbewustzijn, vakmanschap en communicatie. Omdat deze vaardigheden voor al onze opleidingen gelden, start je op het Cibap met het basisjaar, waarin je gaat werken aan deze vaardigheden. Je legt dus de basis voor de rest van je studie op het Cibap.

Bij je aanmelding geef je aan waar vooral jouw interesse ligt, maar in het eerste jaar heb je de mogelijkheid om kennis te maken met verschillende vakgebieden. Je komt samen met studenten van de verschillende richtingen in een klas, zodat je kunt ontdekken wat precies de opleidingen inhouden.

Naast het leren van de kerncompetenties, ga je aan de slag met projecten. Tijdens de projecten komen de verschillende manieren van ontwerpen/vormgeven aan bod. Zo vindt iedereen een rol die bij hem/haar past. Je kunt bijvoorbeeld de ene keer de rol van mediavormgever vervullen tijdens een project en de andere keer de rol van ruimtelijk vormgever.

Hoe verder je komt in het eerste jaar, hoe duidelijker het dus wordt voor jou! Na het eerste jaar ga je je steeds meer specialiseren in de richting waarvoor je hebt gekozen.

op stage

Op het Cibap ga je vanaf fase 2 stage (BPV) lopen, BPV (beroepspraktijkvorming) is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je maakt kennis met de praktijk en kan laten zien over welke talenten en vaardigheden jij beschikt. Door kennis te maken met de praktijk, sluit het onderwijs beter aan bij de eisen van het bedrijfsleven. Het Cibap heeft goede relaties met het bedrijfsleven en helpt je met het zoeken van een stageplek.

Welk leerbedrijf het beste bij jouw past is onder andere afhankelijk van:

– Wensen en competenties.
– De gekozen uitstroomvariant.
– Beschikbare leerbedrijven in de directe woonomgeving.
– Begeleidingsmogelijkheden van het leerbedrijf.

In overleg met jou wordt het meest ideale BPV-programma opgesteld. Dit betekent, dat zowel jij als het leerbedrijf vooraf zijn geïnformeerd over de werkprocessen, begin en einde van de BPV, begeleiding, beoordelingswijze en dergelijke.

internationalisering

Internationaal georiënteerd zijn, is geen optie. Ook geen leuk extraatje. Wie wil werken in de creatieve industrie, werkt internationaal!

Internationalisering kent gradaties. Van in het buitenland opereren tot vanuit Nederland werken mét internationale klanten. En waar je plek ook is, zeker is dat binnen het creatieve vak internationale trends en ontwikkelingen elke designer beïnvloeden. Op het Cibap zijn er verschillende mogelijkheden om je buitenland ervaringen op te doen:

  • Buitenlandse studenten op het Cibap. Wij zetten de deuren open voor studenten uit andere landen. De ene keer voor een paar weken, de andere keer voor langere periodes. Je kunt ze overal tegenkomen. Leuk en leerzaam om samen te werken!
  • Een buitenlandse excursie krijg je tijdens je opleiding aangeboden, bijvoorbeeld naar Milaan of Londen. Een mooie manier om te kijken wat zo’n ander land doet op het gebied van design en wat we daarvan kunnen leren.
  • Studeren in het buitenland behoort ook tot de mogelijkheden. Wij hebben met een aantal scholen in het buitenland nauwe banden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om in fase 4 een periode naar Engeland, Duitsland, China of de Scandinavische landen te gaan om daar te studeren.
  • Internationaal aan de slag, dat kan voor opdrachtgevers uit het buitenland of Nederlandse opdrachtgevers met een buitenlandse klus. Best kans dat je dan zelfs samenwerkt met designers en/of techneuten from abroad!
  • Een internationale stage moedigen wij aan gezien het internationale karakter van ons vak. Het is een geweldig avontuur, staat goed op je cv en het geeft je een flinke boost aan talenkennis. Echt een unieke werk- en leerervaring!

taal en rekenen

Centraal mbo-examen Nederlandse taal en een centraal examen rekenen
Sinds augustus 2010 staat in de wet geregeld dat mbo-studenten aan het landelijk examen taal en rekenen moeten deelnemen. Ga je studeren op het Cibap, dan zul je dus ook zo’n examen moeten afleggen.

Als je start met je studie op het Cibap maak je een toets zodat wij het niveau van jouw taal en rekenen kunnen bepalen. Blijkt het dat dit nog niet hoog genoeg is, dan biedt het Cibap jou extra mogelijkheden om taal en rekenen te oefenen. Taal en rekenen zijn namelijk belangrijke examenvakken die je moet halen om te kunnen slagen en je Cibap-diploma te behalen.

Referentieniveau
Elk opleidingsniveau van het mbo heeft een eigen referentieniveau wat taal en rekenen betreft. Ga je voor een mbo niveau 4 opleiding, dan geldt dat je bij je eindexamen voor Nederlandse taal en rekenen referentieniveau 3F moet halen. Dit is ook het niveau dat je nodig hebt om in te stromen bij een hbo-opleiding. Als je een opleiding volgt op niveau 3, geldt dat je voor Nederlandse taal en rekenen referentieniveau 2F moet halen tijdens het eindexamen op het Cibap.

Meer weten?
Kijk op www.taalenrekenen.nl of www.referentieniveaus.nl

Alvast oefenen?
Hieronder een aantal nuttige sites:

www.spelling.nl
www.rekenlessen.nl
www.breukenoefenen.nl
www.rekenbeter.nl
www.beterrekenen.nl
http://vdab.be/tests/taaltesten.shtml