Cibap » Mediamaker (dtp)

Mediamaker (dtp)

mbo-opleiding | niveau 3

Met de opleiding mediamaker word je allround DTP’er en kun je aan de slag bij verschillende bedrijven binnen, maar ook buiten de grafische branche!   

Mediamaker - dé opleiding waar alles draait om grafisch ontwerpen 

Jij weet hoe je met de juiste computerprogramma’s een poster, flyer of brochure opmaakt. Spelen met beeld, kleur, typografie, vorm en tekstblokken, dat vind jij leuk! Na je opleiding Mediamaker (dtp) lukt het jou om door vormgeving prachtige dingen te maken. En je gaat aan de slag bij bijvoorbeeld een:

 • Reclame- of ontwerpbureau 
 • Drukkerij 
 • Multimediabedrijf 
 • Groot bedrijf met inhouse dtp-afdeling 

Wat leer je bij de opleiding mediamaker?  

Tijdens de opleiding mediamaker leren we je alles over grafisch ontwerpen op de computer, ook wel dtp-werkzaamheden genoemd. Je moet weten welke programma’s je nodig hebt en hoe ze werken natuurlijk. We leren je daarom: 

 • Te werken met programma’s als InDesign, Photoshop & Illustrator; 
 • Hoe je met behulp van deze programma’s posters, flyers, advertenties, magazines en folder grafisch kunt vormgeven; 
 • Hoe je zorgt voor een duidelijke en eenduidige boodschap.

In de praktijk maak je als allround dtp’er voor een opdrachtgever vaak meerdere uitingen naast elkaar. Denk bijvoorbeeld aan een festival waar je een poster en flyer voor ontwerpt, misschien ook wel advertenties in magazines en zelfs korte video’s of animaties voor social media of de website van het festival. Alle uitingen moeten dan goed op elkaar aansluiten en een logisch geheel vormen, zodat ze duidelijk dezelfde stijl hebben en herkenbaar zijn.

Benieuwd of de mbo-opleiding mediamaker wat voor jou is? Kom dan naar onze open dag op zaterdag 9 november.

MELD JE DIRECT AAN EN ONTDEK JOUW TOEKOMST!

Droom jij ervan om dtp’er te worden?

Tijdens de mbo-opleiding mediamaker leer je:

 • Kijken naar kleur en compositie 
 • Omgaan met huisstijlen
 • Drukwerk voorbereiden 

Daarnaast leer je veel basisvaardigheden die iedere creatieve vormgever nodig heeft. Je gaat bij het vak Beeldlab aan de slag met kleuren en materialen, hiermee ga je experimenteren door te tekenen, schilderen en je leert verschillende technieken. Ook volg je fotografielessen.  

Opbouw van de opleiding mediamaker

Eerste jaar: Eerste kennismaking mediamaker
Op Cibap start je altijd met een basisjaar. Alle studenten volgen het eerste halfjaar dezelfde lessen. We besteden veel aandacht aan je creatieve ontwikkeling. Ook maak je tijdens de lessen kennis met de verschillende niveau 3 opleidingen die we aanbieden. Na een half jaar kies je welke opleiding je wilt gaan volgen en start je in het tweede halfjaar met deze opleiding.

Praktijkkennis & afstuderen
In het tweede en derde jaar ga je beide jaren een half jaar op stage en volg je een half jaar school. Ook geef je zelf meer richting aan je opleiding door het volgen van keuzedelen en focuslessen. Door te kiezen voor een bepaalde stage, keuzedelen en focuslessen bepaal jij je eigen specialisatie. Tijdens de lessen werk je aan projecten, soms zelfs voor echte opdrachtgevers. Zo maak je tijdens deze fases echt kennis met de praktijk. Aan het einde van fase 3 maak je ook de proeve van bekwaamheid en je examen om zo je diploma te behalen.

Ga aan de slag als grafisch ontwerper!

Klaar met je opleiding mediamaker? 

 • Dan ben je in het bezit van een mbo-diploma Allround DTP’er niveau 3; 
 • Dan ben je op de hoogte van alle multimediale technieken om verschillende off- en online uitingen te voorzien van de perfecte lay-out; 
 • Ga aan het werk bij reclame- of vormgevingsbureau, multimediabedrijf of drukkerij. 

Doorstuderen kan natuurlijk ook! Kies dan bijvoorbeeld voor de opleiding mediavormgever, niveau 4.  

Voor wie is de opleiding mediamaker geschikt? 

Je bent een creatieveling en wordt blij van mooie ontwerpen. Je bent handig met computers en vindt het leuk daar veel tijd op door te brengen. Je besteedt aandacht aan details en het eindresultaat is perfect. Je bent klantgericht en praktisch. En wat je maakt lever je op tijd af.   

FAQ

Als student Mediamaker krijg je les in opmaken, je leert kijken naar kleur en compositie. Natuurlijk leer je werken met programma’s als Adobe Indesign, Illustrator en Photoshop.   

Je leert veel basisvaardigheden die iedere creatieve vormgever nodig heeft. Bij sommige lessen word je bewust uitgedaagd om out of the box te denken. Je leert experimenteren om zo tot creatieve oplossingen te komen. Ook door het werken met fotografie ontwikkel je je visuele denken verder.

Zoals iedere mbo-student krijg je ook de meer theoretische vakken. Je krijgt les in Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Ondernemerschap vinden we  ook belangrijk, daarom krijg je les in marketing en ondernemen. 

Om te starten op de opleiding Mediamaker (dtp) moet je tenminste een vmbo-kader diploma hebben behaald of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 hebben.  

Zodra je je hebt aangemeld nodigen we je uit voor een intake. Informatie over hoe de intake verloopt vind je onder het kopje aanmelden/intake. 

Tijdens de opleiding mediamaker ga je 5 dagen per week naar school. Op maandag starten de lessen vanaf 10.00 uur. De rest van de week starten we om 8.45 uur. De lessen eindigen iedere dag rond 16.45 uur.  

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen lesgeld te betalen. Je gaat lesgeld betalen als je 18 jaar of ouder bent. Op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kan je hierover meer informatie vinden. Het wettelijke lesgeld voor het mbo, studiejaar 2024-2025 is vastgesteld op € 1419,-. 

Naast het lesgeld komen er nog kosten bij voor boeken en licenties. De kosten voor schooljaar 2024-2025 zijn voor het eerste leerjaar € 240,01. Voor voor het tweede leerjaar zijn de kosten € 178,88 en voor het derde leerjaar zijn de kosten € 167,86. Daarnaast is een laptop vanaf het eerste leerjaar verplicht. 

Uitgebreide informatie over de kosten, vind je onder het kopje kosten.

Droom jij ervan te werken als grafisch ontwerper?

Kies voor de mbo-opleiding mediamaker bij Cibap. Ervaar de beste vakschool van Nederland. Kom naar onze open dag op zaterdag 9 november.