Cibap » Ruimtelijk vormgever

Ruimtelijk vormgever

mbo-opleiding | niveau 4

Aan de slag als productontwerper, interieurstylist of visual merchandiser. Het kan allemaal met de opleiding ruimtelijk vormgever! 

 

Ruimtelijk vormgever – Opleiding die inzet op functioneel en aansprekend ontwerpen en uitvoeren

Waar het om draait bij ruimtelijke vormgeving? Styling, interieur, decor en architectuur. Jij geeft een ruimte vorm. Richt hem in en weet met jouw styling een sfeer te creëren. Of het nu gaat om een decor voor een event, een interieur voor een kantoor of de styling van een winkelpand. De opleiding ruimtelijk vormgever geeft jou alle handvatten voor het maken van een aansprekend en functioneel ontwerp. 

Je diploma ruimtelijk vormgever in the pocket? Dan kun je aan de slag bij bijvoorbeeld: 

 • Ontwerpbureaus voor interieurdesign 
 • Architectuurbedrijven 
 • Theaters en decorbouwers 
 • Woonwinkels

Wat leer je bij de opleiding ruimtelijk vormgever?

Je leert alles over kleur, materiaal en compositie. Hoe zet je deze drie dingen in, om te komen tot een creatief ontwerp voor een decor, winkel, kantoor of festival: 

 • Je leert dit digitaal of handmatig aan de hand van schetsen, tekeningen en 3D-modellen.  
 • Ook gebruik je nieuwe technieken, denk aan Virtual Reality en 3D-printen.  
 • Bij het maken van je ontwerp let je ook op de constructie, zodat het ontwerp ook technisch goed uitgevoerd kan worden.   

Benieuwd of de mbo-opleiding ruimtelijk vormgever wat voor jou is? Kom dan naar onze open dag op zaterdag 9 november.

MELD JE DIRECT AAN EN ONTDEK JOUW TOEKOMST!

Tijdens je opleiding kun je door stage, focuslessen en projectkeuzes accenten leggen. Denk bijvoorbeeld aan styling, interieur en/of stand- en decorbouw. Je hebt bij ons de ruimte om je creatieve brein verder te ontwikkelen, maar leren je ook de meer praktische zaken. Zoals het maken van een planning en een goede werkvoorbereiding.  

Droom jij ervan om ruimtelijk vormgever te worden?

Tijdens de mbo-opleiding ruimtelijk vormgever leer je:

 • Werken met verschillende ontwerpprogramma’s, zoals SketchUp, Cinema 4D en de Adobe pakketten Illustrator, Photoshop en InDesign; 
 • Om creatief te denken, plattegronden te tekenen en te werken vanuit een thema; 
 • Jouw ontwerp het verhaal te laten vertellen en kun je goed beargumenteren waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt. 

Ook volg je technieklessen, om zo te leren werken met gereedschappen om bijvoorbeeld decorstukken te maken. 

Opbouw van de opleiding ruimtelijk vormgever

Eerste jaar: Eerste kennismaking ruimtelijk vormgever
Op Cibap start je altijd met een basisjaar. Alle studenten volgen het eerste halfjaar dezelfde lessen. We besteden veel aandacht aan je creatieve ontwikkeling. Ook maak je kennis met alle opleidingen die we aanbieden tijdens de lessen en de focus tweedaagse aan het einde van ieder periode. Na een half jaar kies je welke opleiding je wilt gaan volgen en start je in het tweede halfjaar met deze opleiding.

Jaar twee & drie: Theorie & praktijkkennis wisselen elkaar af
Tijdens het tweede en derde jaar ga je beide jaren een half jaar op stage en volg je een half jaar school. Ook geef je zelf meer richting aan je opleiding door het volgen van keuzedelen en focuslessen. Door te kiezen voor een bepaalde stage, keuzedelen en focuslessen bepaal jij je eigen specialisatie. Tijdens de lessen werk je aan projecten, vaak voor echte opdrachtgevers. Zo maak je tijdens deze fases echt kennis met de praktijk.

Laatste jaar: Afstudeeropdracht uitvoeren 
In het laatste jaar ga je wederom een half jaar op stage en je volgt lessen op school. Je kiest voor de laatste keer waar jij je accenten wil leggen, door een keuze te maken uit het aanbod in focuslessen en keuzedelen. Op school werk je aan projecten voor echte opdrachtgevers in multidisciplinaire teams, dat wil zeggen dat je samen werkt met studenten van verschillende opleidingen. Daarnaast maak je je proeve op school of in de praktijk bij je stagebedrijf.

De meeste ervaring doe je op uit de praktijk. Daarom ga je tijdens je tweede en derde jaar een half jaar stage lopen bij gecertificeerde leerbedrijven. Je werkt mee en voert verschillende opdrachten uit. Gedurende de stageperiodes schrijf je een stageverslag, waarin je beschrijft welke werkzaamheden je hebt uitgevoerd en wat je daarvan geleerd hebt.  

Interieurs ontwerpen met passie!

Klaar met je opleiding ruimtelijk vormgever?

 • Dan ben je in het bezit van een mbo-diploma ruimtelijk vormgever niveau 4 
 • Dan heb je uitgebreide kennis over het gebruik van kleuren en materialen in een ruimte. Je beheerst verschillende technieken die je gebruikt om creatieve concepten tot leven te brengen.  
 • Je kunt aan de slag als productontwerper, interieurstylist, visual merchandiser of decorontwerper bij ontwerpbureaus, woonwinkels of op theater- en filmsets.  

Maar je kunt er ook voor kiezen om nog even door te studeren op het hbo. Kies dan bijvoorbeeld voor de Kunstacademie, Ruimtelijk Design, Communicatie, Instore & Retail, Fashion & Branding, Bouwkunde/Architectuur, Product Design of bijvoorbeeld Landscape Design. 

Voor wie is de opleiding ruimtelijk vormgever geschikt?  

Jij bent creatief, hebt ruimtelijk inzicht én gevoel voor techniek. Bezit jij ook nog overtuigingskracht, organisatietalent, doorzettingsvermogen en teamspirit, dan is het vak van ruimtelijk vormgever echt iets voor jou! Het is namelijk zeker dat je veel zult samenwerken; met collega’s en natuurlijk opdrachtgevers. 3D doe je niet alleen. 

FAQ

Om te starten op de opleiding Ruimtelijk Vormgever moet je tenminste een vmbo-kader diploma hebben behaald of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 hebben.  

Zodra je je hebt aangemeld nodigen we je uit voor een intake. Informatie over hoe de intake verloopt vind je onder het kopje aanmelden/intake. 

Als ruimtelijk vormgever krijg je les in ontwerpen. Je leert om creatief te denken, plattegronden te tekenen en te werken vanuit een thema. Op deze manier vertelt jouw ontwerp een verhaal en kan je goed beargumenteren waarom je keuzes maakt in je ontwerp. Ook volg je techniek lessen, om zo te leren werken met gereedschappen om bijvoorbeeld decorstukken te maken.  

Je gaat ook digitaal aan de slag en leert werken met de ontwerpprogramma’s SketchUp, Cinema 4D en de Adobe pakketten Illustrator, Photoshop en InDesign.  

Zoals iedere mbo-student krijg je ook de meer theoretische vakken. Je krijgt les in Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Ook vinden we op het Cibap ondernemerschap belangrijk, daarom krijg je ook les in marketing en ondernemen.  

Tijdens de opleiding ruimtelijk vormgever ga je 5 dagen per week naar school. Lessen starten vanaf 8.45 uur en eindigen altijd rond 17.15 uur. Mogelijk volg je ook gedeeltelijk online/thuis lessen. 

Als je jonger bent dan 18 jaar, dan hoef je geen lesgeld te betalen. Je gaat lesgeld betalen als je 18 jaar of ouder bent. Op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kan je hierover meer informatie vinden. Het wettelijke lesgeld voor het mbo, studiejaar 2024-2025 is vastgesteld op € 1419,-. 

Naast het lesgeld komen er nog kosten bij voor boeken en licenties. De kosten voor schooljaar 2024-2025 zijn voor het eerste leerjaar € 240,01. Voor voor het tweede leerjaar zijn de kosten € 243,88, voor het derde leerjaar zijn de kosten € 232,86 en voor het vierde jaar zijn de kosten € 215,08. Daarnaast is een laptop vanaf het eerste leerjaar verplicht. 

 

Uitgebreide informatie over de kosten, vind je onder het kopje kosten.

Droom jij ervan te werken als decorontwerper?

Kies voor de mbo-opleiding ruimtelijk vormgever bij Cibap. Ervaar de beste vakschool van Nederland en kom naar onze open dag op zaterdag 9 november.

Ruimtelijk vormgever mbo niveau 4 4 jaar

Diploma

Ruimtelijk Vormgever

Beroepen

interieurstylist, eventontwerper, decorontwerper, visual merchandiser, productontwerper


Meer weten over de intake?

Kijk op deze pagina om meer te lezen over de intake.