Cibap » excellentietraject restauratieschilder

excellentietraject restauratieschilder

Wanneer je kiest voor de opleiding Specialist schilder, is het mogelijk om het excellentietraject Restauratieschilder te volgen. Je start hier dan mee vanaf het tweede of derde leerjaar.  Je gaat dan naast je opleiding 1 avond per week naar school om extra lessen te volgen. Voor de extra verdieping, met veel goede praktijkervaring. Zo leer je restaureren op het hoogste niveau!

Wat leer je?


Het vak van restauratieschilder vraagt veel vakkennis. Je leert onder meer vergulden, verbronzen, retoucheren, hout- en marmerimitaties maken, brandschilderen en behangen. Je leert ook wat in welke situatie van je gevraagd wordt. Wanneer ga je over tot herstellen, conserveren of wanneer moet je juist helemaal niets doen. Ook glas-in-lood komt aan bod.

Tegelijkertijd verdiep je je in de verschillende stijlleren, leer je architectuurstromen herkennen en ga je materialen herleiden. Restaureren is namelijk analyseren. Wat is de bouwstijl? Welke materialen zijn gebruikt? Welke structuur? Jij onderzoekt het en vertaalt het naar een restauratieplan. Dan je opdrachtgever nog overtuigen en je kunt aan de slag!

Wat heb je nodig?

Je vindt het niet erg dat iets al bestaat. Sterker nog, dat daagt je uit. Het maakt je nieuwsgierig. Hoe is het gemaakt? Hoe kun je dat nu ook maken? Dat vraagt enig analytisch vermogen (en natuurlijk vakkennis). Tegelijkertijd versta jij de kunst heel verfijnd te werken. Restaureren doe je soms op het grote vlak, maar vaak ook tot op de kleine centimeter.

Het is een vak apart dat grotendeels draait om oude, authentieke (be)schilderingen. We willen ze bewaren. Jij ook. Je vingers jeuken. Gewoon omdat die werken van toen het waard zijn. Ze mogen niet verdwijnen.

Waar ga je aan de slag?


Word eigen baas, ga in dienst als restauratieschilder of begin een eigen glas-in-lood-atelier. Ook kun je doorsturen op het hbo, bijvoorbeeld aan de Reinwardt Academie of de opleiding Archeologie bij Saxion met zelfs de mogelijkheid van doorstroom naar de opleiding Conservering en Restauratie (UvA).

Lees meer over onze opleiding Specialist schilder!

FAQ

Nee, je kunt hier niet gegarandeerd aan deelnemen. Ten eerste volg je de opleiding Specialist schilder. Vanuit een andere Cibap opleiding kun je niet kiezen voor dit traject. Vervolgens wordt samen met je studiecoach en docenten gekeken hoe het gaat bij de opleiding Specialist schilder. Zo bepalen we of jij dit traject ook aan kan.

Het traject duurt twee jaar. Je gaat naast de opleiding Specialist schilder nog 1 avond per week extra naar school. Op dit moment is dat op maandag van 15.30 tot 20.00 uur, inclusief een maaltijd. Het kan zijn dat dag/tijd wijzigt per studiejaar.

Voor Cibap studenten zijn er geen extra kosten als ze het excellentietraject gaan volgen.

Deel deze opleiding: