Cibap » excellentietraject restauratieschilder

excellentietraject restauratieschilder

Wil jij tot de beste restauratieschilders behoren? Start dan je Excellentietraject bij Cibap (laatste twee jaar) en wordt Meester Restauratieschilder. Concreet betekent dit dat je náást je Cibap-opleiding ook ’s avonds naar school gaat. Voor de extra verdieping, met veel goede praktijkervaring. Zo leer je restaureren op het hoogste niveau!

Wat leer je?


Het vak van restauratieschilder vraagt veel vakkennis. Je leert onder meer vergulden, verbronzen, retoucheren, hout- en marmerimitaties maken, brandschilderen en behangen. Je leert ook wat in welke situatie van je gevraagd wordt. Wanneer ga je over tot herstellen, conserveren of wanneer moet je juist helemaal niets doen. Ook glas-in-lood komt aan bod.

Tegelijkertijd verdiep je je in de verschillende stijlleren, leer je architectuurstromen herkennen en ga je materialen herleiden. Restaureren is namelijk analyseren. Wat is de bouwstijl? Welke materialen zijn gebruikt? Welke structuur? Jij onderzoekt het en vertaalt het naar een restauratieplan. Dan je opdrachtgever nog overtuigen en je kunt aan de slag!

Wat heb je nodig?

Je vindt het niet erg dat iets al bestaat. Sterker nog, dat daagt je uit. Het maakt je nieuwsgierig. Hoe is het gemaakt? Hoe kun je dat nu ook maken? Dat vraagt enig analytisch vermogen (en natuurlijk vakkennis). Tegelijkertijd versta jij de kunst heel verfijnd te werken. Restaureren doe je soms op het grote vlak, maar vaak ook tot op de kleine centimeter.

Het is een vak apart dat grotendeels draait om oude, authentieke (be)schilderingen. We willen ze bewaren. Jij ook. Je vingers jeuken. Gewoon omdat die werken van toen het waard zijn. Ze mogen niet verdwijnen.

Waar ga je aan de slag?


Word eigen baas, ga in dienst als restauratieschilder of begin een eigen glas-in-lood-atelier. Ook kun je doorsturen op het hbo, bijvoorbeeld aan de Reinwardt Academie of de opleiding Archeologie bij Saxion met zelfs de mogelijkheid van doorstroom naar de opleiding Conservering en Restauratie (UvA).

Deel deze opleiding: