Cibap » Creatief vakman

Creatief vakman

mbo-opleiding | niveau 4

Word meubelmaker, interieurontwerper of ontwerp accessoires met onze creatief vakman opleiding!   

 

Creatief vakman – opleiding met veel mogelijkheden

De opleiding creatief vakman is een opleiding met volop kansen in de creatieve maakindustrie. Ga na je opleiding aan de slag bij bijvoorbeeld:

 • Interieur- en meubelbouwbedrijven
 • Ontwerpbureaus 
 • Lifestyle-adviesbureau. 

Je werkt veel met je handen. Bewerkt hout, snijdt leer of werkt met andere materialen. Jouw vakmanschap, kundigheid én creativiteit staan altijd voorop.  

Wat leer je bij de opleiding creatief vakman?

Bij de opleiding creatief vakman leren we je objecten ontwerpen en maken. Van functioneel tot decoratief. Van meubelstukken en woonaccessoires tot tassen en schoenen. Een creatief vakman ontwerpt, maar is ook praktisch ingesteld. We brengen je verschillende ambachtelijke technieken bij. En natuurlijk uitgebreide kennis over verschillende materialen en de eigenschappen die daarbij horen. We leren je jouw idee uit te werken in een 3D-tekenprogramma. Van idee tot uitvoer. En van presentatie tot gebruik. Na het eerste brede halfjaar, kies je vervolgens uit een van de twee specialisaties:  

Benieuwd of de mbo-opleiding creatief vakman wat voor jou is? Kom dan naar onze informatieavond op donderdag 23 mei.

MELD JE DIRECT AAN EN ONTDEK JOUW TOEKOMST!

Een creatief vakman- of vrouw onderscheidt zich door zijn of haar liefde voor design. En door de uitstekende kennis over materialen en gebruik. Met behulp van gereedschappen en machines worden ontwerpen tot leven gebracht. Daar leer je mee omgaan in de werkplaats op school en tijdens één van je praktijkstages.   

Droom jij ervan om meubelmaker of tassenontwerper te worden?

Tijdens de mbo-opleiding creatief vakman leer je:

 • Werken met verschillende machines en gereedschappen 
 • Materialen en eigenschappen kennen 
 • Ontwerpen en presenteren (mbv 3D-tekenprogramma’s) 
 • Werk plannen en voorbereiden 
 • Ondernemen  

Opbouw van de opleiding creatief vakman

Eerste jaar: Eerste kennismaking creatief vakman
Op Cibap start je altijd met een basisjaar. Alle studenten volgen het eerste halfjaar dezelfde lessen. We besteden veel aandacht aan je creatieve ontwikkeling. Ook maak je kennis met alle opleidingen die we aanbieden tijdens de lessen en de focus tweedaagse aan het einde van ieder periode. Na een half jaar kies je welke opleiding je wilt gaan volgen en start je in het tweede halfjaar met deze opleiding.

 

Tweede & derde jaar: Specialiseren & samenwerking
Bij de start van fase 2 kies je voor welke specialisatie binnen de opleiding creatief vakman je wilt gaan, hout & design of fabrics & design.
In fase 2 en 3 ga je beide jaren een half jaar op stage en volg je een half jaar school. Ook geef je zelf meer richting aan je opleiding door het volgen van keuzedelen en focuslessen. Door te kiezen voor een bepaalde stage, keuzedelen en focuslessen bepaal jij je eigen specialisatie.
Tijdens de lessen werk je aan projecten, vaak voor echte opdrachtgevers. Zo maak je tijdens deze fases echt kennis met de praktijk.

 

 

Laatste jaar: Afstudeeropdracht uitvoeren 
In het laatste jaar ga je wederom een half jaar op stage en je volgt lessen op school. Je kiest voor de laatste keer waar jij je accenten wil leggen, door een keuze te maken uit het aanbod in focuslessen en keuzedelen. Op school werk je aan projecten voor echte opdrachtgevers in multidisciplinaire teams, dat wil zeggen dat je samen werkt met studenten van verschillende opleidingen. Daarnaast maak je je proeve op school of in de praktijk bij je stagebedrijf.

 

In het tweede, derde én vierde jaar loop je een half jaar stage bij een erkend stagebedrijf. Je wordt begeleid door een stagebegeleider vanuit school en vanuit het stagebedrijf. Tweede en derde jaar meeloopstage, vierde jaar in het teken van een afstudeeropdracht.  

Meubels maken met passie!

Klaar met je creatief vakman opleiding?

 • Dan ben je in het bezit van een mbo-diploma creatief vakman niveau 4 
 • Dan ben je op de hoogte van verschillende technieken, heb je materiaalkennis en kun je ontwerpen en uitvoeren. 
 • Kun je aan de slag bij verschillende soorten bedrijven in de creatieve maakindustrie.  

… doorstuderen kan natuurlijk ook!  

Voor wie is deze opleiding geschikt?  

Je hebt als creatief vakman interesse in techniek en (innovatieve) materialen. Je houdt van experimenteren en onderzoeken, vindt het leuk om vorm te geven en wil als vakman elk detail goed uitdenken en uitvoeren. Je staat open voor samenwerking en wil ook meedenken over aspecten als kostprijs, veiligheid en functionaliteit. Kortom jij wilt een vakman zijn, in de volle betekenis van het woord. 

FAQ

Om te starten op de opleiding creatief vakman moet je tenminste een vmbo-kader diploma hebben behaald of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 hebben.  

Zodra je je hebt aangemeld nodigen we je uit voor een intake. Informatie over hoe de intake verloopt vind je onder het kopje aanmelden/intake. 

Tijdens de opleiding creatief vakman ga je 5 dagen per week naar school. Je start de week altijd rustig op, want op maandag beginnen de lessen om 12.00 uur. De rest van de week starten we om 8.45 uur. De lessen eindigen altijd rond 17.15 uur, behalve op vrijdag, dan ben je altijd iets vroeger vrij, namelijk rond 15.00 uur.  

Tijdens de creatief vakman opleiding krijg je technieklessen. Je leert hier verschillende technische vaardigheden en je krijgt les om de machines goed te gebruiken. Naast lessen over het bewerken van het basismateriaal waarvoor je hebt gekozen (hout & design of fabric & design), krijg je ook les in het gebruik van andere materialen en bijbehorende technieken.   

Behalve praktische lessen in de werkplaats, krijg je ook les in ontwerpen, werk voorbereiden, het uitvoeren en presenteren van je producten. Je leert digitaal te werken in Vectorworks, 3Dmodel en verschillende Adobe programma’s. 

Zoals iedere mbo student krijg je ook de meer theoretische vakken. Je krijgt les in Nederlans, Engels, rekenen en loopbaan&burgerschap. Ook vinden we op het Cibap ondernemerschap belangrijk, daarom krijg je ook les in marketing en ondernemen.  

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen lesgeld te betalen. Je gaat lesgeld betalen als je 18 jaar of ouder bent. Op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kan je hierover meer informatie vinden. Het wettelijke lesgeld voor het mbo, studiejaar 2023-2024 is vastgesteld op €1.357,-.  

Naast het lesgeld komen er nog kosten bij voor boeken en licenties. Deze kosten zijn voor het eerstejaar het hoogst, namelijk rond de € 270,15. Voor voor het tweede leerjaar zijn de kosten € 230,38 en voor het derde en vierde leerjaar zijn de kosten € 201,58. Daarnaast is een laptop vanaf het eerste leerjaar verplicht. 

Uitgebreide informatie over de kosten, vind je onder het kopje kosten.

Gereedschappen en basismateriaal voor de technieklessen stelt het Cibap beschikbaar. 

Droom jij ervan te werken als tassenontwerper?

Kies voor de mbo-opleiding creatief vakman bij Cibap. Ervaar de beste vakschool van Nederland en kom naar onze informatieavond op donderdag 23 mei.