Cibap » Mediavormgever

Mediavormgever

mbo-opleiding | niveau 4

Grafisch vormgever, contentmaker, animator of toch webdesigner? Je wordt het met de mbo-opleiding mediavormgever!   

 

Mediavormgever mbo - opleiding die leert ideeën tot leven te brengen

Met jouw creatieve vermogen om in beelden te denken help jij opdrachtgevers de boodschap over te brengen. In je werk als mediavormgever ben je dagelijks bezig met de vormgeving van websites en brochures, video, animatie en commercials. Lekker veelzijdige baan dus! En goed nieuws; mediavormgevers zijn vandaag de dag toch echt onmisbaar!

Tijdens de mbo opleiding mediavormgever leer je creatieve concepten beeldend én planmatig inzetten. Daar zijn verschillende methoden en invalshoeken voor. Met jouw verbeeldingskracht geef jij ideeën vorm.  

Wat leer je bij de opleiding mediavormgever?

In de opleiding leren we je verschillende soorten media vorm te geven en te ontwerpen. Je zet hier verschillende technieken voor in en maakt gebruik van bijvoorbeeld:

  • beeldbewerking 
  • typografie  
  • digital design  
  • video 

Compositie en structuur, licht en kleur, ruimte en vorm spelen hierbij een belangrijke rol. Alles om de boodschap het beste naar voren te brengen. We leren je ook werken met de programma’s Adobe After Effects, Adobe InDesign, Adobe Illustrator, Adobe Animator, Cinema 4D, Unity en HTML5 en CSS.   

Benieuwd of de mbo-opleiding mediavormgever wat voor jou is? Kom naar onze informatieavond op donderdag 23 mei!

MELD JE DIRECT AAN EN ONTDEK JOUW TOEKOMST!

Opbouw van de opleiding mediavormgever

Eerste jaar: kennismaking met de opleiding mediavormgever
Op Cibap start je altijd met een basisjaar. Alle studenten volgen het eerste halfjaar dezelfde lessen. We besteden veel aandacht aan je creatieve ontwikkeling. Ook maak je kennis met alle opleidingen die we aanbieden tijdens de lessen en de focus tweedaagse aan het einde van ieder periode. Na een half jaar kies je welke opleiding je wilt gaan volgen en start je in het tweede halfjaar met deze opleiding.

Jaar twee & drie: Theorie & praktijkkennis wisselen elkaar af
Tijdens het tweede en derde jaar ga je beide jaren een half jaar op stage en volg je een half jaar school. Ook geef je zelf meer richting aan je opleiding door het volgen van keuzedelen en focuslessen. Door te kiezen voor een bepaalde stage, keuzedelen en focuslessen bepaal jij je eigen specialisatie. Tijdens de lessen werk je aan projecten, vaak voor echte opdrachtgevers. Zo maak je tijdens deze fases echt kennis met de praktijk.
 

Laatste jaar: Afstudeeropdracht uitvoeren 
In het laatste jaar ga je wederom een half jaar op stage en je volgt lessen op school. Je kiest voor de laatste keer waar jij je accenten wil leggen, door een keuze te maken uit het aanbod in focuslessen en keuzedelen. Op school werk je aan projecten voor echte opdrachtgevers in multidisciplinaire teams, dat wil zeggen dat je samen werkt met studenten van verschillende opleidingen. Daarnaast maak je je proeve op school of in de praktijk bij je stagebedrijf.

De meeste ervaring doe je op in de praktijk. Daarom ga je tijdens je tweede en derde jaar een half jaar stage lopen bij gecertificeerde leerbedrijven. Je werkt mee en voert verschillende opdrachten uit. Gedurende de stageperiodes schrijf je een stageverslag, waarin je beschrijft welke werkzaamheden je hebt uitgevoerd en wat je daarvan geleerd hebt.  

Passie voor vormgeven!

Klaar met je opleiding mediavormgever?

Dan beschik je over uitstekende kennis en kun je verschillende media-technieken toepassen. Concepten maak jij beeldend en volgens een duidelijk plan;   

  • Ga aan de slag bij een reclamebureau, mediabedrijf, ontwerpbureau, webdesignbureau, online marketingbureau, afdeling marketing en communicatie van een bedrijf of als zzp’er. 

En je kunt er natuurlijk ook nog voor kiezen om nog even door te studeren! Bijvoorbeeld aan een kunstacademie, filmacademie, hbo Communicatie of ICT-technologie. 

Voor wie is de opleiding mediavormgever geschikt?  

Je hebt een fascinatie voor beeld en communicatie. Stilstaand en bewegend. Je zult veel met de computer werken, maar natuurlijk ook met mensen. Je kunt goed luisteren en je inleven in de opdrachtgever (klant). Creatief als je bent, kom je tot een heldere boodschap. Jij geeft niet snel op, je bent ondernemend, neemt zelf initiatieven en presteert onder tijdsdruk. Want deadline = deadline. 

FAQ

Om te starten op de opleiding Mediavormgever moet je tenminste een vmbo-kader diploma hebben behaald of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 hebben.

Zodra je je hebt aangemeld nodigen we je uit voor een intake. Informatie over hoe de intake verloopt vind je onder het kopje aanmelden/intake. 

Als je jonger bent dan 18 jaar, dan hoef je geen lesgeld te betalen. Je gaat lesgeld betalen als je 18 jaar of ouder bent. Op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kan je hierover meer informatie vinden. Het wettelijke lesgeld voor het mbo, studiejaar 2023-2024 is vastgesteld op €1357,-. 

Naast het lesgeld komen er nog kosten bij voor boeken en licenties. De kosten voor schooljaar 2023-2024 zijn voor het eerste leerjaar € 240,15. Voor voor het tweede leerjaar zijn de kosten € 230,38 en voor het derde en vierde leerjaar zijn de kosten € 201,58. Daarnaast is een laptop vanaf het eerste leerjaar verplicht. 

Uitgebreide informatie over de kosten, vind je onder het kopje kosten.

Tijdens de opleiding mediavormgever ga  je 5 dagen per week naar school. Op maandag starten de lessen vanaf 10.45 uur. De rest van de week starten we om 8.45 uur. De lessen eindigen iedere dag rond 16.45 uur. Mogelijk volg je ook gedeeltelijk thuis online lessen.

Als student mediavormgever krijg je les in ontwerpen en concepten bedenken. Je leert hoe je campagnes bedenkt èn maakt. Natuurlijk leer je werken met programma’s zoals Adobe Premiere, InDesign, Illustrator, Photoshop en After Effects. Daarnaast leer je veel basisvaardigheden die iedere creatieve vormgever nodig heeft. Je krijgt lessen waarin je aan projecten werkt en je kan keuzelessen volgen om jezelf te specialiseren. Zoals iedere mbo-student krijg je ook de meer theoretische vakken. Je krijgt les in Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Ook krijg je lessen in presenteren, marketing en ondernemersvaardigheden. Dit vinden we erg belangrijk, omdat je ook gaat werken voor echte opdrachtgevers”.

We verwachten van onze studenten dat ze inzet tonen. Natuurlijk ben je aanwezig tijdens de lessen en lever je de gevraagde producten op tijd op. Op school en tijdens je stage.

Droom jij ervan te werken als grafisch vormgever?

Kies voor de mbo-opleiding mediavormgever bij Cibap. Ervaar de beste vakschool van Nederland en kom naar onze informatieavond op donderdag 23 mei.