Cibap » stof knippen, strijken, locken, stikken en nog veel meer

stof knippen, strijken, locken, stikken en nog veel meer

Daphne Monsma volgt de opleiding Creatief Vakman, specialisatie Fabrics & Design, in haar tweede jaar ging ze voor het eerst op stage bij Studio RYN in Arnhem. Studio RYN is een productieatelier dat kleding en andere textiele producten maakt. Zij doen dit samen met mbo-studenten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

  • Student Daphne Monsma
  • Stage Studio RYN
opleiding(en)

Skills verbeteren

Als student Creatief Vakman, Fabrics&Design zocht Daphne een stage waarmee ze haar skills op het gebied van mode ontwerpen en maken nog meer kon verbeteren. Ze kwam met Studio RYN in contact via een Cibap student die hier al stageliep. Nadat ze contact zocht, ging ze op gesprek en werd ze aangenomen.

Afwisselend en leerzaam

“De taken bij mij op stage verschillen elke dag. Ik werk voornamelijk aan kledingproducties, ik doe dan van alles wat komt kijken bij het maken van een item. Zo ben ik bezig met stof knippen, strijken, locken, stikken, knopen opzetten en nog veel meer.” Vertelt Daphne. “Ik leer veel over verschillende textiel en materiaal soorten en het gebruiken van bepaalde machines. Specifieke naaitechnieken zoals kragen, machetes en biezen heb ik hier geleerd. Daarnaast leer ik ook veel over mezelf, wat ik later wil doen en wat juist niet.”

Leukste project

“Het leukste project waaraan ik heb meegewerkt tijdens mij stage is de opening van een winkel. Samen met stagiaires en collega’s toverden we een oud kraakpand om tot een prachtige winkel. We hielden ons niet alleen bezig met de kleding, maar hielpen ook met schoonmaken en schilderen van het pand. De dag voor de opening hebben we alle kleren opgehangen, gecontroleerd en gestoomd. Tijdens de opening mochten wij de klanten ontvangen, praatjes maken en drankjes uitdelen. Heel tof om dit van het begin tot het eind mee te maken.
Ik merkte hierbij ook dat ik het werk voor de schermen erg leuk vond, in plaats van in het atelier. Hier ga ik zeker rekening mee houden bij het zoeken naar mijn volgende stageplek.”