Cibap » Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen

Student Fenne Buitenga volgt bij Cibap de Internationale Bachelor Visual Communication. Ondanks dat ze nog studeert, heeft ze al veel ervaring op filmsets. Zo liep ze haar stage bij bij Flikken Rotterdam & Maastricht en werd ze daarna gevraagd als productie assistent bij de film Buenas Chicas (die momenteel in de bioscoop draait).

Cameraman assisteren en set opbouwen

Fenne mocht tijdens haar stage bij Flikken Rotterdam de cameraman assisteren. “Hier leerde ik alle technische aspecten van de camera, monitoren en de rest van de uitrusting waar de camera op staat.” vertelt Fenne. Ze leerde goed samenwerken: “De dagen op een set zijn lang en zwaar. Ik was veel van huis, maar raakte gelukkig snel bevriend met de mensen waarmee ik samenwerkte. Op de eerste draaidag ontmoette ik al mijn ‘set bestie’. We hingen zelfs op een ‘vermist poster’ die gebruikt werd tijdens een aflevering!”

Ook mocht ze meewerken achter de schermen bij Flikken Maastricht. Hier leerde ze veel over het ontwerpen en bouwen van sets en het selecteren van meubilair en accessoires om te gebruiken tijdens het filmen. “Je komt op veel unieke locaties waar je normaal niet zo snel zult komen. Geen enkele set die je op beeld ziet, is zoals wij het als film crew aantreffen, het art team heeft het altijd ingericht of gebouwd.”

Je komt op veel unieke locaties waar je normaal niet zo snel zult komen.

Werken op een filmset

Na haar stage werd ze gevraagd om mee te werken aan de film Buanas Chicas. Ze reisde af naar Spanje om als productie assistent te helpen bij de film. “Ik was vooral bezig met het coördineren van schema’s van de cast en crew. Zo hielp ik bij de opstelling van sets en zorgde voor ondersteuning als iemand een helpende hand nodig had. Ook haalde ik de acteurs bij het hotel op en bracht ze naar de draailocaties. Daarnaast vervulde ik ook de rol van grip assistent. Hierbij hielp ik met het opzetten en bedienen van de apparatuur op de filmset. Dollies, rails, rigs en harnassen noemen we ‘grip apparatuur’. Dit zijn allemaal onderdelen waardoor een camera kan bewegen. Het is heel belangrijk dat deze veilig en correct worden geïnstalleerd.”

Nog meer Fenne in de bioscopen

Ze heeft bij veel verschillende kanten van een productie mogen meekijken en kon daardoor een goede keuze maken. “Ik kwam erachter dat ik het liefst bij het camerateam werk. Zo ga ik binnenkort naar Frankrijk om een nieuwe bioscoopfilm te draaien. Ik kan helaas niet alle projecten aannemen op dit moment, eerst maar eens afstuderen!”