Cibap » “van vergulden tot penselen, ik leer hier alles gelijk in de praktijk”

“van vergulden tot penselen, ik leer hier alles gelijk in de praktijk”

Gilia van Leeuwen volgt de opleiding Specialist Schilder en zit in het tweede jaar. Ze ging gelijk in september op haar eerste stage bij Ovink en Wolters restauratieschilders uit Deventer. Ze leert hier het restauratievak in de praktijk door mee te werken aan de restauratie van het orgel in Academiehuis Grote Kerk in Zwolle.

  • Student Gilia van Leeuwen
  • Stage Ovink en Wolters restauratieschilders
opleiding(en)

een hele gave opdracht 

Gilia zocht een stage waarbij ze meer ervaring kon opdoen op het gebied van restauratie schilderen. Dit was nog niet eenvoudig, maar via een kunstatelier in Deventer werd ze getipt op het bedijf Ovink en Wolters restauratieschilders uit Deventer. Daar trof ze het geluk dat ze tijdens haar stage mag meewerken aan een groots restauratieproject van de het orgel in Academiehuis Grote Kerk in Zwolle. “Hier was ik heel erg blij mee, het is mijn eerste stage en ik werk gelijk mee aan een prachtig project.”  

geen hoogtevrees 

In het academiehuis stond het orgel helemaal in de steigers, tot aan het plafond van de Grote Kerk en dat is behoorlijk hoog. “Ik heb geen last van hoogtevrees, de steigers zijn ook heel stevig, dus het werken op hoogte is dan geen probleem. Wat ik wel vervelend vind werken is ‘boven je macht werken’ dus werken boven je hoofd. Dat is echt wel zwaar. Maar gelukkig is dat niet bij alle klussen het geval.” vertelt Gilia. Gilia werkt samen met haar stagebegeleider Ferrie Ovink, restauratieschilder, en nog twee collega’s aan het project.  

 

alles leren in de praktijk 

Omdat Gilia alleen maar het eerste brede half jaar had gevolgd en een half jaar specialist schilder lessen had gehad, had zij nog niet volop les gehad in alle schildertechnieken. Dit vond Ferrie geen probleem, hij leert haar alles in de praktijk. “Ik krijg steeds een klus en zodra ik die af heb krijg ik weet een nieuwe klus van Ferrie, dit werkt heel erg fijn.” vertelt Gilia “Een van de eerste opdrachten was om het standbeeld helemaal bovenaan het orgel bij het plafond van de kerk te schuren en een eerste verflaag aan te brengen. Ondertussen heb ik al veel geleerd, zo heb ik al mogen vergulden (goudlaagjes aanbrengen), penselen (precies schilderwerk) en plamuren (scheuren in houtwerk herstellen). Allemaal erg leuk om te doen.”

Een prachtige eerste ervaring in de praktijk voor Gilia! Op 18 januari 2023 hebben ze de klus afgerond in de Grote Kerk in Zwolle. Het eindresultaat in het echt bekijken? Ga gerust een keer langs bij Academiehuis Grote Kerk aan de Melkmarkt in Zwolle.