creatief vakman

mbo-opleiding | niveau 4

Je houdt van materialen. Metaal, kunststof, textiel, glas en hout; daar kun jij iets mee. Daar wíl jij iets mee. Je ziet het al voor je: een design meubel, functioneel voorwerp, decoratief wandobject of een andere accessoire. Je geniet ervan door de weg ernaartoe. Het onderzoek. Het ontwerp. Experimenteren en daarna creëren! In onze werkplaatsen leer je vaardigheden om met hout, textiel, leer en andere materialen te werken.

Wat leer ik?
Op het Cibap mag je helemaal creatief los gaan. Hier vind je eindeloos veel soorten materialen. Natuurlijk begin je met de basis, maar met het materialenlab in de Ontwerpfabriek, leer je nog zoveel meer.
Altijd begin je met een goed onderzoek. Waarom doe je het zo? Wat kan ook? Wat doet jouw materiaalkeuze? Hoe beïnvloedt die je eindproduct? Zijn er andere mogelijkheden? Welke technieken vraagt het? Met welk effect? Experimenteer en ervaar het zelf.

Typisch Cibap
Jij kunt zijn wie je wilt zijn. Als creatief vakman in opleiding maak je je eigen keuzes binnen een project. Jij experimenteert, onderzoekt, ontwerpt en fabriceert steeds vanuit een eigen drive. Wij stemmen onze begeleiding daarop af. Ook in andere lessen.

In het tweede jaar kies je voor een specialisatie binnen creatief vakman:

Regelmatig zit je met alle creatieve vakmensen bij elkaar in de les om te ontwerpen en te onderzoeken. Om van elkaar te leren én – wie weet – ook met elkaar co-creaties te maken. Dat kan natuurlijk ook met mensen van andere Cibap opleidingen. Doe er je voordeel mee!

Tijdens je vaardigheidslessen maak je het vak je helemaal eigen. Jouw specialisatie staat centraal. Gekozen voor hout & design? Dan ga je bijvoorbeeld verbindingen maken. De losse onderdelen van je ontwerp spelen daarin een rol, maar ook het materiaal. Dat vraagt techniek, kennis én ervaring. Doen dus! Bij fabrics & design leer je letterlijk hoe je trends kunt analyseren. Zo word je echt een vakman!

Daarnaast richt je je op het Cibap ook op het ontwerpproces. Natuurlijk ga je je ontwerp uitvoeren, maar niet eerder dan dat er een goed doordacht idee ligt, ook wel het concept genoemd. Doe dus onderzoek, experimenteer met materialen en technieken en durf fouten te maken! Vooral met het oog van de vakman in je. Hierdoor kunnen verrassende resultaten ontstaan die je van tevoren niet bedenkt.

Wat heb ik nodig?
Je hebt interesse in techniek en (innovatieve) materialen. Je houdt van experimenteren en onderzoeken, vindt het leuk om vorm te geven en wil als vakman elk detail goed uitdenken en uitvoeren. Je staat open voor samenwerking en wil ook meedenken over aspecten als kostprijs, veiligheid en functionaliteit. Jij wilt kortom een vakman zijn, in de volle betekenis van het woord.

Welk diploma haal je?
Creatief Vakman (mbo 4 – 4 jaar, versnellen kan)

Waar studeer ik door?
Volg een opleiding Technische Productontwikkeling aan het hbo of doe de Kunstacademie.

Waar ga ik aan de slag?
Bij interieur- en meubelbouwbedrijven, ontwerpbureaus of bij een lifestyle-adviesbureau. Je kunt natuurlijk ook voor jezelf beginnen.

Deel dit via je sociale netwerk.