creatief vakman

mbo-opleiding | niveau 4

Bij de opleiding creatief vakman leer je simpel gezegd: mooie dingen maken. Dit kan op vele gebieden. Als meubelmaker leer je een design meubelstuk ontwerpen en maken, houtbewerking vind jij leuk, maar je combineert dit graag met andere materialen. Maar bij deze opleiding kun je ook kiezen om meer met textiel en leer aan de slag te gaan. Ontwerp en maak accessoires, decoratieve objecten of functionele ontwerpen. Onderzoek en experimenteer met materialen en ga aan de slag in de werkplaats! 


Start in september 2022!
Wil jij na de zomer graag starten op het Cibap? Dat kan! Meld je aan via onze website. Klik hier voor meer informatie.


Wat leer je bij de opleiding creatief vakman?
De opleiding creatief vakman heeft twee specialisaties, hout&design en fabrics&design. Bij beide specialisaties staat ontwerpen centraal. Je ontwerpt bij hout&design bijvoorbeeld een meubelstuk en bij fabrics&design bijvoorbeeld een tas. Maar hoe je dit moet ontwerpen, tekenen, maattekeningen maken, 3d-ontwerp op de computer etc. dat leer je bij beide richtingen.
Vervolgens leer je natuurlijk om je ontwerp uit te werken. Je leert veel over materialen en houtsoorten en de eigenschappen daarvan. Zodat je weet hoe je ze kan toepassen in verschillende ontwerpen. Je leert werken met verschillende gereedschappen en machines om je materialen te bewerken en je ontwerp zo tot leven te laten komen!

Hoe is de opbouw van de opleiding?

  • Fase 1: kennismaken met creatief onderwijs 
    Creativiteit is de basis voor alle opleidingen. In fase 1 besteden we veel aandacht aan je creatieve ontwikkeling. Naast creativiteit stellen wij nog een aantal kerncompetenties centraal: ondernemendheid, omgevingsbewustzijn, vakmanschap en communicatie. Omdat deze vaardigheden voor al onze opleidingen gelden, start je op het Cibap met het basisjaar, waarin alle eerstejaars studenten dezelfde lessen volgen. Na een halfjaar kies je welke opleiding je wilt gaan volgen.
  • Fase 2/3: samenwerken in de praktijk 
    Bij de start van fase 2 kies je voor welke specialisatie je wil gaan, hout&design of fabrics&design. In fase 2 en 3 ga je beide jaren een half jaar op stage en volg je een half jaar school. Op school volg je lessen en werk je aan projecten. Dit doe je in met medestudenten uit fase 2 en 3. Regelmatig werk je aan opdrachten voor echte opdrachtgevers. Zo maak je tijdens deze fases echt kennis met de praktijk.
  • Fase 4: afstudeerstage en proeve  
    In het laatste jaar ga je wederom een half jaar op stage en je gaat op school aan de slag via Cibap in Company. In een team met studenten van alle opleidingsrichtingen, ga je samen aan de slag met opdrachten van echte opdrachtgevers. Daarnaast maak je je proeve op school of in de praktijk bij je stagebedrijf.

 

Wat voor type ben jij? Wat doe je graag en waar ben je goed in?  
Je hebt interesse in techniek en (innovatieve) materialen. Je houdt van experimenteren en onderzoeken, vindt het leuk om vorm te geven en wil als vakman elk detail goed uitdenken en uitvoeren. Je staat open voor samenwerking en wil ook meedenken over aspecten als kostprijs, veiligheid en functionaliteit. Kortom jij wilt een vakman zijn, in de volle betekenis van het woord.

Welk diploma haal je?
Creatief Vakman (mbo 4)

Wat kun je ermee worden? 
Als ontwerper en maker kun je aan de slag bij interieur- en meubelbouwbedrijven, ontwerpbureaus of bij een lifestyle-adviesbureau. Je kunt natuurlijk ook voor jezelf beginnen.

Waar studeer je door?
Volg een opleiding Technische Productontwikkeling aan het hbo, doe de Kunstacademie of Design Academy.

Veel gestelde vragen

Als student creatief vakman krijg je technieklessen. Je leert hier verschillende technische vaardigheden en je krijgt les om de machines goed te gebruiken. Naast lessen over het bewerken van het basismateriaal waarvoor je hebt gekozen (hout of textiel&leer), krijg je ook les in het gebruik van andere materialen en bijbehorende technieken.  

Behalve praktische lessen in de werkplaats, krijg je ook les in ontwerpen, werk voorbereiden, het uitvoeren en presenteren van je producten. Je leert digitaal te werken in Vectorworks, 3Dmodel en verschillende Adobe programma’s.  

Zoals iedere mbo student krijg je ook meer theoretische vakken. Je krijgt les in Nederlans, Engels, rekenen en loopbaan&burgerschap. Ook vinden we op het Cibap ondernemerschap belangrijk, daarom krijg je ook les in marketing en ondernemen. 

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen lesgeld te betalen. Je gaat lesgeld betalen als je 18 jaar of ouder bent. Op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kan je hierover meer informatie vinden. Het wettelijke lesgeld voor het mbo, studiejaar 2021-2022 is vastgesteld op € 1.216,-. 

Naast het lesgeld komen er nog kosten bij voor boeken en licenties. Deze kosten zijn voor het eerstejaar het hoogst, namelijk rond de € 362,00 euro. Voor fase 2 en 3 zijn de kosten rond de € 248,00 en voor fase 4 betaal je zo’n € 218,00. Daarnaast is een laptop vanaf fase 1 verplicht. 

Gereedschappen en basismateriaal voor de technieklessen stelt het Cibap beschikbaar. Uitgebreide informatie over de kosten en de basisuitrusting, vind je onder het kopje aanmelden/kosten. 

Om te starten op de opleiding creatief vakman moet je tenminste een vmbo-kader diploma hebben behaald of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 hebben. 

Zodra je je hebt aangemeld nodigen we je uit voor een intake. Informatie over hoe de intake verloopt vind je onder het kopje aanmelden/intake.

Tijdens de opleiding creatief vakman ga je 5 dagen per week naar school. Je start de week altijd rustig op, want op maandag beginnen de lessen om 12.00 uur. De rest van de week starten we om 8.45 uur. De lessen eindigen altijd rond 17.15 uur, behalve op vrijdag, dan ben je altijd iets vroeger vrij, namelijk rond 15.00 uur. 

Deel dit via je sociale netwerk.