Cibap » van concept tot eindproduct, dat is het mooiste wat er is

van concept tot eindproduct, dat is het mooiste wat er is

Martijn den Otter volgt de opleiding International Creative Business Developer en zit in het laatste jaar, hij loopt stage bij het bedrijf Fiberneering in Zwolle. Een bedrijf dat een unieke 3D-print service aanbiedt. Er worden voor heel diverse opdrachtgevers modellen, prototypes en bijvoorbeeld mallen geprint. Martijn maakt ontwerpen voor opdrachtgevers, maar helpt ook mee bij het maakproces, lekker divers dus!

  • Student Martijn den Otter
  • Stage Fiberneering
opleiding(en)

meedraaien in de productie

Toen Martijn startte met zijn stage keek hij mee bij alle facetten van het maakproces. “Een print wordt hier gemaakt, vervolgens maken we het los van het printplatform, wordt de print gewassen en laten we hem uitharden. Daarna wordt de print nabewerkt door het bijvoorbeeld te schuren en een coating aan te brengen.
Ik leerde werken met het programma Fusion 360 om zo ontwerpen te kunnen maken voor de 3D-printers. Het was heel nuttig om het hele proces goed te snappen, zo kun je het proces al integreren in het ontwerp en daar rekening mee houden. Zo voorkom je achteraf een technische fout in je 3D-print.”

gevels voor een pand in Amsterdam

“Een leuke opdracht waar ik aan heb gewerkt is het ontwerpen van nieuwe gevels voor een pand in Amsterdam. De oude gevels waren helemaal verweerd en daarom kwam de opdrachtgever bij Fiberneering. Ik heb nieuwe gevels ontworpen, deze zijn geprint en worden nog helemaal in ‘hout-look’ gemaakt zodat ze straks tegen het pand bevestigd kunnen worden. Heel erg leuk om dit van begin tot eind mee te maken. Dat vind ik toch wel het gaafste aan deze stage, dat je vanaf het concept het hele maakproces meemaakt.”

proeve in de praktijk

“Omdat ik in het laatste jaar zit had ik de keuze om mijn ‘proeve van bekwaamheid’ in de praktijk uit te voeren, dus tijdens mijn stage. Als opdracht kreeg ik het ontwerpen van een esthetisch en technisch product, wat de eigenschappen van de producten van Fiberneering laat zien. Ik koos voor een Biomimic design, dat wil zeggen dat je je door de natuur laat inspireren, omdat dit goed samen gaat met het 3D-printen. Ik ontwierp een speaker, en liet me bij het ontwerp inspireren door geluidsgolven. In het ontwerp van de speaker zitten de golven van water verwerkt. Ik ben zeer tevreden over het eindproduct en mijn stagebegeleider was ook erg blij met het gave product dat hij nu aan zijn klanten kan laten zien om hen te inspireren. Mijn examinator van uit school was onder de indruk van het resultaat. Ik speelde bij de presentatie het nummer “My Way” door de speakers, omdat ik dit nummer ook goed vindt aansluiten bij de opleiding waar je veel vrijheid hebt als ontwerper.”