Cibap » prachtige designproducten van hout

prachtige designproducten van hout

Je leert door het te doen. Dat ervaart Frank van Berkum aan den lijve tijdens zijn stage bij Binthout in Zwolle. Binthout redt Nederlandse bomen van de versnipperaar en maakt prachtige designproducten van het hout.

  • student Frank van Berkum
  • stagebedrijf Binthout
opleiding(en)

Frank zit in fase 2 van de opleiding Creatief Vakman. Bij Binthout krijgt hij de kans zijn creativiteit verder te ontwikkelen. “Door studenten op ontdekkingstocht te laten gaan, gebeuren er leuke dingen” vertelt Karst Klein, mede-eigenaar van Binthout. “Ze kunnen hier nieuwe technieken uitproberen en combineren met bestaande technieken.” Met behulp van een lasersnijder kun je bijvoorbeeld prachtige producten maken. Zo is Frank nu bezig met een tafel in de vorm van Nederland. “De klant had hiervan een schaalmodel gemaakt, maar wist niet hoe hij de tafel zelf moest maken”, vertelt Frank. “Door het toepassen van diverse technieken kan ik de tafel zelf maken. De lasersnijder voorziet vervolgens het bewerkte hout van de contouren van Nederland.”

Door studenten op ontdekkingstocht te laten gaan, gebeuren er leuke dingen

Er komen ook geheel andere orders binnen. Zo moest Frank laatst met zijn collega’s 350 snijplanken lasersnijden, schuren en oliën. “Met elkaar zet je je schouders eronder om deze klus te klaren. En een dag later werk ik bijvoorbeeld weer aan een designlamp uit onze collectie”, zegt Frank. Je leert dit vak door te doen, vindt hij. Natuurlijk kun je ook filmpjes e.d. bekijken, maar doen is heel belangrijk. Na zijn opleiding wil Frank een eigen meubelmakerij starten.

De sociale aanpak van Binthout creëert waarde voor de stad en haar inwoners

Mede-eigenaar Klein is positief over de samenwerking met het Cibap. De stagiaires die hier komen, hebben een goede basis en nemen gedegen kennis mee. Ook onze mensen profiteren hiervan. Bij Binthout werken namelijk ook mensen met een tijdelijke of blijvende afstand tot de arbeidsmarkt. Door de sociale aanpak van Binthout wordt bijzondere waarde gecreëerd voor de stad en haar inwoners. “Dit uit zich bijvoorbeeld doordat Binthout in opdracht van de Gemeente Zwolle jaarlijks veel stadsbomen verwerkt tot producten die terugkomen in de stad”, legt Klein uit. Ook Frank waardeert de sociale aanpak. “Het is belangrijk voor de economie dat ook deze doelgroep blijft werken.”

gerelateerde opleiding(en)