Cibap » ik wist niks van AR en VR, maar nu wil ik er verder mee

ik wist niks van AR en VR, maar nu wil ik er verder mee

Ontwerp de beursstand van de toekomst. Dat was de opdracht die Ruimtelijk Vormgever student Myrna Ooijman kreeg toen zij koos voor de keuzemodule AR/VR. Met een keuzemodule verdiep je je in het laatste jaar in een onderwerp dat niet rechtstreeks met je opleiding te maken hoeft te hebben.

“Iedere woensdagmiddag kreeg ik les van Daniëlle ter Haar van Pink Unicorn”, vertelt Myrna. “We kregen eerst een VR-bril op en maakten zo kennis met AR en VR” (Augmented Reality en Virtual Reality). Bij VR word je ondergedompeld in een virtuele wereld waarin het lijkt of je er zelf deel van uit maakt. Je loopt bijvoorbeeld door de straten van Londen. AR maakt gebruik van een bestaande natuurlijke omgeving en projecteert er virtuele informatie bovenop.

  • Student Myrna Ooijman
  • Keuzemodule AR/VR
opleiding(en)

Myrna volgde de keuzemodule grotendeels vanuit huis.

bezoekers kunnen eigen huis inrichten

“In Sketch up maakte ik een 3D ontwerp van mijn beursstand van de toekomst. Vervolgens werd het in VR bewerkt  zodat je zelf letterlijk door de stand heen kunt lopen.  De stand heeft de vorm van een huis. De ondernemer van deze stand verkoopt meubels en interieuraccessoires. In de stand staat onder meer een bank, tafel, robot en er ligt een VR bril. Met die VR bril kunnen bezoekers hun eigen huis inrichten. Ze kunnen dan ter plekke een foto van bijvoorbeeld hun eigen woonkamer uploaden en er nieuwe meubels inzetten. Het was best een pittige opdracht, maar ik ben heel blij met het resultaat”, zegt Myrna voldaan.

een echte beleving

 “Ik wist helemaal niks van AR en VR, maar nu wil ik er mee verder”, vertelt Myrna enthousiast. “Ik wil het later zelf gaan toepassen bij interieuropdrachten van klanten. Met VR kun je er een echte beleving aan koppelen. Je kunt dan makkelijker laten zien hoe het interieur design van de klant er uit kan komen te zien”.

bekijk Myrna’s stand van de toekomst in de app Fectar

Het werk van Myrna is te zien in de app Fectar. Je kunt hier haar stand van de toekomst in je eigen omgeving neerzetten en er virtueel door heen lopen. Download de gratis app in de app store. Wanneer je de app opent en je klikt op het zoekicoontje onderin dan kun je met een Fectar code het model van Myrna openen; de code is RGMKJ.