Cibap » De villa’s van 2 miljoen euro mochten nog wat chiquer

De villa’s van 2 miljoen euro mochten nog wat chiquer

Sarah Lubbers is een derdejaars ruimtelijk vormgever student en loopt stage bij Virtual Builders in Rijssen. Hier werkt ze aan 3D visualisaties van woningen voor projectontwikkelaars. En daarnaast bouwen ze hun eigen software waar interieurprofessionals over de hele wereld mee kunnen werken.

  • Student Sarah Lubbers
  • Stage Visual Builders
opleiding(en)
0/5 (0 Reviews)

eigen software

De software (Unlit Studio) biedt veel mogelijkheden. Je kan met de tekenmodus ontzettend snel een ruimte tekenen en daar ramen en deuren in slepen. Vervolgens kan je de ruimte materialiseren en inrichten vanuit een enorme bibliotheek.

Sarah vindt hun eigen software gemakkelijker te gebruiken dan andere programma’s waar ze mee heeft gewerkt. “Het programma is te vergelijken met computerspel The Sims. Zo kun je in het programma eenvoudig meubels in een woning plaatsen, verplaatsen en voorzien van ander materiaal. Een groot voordeel van het systeem is dat het interactief is en dat het gebruik maakt van real-time rendering (game) technieken. Dat geeft net dat extraatje. Ook wordt er rekening gehouden met de lichtinval en de stand van de zon, zodat je de kleuren goed kunt inschatten. Zo kunnen interieurstylisten beter advies geven.”

opdracht voor grote huizen

“De afgelopen paar weken ben ik bezig geweest met de plattegronden en het inrichten van een project met grote villa’s voor twee miljoen euro. Ik had mijn best gedaan om het heel chique te maken en toen kreeg ik als feedback dat het nog wel wat chiquer mocht. Alle remmen mochten los. Toch een andere badkamer? Bloemetje naar links of rechts? In het programma kun je heel gemakkelijk de inrichting veranderen zodat je het goed aan toekomstige kopers kunt laten zien.”

veel mensen kunnen er niet doorheen kijken

“Het mooie van 3D is ook, dat je plannen en ideeën kunt laten zien aan anderen. Zo hebben we ook een interieur design in ‘virtual reality experience’ gerenderd, zodat je er doorheen kunt lopen. Dit was voor een appartementencomplex in Haarlem, die ze kaal wilden verkopen. Veel mensen vinden het lastig om een voorstelling te maken van het totale plaatje. Er hingen VR brillen klaar aan de wand, zodat ze door het ontwerp konden lopen. “

dit is de toekomst

Op school was Sarah gewend te werken met een ander programma voor 3D visualisaties. “Toen ik hier kwam, had ik nog geen verstand van dit soort programma’s en amper les gehad in renderen. Ik had nooit gedacht dat ik in zo’n korte tijd zelf zo’n goede render had kunnen maken. In de praktijk leer je het meest. Bij mijn volgende stage of vervolgopleiding wil ik me er wel verder in verdiepen, want 3D en virtual reality is de toekomst.”