Cibap » Creative Youngpreneurs:
een creatieve hotspot 

Creative Youngpreneurs:
een creatieve hotspot 

Creative Youngpreneurs is een spin-netwerk van oud studenten (alumni) van het Cibap met een eigen onderneming en een werkplek in Dwarz, een pand in de Zwolse binnenstad. De alumni hebben kortgeleden hun diploma gehaald en richten zich nu vol op het ondernemerschap. Tjerk Kooistra begeleidt hen hierbij. “Creative Youngpreneurs is een creatieve hotspot waar jonge ondernemers op een laagdrempelige manier hun onderneming starten. Opdrachtgevers kunnen hun creatieve betaalde opdrachten hier wegzetten”, legt hij uit. “Ik koppel ze vervolgens aan één van de ondernemers. Die gaan er zelfstandig mee aan de slag. Maar ik houd wel een vinger aan de pols: Hoe verloopt het contact? Als de klant niet reageert, wat kun je dan doen? Lukt het maken van een offerte, enz.” 

  • Creative Youngpreneurs netwerk van oud-studenten
  • Locatie: Dwarz, Papendwarsstraat 12 in Zwolle

Cibap nog steeds betekenisvol na je studie 

“De opdrachten komen onder andere binnen via het projectbureau van het Cibap. Dat zijn opdrachten van bedrijven of particulieren die te groot of te complex zijn om door studenten te worden uitgevoerd”, legt Tjerk uit. “Zo is Creative Youngpreneurs ook ontstaan. Het Cibap leidt op voor het ondernemerschap. Maar na het Cibap laat je de studenten los. Wij hebben erover nagedacht hoe het Cibap na het behalen van het diploma nog steeds betekenisvol kan zijn voor studenten”.

“Het ondernemerschap is soms best een eenzaam bestaan. Hier kunnen de startende ondernemers met vragen en begeleiding bij mij terecht. Dit is een mooie kans voor hen. En dat waarderen ze ook. De insteek is dat ze na ongeveer 2 jaar helemaal op eigen benen staan. Het Cibap kan dan geen groter compliment krijgen dan dat de ondernemers aangeven ons niet meer nodig te hebben”.

Tjerk is zelf ook ondernemer. “Dat helpt in de begeleiding. Ondernemen is initiatief nemen. Bij de één is dat al meer ontwikkeld dan bij de ander. De persoonlijke en zakelijke groei van de ondernemers vind ik fantastisch om te zien. Ik heb ze ook zelf meegemaakt als student op het Cibap toen ik nog studiecoach was. En ja, dan geniet ik van de succesmomenten. Als ik dan Joris en Ids zie praten met een potentiële klant, dan zie ik dat ze een enorme ontwikkeling hebben doorgemaakt ten opzichte van hun studietijd. Dan zit ik te kijken en denk ik: ‘ja jongens, dat hebben jullie hartstikke goed gedaan’”.

Dan zit ik te kijken en denk ik: ‘ja jongens, dat hebben jullie hartstikke goed gedaan’.

Een van de ondernemers 

Joris van der Kamp (20) is één van de ondernemers. Vanachter zijn bureau heeft hij uitzicht op de Peperbus! Joris is vormgever digitale media. “Ontwerpen is mijn passie”, vertelt hij. “Op dit moment werk ik aan verschillende opdrachten die via Creative Youngpreneurs zijn ingebracht”. Het bevalt hem goed om onderdeel te zijn van de Creative Youngpreneurs. “Ondernemen kan best stressvol zijn. Het is fijn om dan even advies te vragen aan Tjerk over bijvoorbeeld een offerte. Dan is dat weer uit mijn hoofd en ontstaat er weer ruimte voor andere dingen.”

Nog plekken vrij 

Creative Youngpreneurs is een losstaande organisatie en valt onder Cibap Next (Cibap Next helpt ondernemers hun creativiteit te ontketenen). Op dit moment zijn bij de Creative Youngpreneurs nog 4 plekken beschikbaar voor alumni van het Cibap met een eigen onderneming. Je kunt hiervoor contact opnemen met Tjerk Kooistra, via 06 44 33 45 51 of cy@cibapnext.nl.

De creatieve Youngpreneurs:

Ids Heij, Stellar Media – fotografie en video
Joris van der Kamp – webdesign en digitale media
David de Jong, Design café – sign en grafische vormgeving
Simon Dam, Simon Dam Design – muurschilderingen en grafische vormgeving
Nout de Groot, Novid Design – brochures en design
Thijmen en Teuntje, Soil – circulair produceren en waarde toevoegen
Aimee Aalbers, Twist Design – interieur ontwerp
Alex Douw, Brutalex – interieur ontwerp
Henriëtte Meeske, Media Content Studio
Anke Huizinga, Muurschilderingen & Raamdecoraties
Lenny ten Brinke, Lenny ten Brinke illustraties