Cibap » Je maakt iets wat nog niet bestaat. Elk product is uniek.

Je maakt iets wat nog niet bestaat. Elk product is uniek.

Karel Haans zit in de laatste fase van de opleiding Creatief vakman. Hij loopt stage bij kunstenaar Arnout Visser in Arnhem. Hij ontwerpt en maakt objecten van glas, ‘functionele kunst’. ‘Er komt meer bij kijken dan je misschien denkt’, zegt Karel. ‘Elk product is uniek. Je maakt dus iets wat nog niet bestaat. Ik leer hier veel nieuwe technieken, vertelt hij enthousiast’.

  • Student Karel Haans
  • Stage kunstenaar Arnoud Visser
opleiding(en)

Werken met glas is het ultieme ambacht

De werkplaats van de kunstenaar staat tjokvol. ‘Het oogt misschien rommelig, maar we weten precies waar alles ligt’, zegt Karel. ‘We werken met glas, maar daarbij zijn we met veel verschillende materialen en technieken bezig. Je moet altijd voorzichtig zijn. We bewerken het glas door het te slijpen, te boren, te zagen of te verlijmen. Of we solderen met zilver of smeden met brander en aambeeld een nieuw onderdeel. We zetten er elektriciteit in als we bijvoorbeeld een lamp maken.’ Werken met glas is het ultieme ambacht. Er wordt nog steeds met dezelfde gereedschappen gewerkt als 300 jaar geleden.

Commercieel denken en ondernemerschap

Het glas wordt geblazen in Tsjechië. ‘Dus, als Arnout iets ontwerpt, gaat hij naar een meester glasblazer in Tsjechië waar de mogelijkheden veel groter zijn dan in Nederland’, legt Karel uit. ‘Terug in Nederland maken we van het geblazen glas een product zoals bijvoorbeeld een lamp, een vaas of een kruk. Het is heel arbeidsintensief. Daardoor zijn de producten niet goedkoop. Op school leer ik veel over commercieel denken en ondernemerschap. Je moet je producten tenslotte wel kunnen verkopen. Het is best een harde wereld. Soms stop je veel energie in een product dat vervolgens niet aanslaat. En ja, er valt ook wel eens een lamp van duizenden euro’s kapot. We maken hier, als het kan, dan weer een nieuw product van.’

Als je dingen doet die een ander nooit doet, dan maak je dingen die een ander nooit maakt’

We leren van elkaar

‘Ik leer veel van mijn stagebegeleider, vertelt Karel. Hij leert mij mijn brein gebruiken. Hij zegt niet ‘doe dit of doe dat’, maar hij vraagt wel 30 x op een dag ‘hoe moet dat?’ Dat is zwaar, maar wel goed voor je. Op mijn beurt leer ik hem over digitale technieken. Zo heeft hij laatst ook een VR bril gekocht met het programma Gravity Sketch. Je tekent hiermee als het ware in de ruimte. Hij vond het supergaaf’, vertelt Karel lachend. ‘Het is vergelijkbaar met autoCAD, maar dan in VR’.

O2 als afstudeeropdracht

Karel rond dit jaar de opleiding af. Als afstudeeropdracht maakt hij een O2 zoals hij het zelf noemt. Hij maakt de lamp in het atelier van Arnout. Het is een verstelbare hanglamp van mond geblazen glas. De lamp is heel zwaar en vergt veel technieken. De bellen in het glas zijn ontstaan doordat vloeibaar glas door een roestvrijstalen gaas is geblazen. Dit speciale gaas heeft Karel zelf met een puntlasser gemaakt. De binnenkant is bedekt met een dun laagje zilver. Het licht is als het ware gevangen in de bol, en gaat door de brekingsindex van het glas alle kanten op. Een prachtig effect. Door het principe van de prikkeldraadspanner is de bol in hoogte verstelbaar.

 

Na het Cibap wil Karel naar de Kunstacademie in Arnhem. Hij wil nog meer nieuwe technieken leren en verder werken aan het vertrouwen in zichzelf om vrij te creëren. Of zoals hij zelf zo mooi zegt: ‘Als je dingen doet die een ander nooit doet, dan maak je dingen die een ander nooit maakt’