Cibap » het beste leer je door het zelf uit te proberen

het beste leer je door het zelf uit te proberen

Sophie volgt de opleiding Mediavormgever en specialiseerde zich tijdens haar stage in creative technology. Dit houdt in dat je nieuwe toepassingen vindt voor bestaande technieken. Sophie liep stage bij het FabLab van CODA, hét cultuurhuis van Apeldoorn, met een museum, bibliotheek en archief.

  • Student Sophie van de Weg
  • Stage Fablab CODA Apeldoorn
opleiding(en)

Het Fablab

Plotmachines, textielprinters, plastic shredders, 3D-printers, lasersnijder, een VR-ruimte. Deze zijn allemaal te vinden in het Fablab: Fabrication Lab. Circulariteit staat hoog in het vaandel; de materialen die hier gebruikt worden zijn gerecycled. Het Fablab geeft workshops en cursussen aan onder andere kinderen. Ook kunnen bezoekers lessen volgen in de online ontwerpprogramma’s.

Sophie helpt mee bij het geven van workshops; bereidt ze voor en begeleidt ze. Tijdens een workshop mogen kinderen bijvoorbeeld bruggen ontwerpen. “Deze basisschoolkinderen hebben nog niet eerder les gehad in 3D-modelleren. Een printbaar ontwerp maken is dan nog best lastig, dus ik bewerk de ontwerpen zodat ze wel te printen zijn. Hier leer ik weer van.’’

Creative Technology

Sophie heeft de luxe dat ze tijdens haar stage vrij mag experimenteren, mag onderzoeken en haar plan vervolgens mag uitvoeren. Zo kijkt ze onder andere naar wat de mogelijkheden zijn met de 3D-printer. Sophie legt creative technology uit als het ontdekken van alle mogelijkheden van bestaande en nieuwe toepassingen. “Als er iets nieuws op de markt komt moet je kijken wat de mogelijkheden ermee zijn. Het is het ontdekken van alles wat er al is, en dan er iets nieuws mee maken.”

Vrij om te leren

Sophie waardeert dat haar stage haar vrij laat: “Het is hier heel open. Ik heb de ruimte om zelf dingen te onderzoeken en het zelf uit te voeren. Als ik een idee heb en dit kan beargumenteren waarom het een goed idee is, dan kan ik het uitproberen. Als het werkt is het een leerervaring. Het is heel bijzonder om op je eigen tempo en op je eigen manier te leren. Ik moet een hele hoop ook zelf uitzoeken. Ik moet zelf kijken hoe alles werkt. Het beste leer je door het zelf uit te proberen.’’

gerelateerde opleiding(en)