Cibap » een muurschildering is zoveel persoonlijker dan een fotobehangetje

een muurschildering is zoveel persoonlijker dan een fotobehangetje

Roos Warnders zit in fase 4 van de opleiding Specialist Schilder. Ze loopt stage bij schildersbedrijf Lonneke schildert. En met resultaat. “Door mijn stage bij Lonneke weet ik nu echt wat ik wil worden: decoratieschilder”.

“Het schilderen van decoraties is echt heel tof om te doen”, vertelt Roos enthousiast. We zijn nu bezig met grote muurschilderingen in stadscafé en restaurant Het Refter. Het is een van de oudste panden van Zwolle. Op de 6 meter hoge muren bij het trappengat hebben we aan de ene kant een vrouw met een biertje geschilderd en aan de andere kant een vrouw met een wijntje. In de kunststroming Jugendstil. Heel gaaf. Op de bovenste verdieping hebben we allemaal kwallen geschilderd.”

  • Student Roos Warnders
  • Stage schildersbedrijf Lonneke schildert
opleiding(en)

Trotse Muren

Voor de stichting Trotse Muren heeft Roos een week lang meegeholpen aan enorme schilderingen op de buitenmuren van de Creatieve Coöperatie in Zwolle. ‘Trotse Muren’ wil kunst toegankelijk maken voor iedereen door het straatbeeld in Zwolle op te fleuren. Haar stagebegeleider Lonneke van Zutphen is initiatiefnemer. “Ik was verantwoordelijk voor de vlakken”, vertelt Roos. “Echt heel tof om te doen”.

Muurschilderingen

“Een muurschildering is zoveel persoonlijker dan een fotobehangetje. Er is veel vraag naar. Van zowel bedrijven als van particulieren. Dat wist ik eerst helemaal niet. Tekenen en schilderen vond ik altijd al leuk om te doen, maar dat je er ook je beroep van kon maken had ik nooit gedacht.”

“Het aanbrengen van de eerste kleuren op de muur is het mooiste om te doen, maar tegelijk ook superspannend. Die verantwoordelijkheid is best eng. Je ziet het dan voor het eerst groot op de muur. Als het dan lukt dan denk ik ‘Yes, zo wil ik het hebben’. “

“Voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt met een opdracht, ga je eerst in gesprek met de opdrachtgever”, vertelt Roos. “Vervolgens maak je een offerte. Offertes maken was één van mijn leerdoelen. Je moet aan veel dingen denken. Ontwerpkosten, aantal uren, hoeveel verf heb je nodig, kosten voor het huren van een stijger, enzovoort. Best lastig, maar ik oefen veel tijdens mijn stage”.

“Als je op zoek bent naar een opleiding en je houdt van tekenen en creatief bezig zijn, dan raad ik het Cibap zeer aan”, zegt Roos. “Je hoeft er helemaal niet zo goed in te zijn. Dat leer je op school. Het eerste jaar maak je kennis met alle opleidingen. Ik vond het tof dat je niet gelijk hoefde te kiezen, maar er open minded in kon gaan. Als je open staat voor verbetering en echt nieuwe dingen wilt leren, dan is het zó leuk!”

Bekijk ook: mbo opleidingen tekenen en schilderen, decoratieschilder opleiding of Specialist schilder.