Cibap » Je bouwt iets waar klanten écht blij mee zijn

Je bouwt iets waar klanten écht blij mee zijn

Liam Steggink volgt de opleiding Creatief Vakman (richting hout & design) en zit in zijn derde jaar. Hij loopt stage in Hengelo bij Glaravans, waar ze oude vintage caravans volledig renoveren en moderniseren. Wij zochten hem op!

 

 

 

  • Student Liam Steggink
  • Stage Glaravans
opleiding(en)

van oud naar nieuw

Eigenaar Erik koopt oude caravans met potentie, maakt hier samen met de klanten een plan voor en gaat deze volledig opknappen. Liam helpt hem hierbij. “Een caravan komt slecht binnen, dan is bijvoorbeeld de bodem rot, banden lek en zijn er lekkages. Daar moet je doorheen kijken, de basis van de caravan moet goed zijn. Vervolgens wordt deze dan totaal gestript en gaan we het weer opbouwen. Binnen het oude jasje bouwen we een modern interieur design naar de wens van de klant.”

Ook bedenken ze slimme oplossingen voor vintage caravans. “Zo creëren we veel meer opbergruimte, installeren we moderne dakluiken, horren en allemaal praktische dingen die je in oude caravans niet hebt. Eigenlijk bouwen we een hele nieuwe caravan.”

materialen hergebruiken

Tijdens deze stage leert Liam veel over verschillende materialen. “We moeten rekening houden met het gewicht van de caravan en kiezen daarom voor bijvoorbeeld lichtgewicht hout. Ook gebruiken we 3D geprinte onderdelen voor nieuwe roosters of luikjes. Op dit moment werken we ook aan een caravan die helemaal circulair is met veel hergebruikt materiaal en spullen die duurzaam in gebruik zijn.”

Erik en Liam gaan aan de slag op basis van de wensen van de klant, maar krijgen daarin ook veel creatieve vrijheid. “Deze klant wilde graag een hotelsfeer in de caravan. Zo hebben we donkere muren gemaakt in combinatie met lichte gordijnen. De kinderen kunnen door het dakluik zelfs kijken naar de sterrenhemel.”

verschillende fases

De klanten van Glaravans willen iets bijzonders. Iedere caravan is vakwerk en daar werken ze zo’n twee maanden aan. “Het ene moment ben ik bezig met het maken en installeren van meubels, het andere moment ben ik aan het verven. We werken veel in fases. Toen ik hier net kwam, was een caravan al bijna klaar en hielp ik mee met de laatste klusjes. En nu ben ik bezig met het strip-proces van een caravan die net binnen is gekomen. Dat maakt het werk veelzijdig en nooit saai.”

diversiteit en creativiteit

Liam heeft hiervoor havo gedaan en is door zijn stages zijn keuzes aan het verkleinen. “Ik wist niet goed wat ik wilde gaan doen. Vorig jaar heb ik stage gelopen bij een echte meubelmaker en de diversiteit en creativiteit is echt heel leuk. Ik weet zeker dat ik met Creatief Vakman de goede richting heb gekozen. Voor volgend jaar ga ik een stage zoeken binnen de Tiny House sector.”

Meer weten? Lees ook: mbo product design, opleiding houtbewerking, decorontwerper opleiding, decoratieschilder opleiding of opleiding meubelmaker.