Cibap » als je kwaliteit blijft leveren, willen alle bedrijven je hebben

als je kwaliteit blijft leveren, willen alle bedrijven je hebben

Hovik Jesajan haalde drie jaar geleden zijn diploma Mediavormgever. Sindsdien heeft hij niet stilgezeten. Hij werkt drie dagen in de week bij Smart2it, een bedrijf dat software toepast met Virtual- en Augmented Reality. Daarnaast is Hovik zelfstandig fotograaf en is hij mede-eigenaar van Innspace. Hier maakt hij interactieve virtuele 3D tours.

  • Oud-student Hovik Jesajan
  • Werkt bij Smart2it
  • Daarnaast Zelfstandig fotograaf en mede-eigenaar Innspace
opleiding(en)

leren in de praktijk

“Mijn moeder wilde graag dat ik na het Cibap ging doorstuderen, maar ik kon geen geschikte studie vinden waar ik mij kon specialiseren in de technische kant van het vak van Mediavormgever. Dat lukt voor mij beter in de praktijk”, vertelt Hovik. Dat ondervond hij al tijdens zijn stage bij IQ media. “Hier leerde ik de beste les: Als je iets wilt namaken, moet je eerst goed analyseren wat je precies ziet. Daarna bedenk je hoe je het gaat maken en kun je technisch aan de slag met bijvoorbeeld een animatie. Daar heb ik nog steeds wat aan”.

als je kunt maken wat de klant wil, dan geeft dat voldoening

“Alles draait om de kwaliteit die je levert”, vertelt Hovik. “Als je dat levert, dan willen alle bedrijven jou hebben. Met mijn bedrijf Innspace bieden we klanten de mogelijkheid om virtueel rond te lopen in hun unieke 3D ruimte zoals een hotel, woning of school. Dit bestond al, maar door het gebruik van infospots, meetfuncties, interacties met objecten en toegang tot meerdere verdiepingen maken we de tour interactiever”, vertelt Hovik gedreven. “Technisch een flinke uitdaging, maar het oplossen van technische problemen vind ik het leukste dat er is”, lacht hij. “Er is zoveel mogelijk. En als je kunt maken wat de klant wil, dan geeft dat veel voldoening.”

Klik op de afbeelding om de 3D ruimte te bekijken.

Laat zoveel mogelijk je werk zien!

“Als eigen ondernemer is het echt aan jou om er iets van te maken”, vindt Hovik. “Veel mensen vinden het spannend om voor zichzelf te beginnen. Ze zijn verlegen of zijn bang dat ze zichzelf niet kunnen verkopen. Dat is geen reden”, stelt Hovik hen gerust. “Je hoeft jezelf niet te laten zien, maar laat je werk zien! Telkens weer. Plaats het op social media. Dat is een krachtig medium. En blijf investeren, blijf er tijd in steken en blijf kennis opdoen. In de eerste 2 jaar moet je ervan uitgaan dat je geen winst maakt. Het gaat niet vanzelf, maar als je maar dingen blijft doen, bouw je een netwerk op. Nu komen mensen vanzelf naar mij toe en mag ik bijvoorbeeld ook hun bruiloft fotograferen. Ze hebben vertrouwen in mij.”

daarom Cibap

Toen Hovik 12 jaar was kwam hij naar Nederland. Hij sprak Armeens en een klein beetje Russisch. Hij volgde eerst een opleiding om de Nederlandse taal te leren. Daarna volgde hij het vmbo bij het Meander College in Zwolle. Via Google maakte hij kennis met het Cibap, bezocht een open dag en meldde zich aan. “Ik vond het altijd al leuk om creatief bezig te zijn. In het eerste jaar maak je kennis met alle opleidingen. Zo kun je je goed oriënteren op wat je precies wilt. Dat vond ik heel fijn. Het Cibap is een school met veel mogelijkheden. Ook zijn alle materialen voor handen: computers, camera’s, een greenscreen, genoeg ruimtes om dingen te bespreken en je hebt veel vrijheid. Het is echt aan jou om iets te leren of niet.”