‘Eén op de vijf studenten hier heeft al eigen onderneming, fantastisch!’
Maak kennis met Femke den Boer
Sinds juli van dit jaar is de voorzittershamer van onze Raad van Toezicht in handen van Femke den Boer. Zij trad daarmee in de voetsporen van Henk Robben die die functie ruim tien jaar vervulde. We spraken Femke onlangs voor een korte nadere kennismaking.
In het dagelijks leven is Femke den Boer als directeur werkzaam voor het Centrum voor Wetenschap en Cultuur (CWC) van de Universiteit Utrecht. Het CWC werkt door bijvoorbeeld Cultuurcentrum Parnassos aan brede creatieve vorming van studenten en medewerkers op de Universiteit maar stelt zich vooral tot doel wetenschap naar een groter publiek te brengen.
Het volledig vernieuwde en in september van dit jaar heropende Universiteitsmuseum en het Betweterfestival, een festival waar wetenschap en kunst (samen met de HKU) ontmoeten, zijn daar hele mooie voorbeelden van. ‘Ik denk dat het belangrijker dan ooit is om zo breed mogelijk te duiden wat wetenschap voor de maatschappij kan betekenen. Daarin is de ontmoeting van wetenschap met kunst en vormgeving heel waardevol. Zij kunnen elkaar versterken in de dialoog, begrip en samenwerken aan goede oplossingen voor de samenleving. Daar zie ik ook een mooie link met Cibap, zoals met het net gestarte Social Design en Cibap Next.
Voor haar betrekking op de Universiteit was Femke acht jaar als directeur verbonden aan kunstacademie SintJoost in Breda en Den Bosch en in die hoedanigheid ook langere tijd lid van de Raad van Toezicht van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Haar voornaamste opdracht was het verbinden van kunst en samenleving door het onderwijs beter te verbinden met het werkveld. ‘Laten zien wat kunstenaars en vormgevers veelal ongemerkt iedere dag weer bijdragen’. En met dat in gedachten voelt het eerste halfjaar verbinding met onze vakschool ook als warm bad. ‘Een kleine 1700 aspirant creatief professionals die hier worden gevoed, aangewakkerd, en waar nodig geholpen in een eventuele vervolgstap richting creatieve industrie. Eén op de vijf studenten hier heeft al een eigen onderneming, fantastisch! Over bijdragen gesproken.. ’
Over haar rol hier en de nabije toekomst daarin is ze tot slot helder: ‘De Raad van Toezicht van Cibap is een mooi team dat vanuit vele professionele invalshoeken scherpe vragen kan stellen op basis van de plannen die de vakschool maakt. Zicht op koers en innovatie. Met zo’n betrokken club van medewerkers en studenten als ik de afgelopen maanden aan de Nijverheidstraat heb aangetroffen zie ik daar enorm naar uit!’.