Cibap » toen zag ik mijn eigen werk op tv voorbij komen

toen zag ik mijn eigen werk op tv voorbij komen

Max zit in zijn tweede jaar van de opleiding Filmmaker. Hij loopt op dit moment stage bij Talpa Network in Hilversum. Hier maakt hij filmpromo’s voor de verschillende televisiezenders die onder Talpa vallen.

  • Student Max van Unen
  • Stage Talpa Network
opleiding(en)

meer dan monteren

Op de afdeling Promo houdt Max zich bezig met het maken van filmpromo’s. “Het enige wat ik voor het maken van een filmpromo krijg, is de film. Soms ken ik de film al, dan weet je waar het overgaat en wat belangrijk is en anders ga ik de film spotten. Daarna ga ik aan de slag met de montage, die het hele verhaal in 15 of 20 seconden vertelt.”

Aan de hand van een planningsysteem ziet Max welke soort promo’s er moeten komen, de deadlines en ook welke pictogrammen erbij moeten. “Het is een heel project wat je oppakt met veel verantwoordelijkheid. Zo ben ik nu bijvoorbeeld bezig met het schrijven van voice-over teksten voor onze stemacteurs. Op die manier kun je het verhaal verduidelijken, aanvullen of acteurs extra aankondigen. Ook letten we op de audio en de kleuren, zodat het op iedere televisie goed overkomt. Het gaat wel een stapje verder dan monteren alleen.”

verschillende stijlen per zender

Max maakt promo’s voor verschillende zenders van Talpa. zoals Veronica, Net5, SBS6 en SBS9 “Elke promo die je op een Talpa zender ziet, is op deze afdeling gemaakt. Het verschilt per week en per dag voor welke zender ik promo’s maak. Elke zender heeft zijn eigen genre. Je moet wel gevoel krijgen voor welke zender je iets maakt.”

Alle promo’s die Max maakt, komen uiteindelijk bij de afdeling zender management. Zodat de zender het kan goedkeuren voordat het op televisie komt. “Dit shot is te grof of vinden we niet goed. Laatst maakte ik een trailer voor een Home Alone film. Hier heb ik negen versies voor gemaakt. SBS is een familiezender en wil het graag allemaal heel uitgebreid vertellen, ook al is het een film die iedereen kent.”

het wordt ècht gebruikt

Tijdens deze stage heeft hij geleerd om kritischer op zijn werk te zijn. “Als je werkt bij televisie, moet dat wel. Je kunt geen troep aanleveren. Ik zie ook bij mezelf dat ik een eerste versie heel gaaf vind, maar ook dat het nog beter kan. Die stap had ik nooit echt.”

“Laatst was ik tv aan het kijken en toen zag ik mijn eigen promo op televisie. Op het Instagram-account van SBS6 staan ook mijn promo’s. Alles wat ik maak, wordt ook echt gebruikt. En dat stimuleert ook om m’n best te doen.”

In zijn volgende stage wil hij zich vooral gaan verdiepen in het filmen en alles wat daarbij komt kijken. “Het lijkt me heel gaaf om een hele productie te doen. Mijn ultieme droom? Films schieten in Hollywood!”