Cibap » Creatief bezig zijn, het liefst buiten de kaders

Creatief bezig zijn, het liefst buiten de kaders

Jens de Boer volgt de opleiding Mediavormgever en zit nu in zijn derde jaar. We zochten hem op bij zijn stage bij Giraffes4Zebras, een full-service marketing en communicatiebureau voor opdrachtgevers. Jens houdt zich hier bezig met het editen van video’s, het opmaken van social media posts en het vormgeven van uitingen.

 

 

  • Student Jens de Boer
  • Stage Giraffes4Zebras
opleiding(en)

Bij nul beginnen

We stappen het kantoor binnen en op Jens’ computerscherm is een gaaf project in InDesign geopend. “Op dit moment werk ik aan een werkboekje over de pluimvee-industrie voor groep 7 en 8. In dit boekje wordt op een eerlijke en begrijpelijke manier uitgelegd waar vlees vandaan komt. Ik vind het belangrijk om kinderen te vertellen waar vlees vandaan komt, al blijft het een gekke opdracht om als vegetariër aan te werken.”

Jens beschrijft het als zijn meest creatieve opdracht tijdens deze stage. “Hier heb ik heel veel inspiratie voor opgezocht en onderzoek naar gedaan. Je begint letterlijk bij nul.”

Creatief binnen de kaders

Niet iedere opdracht barst van de creativiteit. “Wanneer ik een social media post maak voor een bedrijf, kijk ik naar de vorige post. Deze pas ik aan en dan is het klaar. Natuurlijk verander ik dan de stijl wel naar mijn eigen smaak, hoe ik het mooi vind. Maar dat is toch anders dan wanneer je iets vanaf het begin mag ontwerpen.”

Het proces van niets naar iets vindt Jens het leukst. “Het werkboekje over de pluimvee-industrie is een groot project. Nu is het de vormgeving van een boekje, maar er is een grote kans dat er nog een social media post bij komt en bijvoorbeeld een gave presentatie. De vrijheid om te werken zonder kaders om me heen zorgt ervoor dat ik met creatieve resultaten kom. Dat vind ik het leukste aan mediavormgeving!”

 

Misschien springt mijn werk er wél uit

Voor de start van zijn stage heeft Jens een aantal leerdoelen opgesteld. “Ik ben best een rustig persoon en in dit werkgebied is het wel handig dat ik voor mezelf opkom en mijn ideeën durf te delen. Ook al val ik zelf niet zo erg op, misschien springt mijn werk er wel uit.” Wat wel opvalt, is dat Jens iedere dag twee verschillende sokken draagt. “Ze zijn iedere ochtend weer benieuwd welke sokken ik nu weer aanheb” grapt Jens.

Gelukkig voelt Jens zich op zijn gemak bij zijn stage. “Hier kan ik mezelf zijn en me blijven ontwikkelen. Iedere vrijdag hebben we bijvoorbeeld presentaties, dat is in het Engels. Een teamlid vertelt dan over zijn of haar werkzaamheden. Binnenkort ben ik aan de beurt.”

Mooie dingen maken, die bijblijven

Hoewel Jens zijn stage superleuk vindt, is dit niet zijn droombaan. “Ik mis hier een stukje échte creativiteit. Er wordt veel gerealiseerd op een relatief hoog tempo. Ik ga eigenlijk steeds van opdracht naar opdracht. Wat dat betreft is dit meer een maak-bureau.”

Want ook als mediavormgever kun je van betekenis zijn voor mensen, vindt Jens. “Mooie dingen maken, die bijblijven en ook iets kunnen betekenen, dat wil ik graag. Er gebeurt zo veel in de wereld, ik denk dat ik met mijn creatieve talenten van betekenis kan zijn voor mensen.”

“Ik heb veel verschillende opdrachten gedaan bij Giraffes4Zebras. Door de opdracht met het schoolmateriaal ben ik erachter gekomen dat ik het beste werk met hele vrije opdrachten die iets betekenen. Dit is dan ook iets dat ik hoop in mijn toekomst meer te kunnen doen. Giraffes4Zebras gelooft in ieder geval dat ik dat kan.”