specialist schilder

mbo-opleiding | niveau 4

Tekenen en schilderen zijn echt jouw ding. Word nog beter en leer tijdens je opleiding specialist schilder de schildertechnieken die er zijn. Zowel in theorie als in praktijk. Jij gaat dus lekker met je handen werken. Op school én in het bedrijfsleven.


Start in september 2022!
Wil jij na de zomer graag starten op het Cibap? Dat kan! Meld je aan via onze website.

Klik hier voor meer informatie.


Wat leer je?
Jij legt je tijdens deze opleiding toe op decoratieve schildertechnieken. De ene keer om oude wandschilderingen te restaureren, de andere keer om vanuit een eigen ontwerp zelf wanden te verfraaien. Ook ga je werken met glas en maak je glas-in-lood.

Je werkterrein is daarmee heel breed: van oude gebouwen (bijvoorbeeld kerken) tot moderne bouwwerken. Denk bijvoorbeeld aan restaurants, scholen, ziekenhuizen en overheidsgebouwen. Je zorgt ervoor dat zij aantrekkelijk ogen. Sfeer creëren. Dat kan bijvoorbeeld met grote muurschilderingen, maar ook met wanddecoraties.

Je moet dus onder meer iets weten over architectuurstijlen, kunststromen, kleuren en esthetica. En wat te denken van het materiaal en de structuur van jouw object? Steeds weer maak je een koppeling naar de techniek. Snap je de principes? Dan dagen we je uit: wat als je technieken gaat mixen of in een modern jasje stopt?

In het derde jaar is er de mogelijkheid om je verder te verdiepen in het restauratievak. Je maakt dan een keuze om door te gaan met de opleiding tot:

Typisch Cibap

Op het Cibap draait het om het ontwerp. Altijd. Voor de restauratieschilder is het ontwerp een volledig vooronderzoek. Je restaureert, dus kijk je naar de gebruikte stijlen, verflagen en producten. Dit zet je om in een restauratieplan. De decoratieschilder is vrijer in het maken van zijn ontwerp. In beide gevallen leren wij je te denken vanuit een idee (concept). Weet wat je wilt, waarom je dat wilt en hoe je dat kunt realiseren. Is het ontwerp klaar? Dan voer je het ook uit!

De kennis die je zo opdoet, ga je in de laatste twee jaar van je opleiding toepassen in het bedrijfsleven. Wij hebben vele nauwe contacten met het werkveld. Diverse praktijkopdrachten liggen op jou te wachten. Pak die kans!

En op het Cibap kun je natuurlijk profiteren van elkaars kennis. Als decoratie- en restauratieschilder ontmoet je ook studenten van andere opleidingen. In fase 4 werk je zelfs samen aan projecten. Laat je door hen inspireren. Vraag de ruimtelijk vormgever eens mee te denken of schuif aan bij de mediavormgever. Het levert vaak mooie resultaten op!

Wat heb je nodig?

Je kunt goed tekenen, hebt ook oog voor detail en geduld. Restauratie- en decoratieschilderen doe je niet ‘even snel’. Daarbij heb je interesse voor het verleden, heden en de toekomst. Ben je ook nog een teamplayer? Top! Want dit werk doe je vaak met anderen.

Welk diploma haal je?
Decoratie- restauratieschilder (mbo 4 – versnellen kan).

Waar studeer je door?
Wellicht in België. Daar zijn mooie vervolgopleidingen. Maar ook op de Kunstacademie. Of je vervolgt de Excellentietraject tot Meester Restauratieschilder. Die kun je al in de laatste twee jaar van het Cibap starten!

Waar ga je aan de slag?
Word eigen baas als restauratieschilder of begin een eigen glas-in-lood-atelier. Of je gaat werken als decoratieschilder, glazenier of medewerker sign. Zelfstandig of in dienstverband.

Veel gestelde vragen

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen lesgeld te betalen. Je gaat lesgeld betalen als je 18 jaar of ouder bent. Op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kan je hierover meer informatie vinden. Het wettelijke lesgeld voor het mbo, studiejaar 2021-2022 is vastgesteld op € 1.216,-.

Naast het lesgeld komen er nog kosten bij voor boeken en licenties. Deze kosten zijn voor het eerstejaar het hoogst, namelijk rond de € 362,00 euro. Voor fase 2 en fase 3 zijn de kosten rond de € 248,00 en voor fase 4 betaal je zo’n € 218,00. Daarnaast is een laptop vanaf fase 1 verplicht.

Gereedschappen en basismateriaal voor de technieklessen stelt het Cibap beschikbaar. Uitgebreide informatie over de kosten en de basisuitrusting, vind je onder het kopje aanmelden/kosten.

Om te starten op de opleiding specialist schilder moet je tenminste een vmbo-kader diploma hebben behaald of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 hebben.

Zodra je je hebt aangemeld nodigen we je uit voor een intake. Informatie over hoe de intake verloopt vind je onder het kopje aanmelden/intake.

Deel deze opleiding: