mediamaker (dtp)

mbo-opleiding | niveau 3

Een opleiding waar alles draait om grafisch ontwerpen (dtp). Jij weet hoe je met de juiste computerprogramma’s een poster, flyer of brochure opmaakt. Spelen met beeld, kleur, typografie, vorm en tekstblokken, dat vind jij leuk! Na je opleiding Mediamaker (dtp) lukt het jou om door vormgeving prachtige dingen te maken. 


Kom naar het Cibap en volg een rondleiding!
Benieuwd of de opleiding mediamaker op het Cibap wat voor jou is? Kom naar een Cibap safari en krijg een interactieve rondleiding door de school. Proef de sfeer en ga in gesprek met docenten en studenten.

Kijk in onze agenda voor de data.


 

Wat leer je?
Jij leert alles over grafisch ontwerpen op de computer, ook wel dtp-werkzaamheden. Daarvoor moet je weten welke computerprogramma’s je nodig hebt en hoe deze werken. Zo leer je onder andere te werken met InDesign, Photoshop en Illustrator. In deze programma’s leer je hoe je posters, flyers, advertenties, magazines, folders grafisch kan vormgeven.

Vaak maak je in de praktijk voor opdrachtgevers meerdere uitingen naast elkaar, denk bijvoorbeeld aan een festival waar je een poster en flyer voor ontwerpt en misschien ook wel advertenties. Aan jou de taak om er dan een logisch geheel van te maken, zodat de boodschap duidelijk en eenduidig is. 

Hoe is de opbouw van de opleiding? 

  • Fase 1: kennismaken met creatief onderwijs 

Creativiteit is de basis voor alle opleidingen. In fase 1 besteden we veel aandacht aan je creatieve ontwikkeling. Naast creativiteit stellen wij nog een aantal kerncompetenties centraal: ondernemendheid, omgevingsbewustzijn, vakmanschap en communicatie. Omdat deze vaardigheden voor al onze opleidingen gelden, start je op het Cibap met het basisjaar, waarin alle eerstejaars studenten dezelfde lessen volgen. Na een halfjaar kies je welke opleiding je wilt gaan volgen. 

  • Fase 2/3: aan de slag in de praktijk 

In fase 2 en 3 ga je beide jaren een half jaar op stage en volg je een half jaar school. Op school volg je lessen en opdrachten. Regelmatig werk je aan opdrachten voor echte opdrachtgevers. Zo maak je tijdens deze fases echt kennis met de praktijk. Aan het einde van fase 3 maak je ook de proeve van bekwaamheid en je examen om zo je diploma te behalen. 

Wat voor type ben jij? Wat doe je graag en waar ben je goed in?
Je bent handig met computers en vindt het leuk daar veel tijd op door te brengen. Natuurlijk ben je creatief en klantgericht. Dat combineer je met een praktische insteek: het moet immers wel op tijd af! 

Welk diploma haal je?
Allround DTP’er (mbo 3). 

Wat kan ik ermee worden?
Als allround dtp-er kun je aan de slag als vormgever bij communicatiebureaus, drukkerijen, reclame- of ontwerpbureaus, uitgeverijen of webdesignbureaus. Natuurlijk kun je eigen bedrijf starten.  

Waar studeer ik door?
Mbo 4: bijvoorbeeld mediavormgever.

 

Veel gestelde vragen

Als student Mediamaker krijg je les in ontwerpen, je leert kijken naar kleur en compositie. Natuurlijk leer je werken met ontwerpprogramma’s als Adobe Indesign, Illustrator en Photoshop.  

Daarnaast leer je veel basisvaardigheden die iedere creatieve vormgever nodig heeft. Je gaat bij het vak Beeldlab aan de slag met kleuren en materialen, hiermee ga je experimenteren door te tekenen, schilderen en je leert verschillende technieken. Ook volg je fotografielessen. 

Zoals iedere mbo student krijg je ook meer theoretische vakken. Je krijgt les in Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan&burgerschap. Ook vinden we op het Cibap ondernemerschap belangrijk, daarom krijg je les in marketing en ondernemen. 

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen lesgeld te betalen. Je gaat lesgeld betalen als je 18 jaar of ouder bent. Op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kan je hierover meer informatie vinden. Het wettelijke lesgeld voor het mbo, studiejaar 2021-2022 is vastgesteld op € 1.216,-. 

Naast het lesgeld komen er nog kosten bij voor boeken en licenties. Deze kosten zijn voor het eerstejaar het hoogst, namelijk rond de € 293,00 euro. Voor fase 2 en fase 3 zijn de kosten rond de € 248,00 euro. Daarnaast is een laptop vanaf fase 1 verplicht. 

Uitgebreide informatie over de kosten, vind je onder het kopje aanmelden/kosten. 

Om te starten op de opleiding Mediamaker (dtp) moet je tenminste een vmbo-kader diploma hebben behaald of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 hebben. 

Zodra je je hebt aangemeld nodigen we je uit voor een intake. Informatie over hoe de intake verloopt vind je onder het kopje aanmelden/intake.

Tijdens de opleiding Mediamaker ga je 5 dagen per week naar school. Je start de week altijd rustig op, want op maandag beginnen de lessen pas om 12.00 uur. De rest van de week starten we om 8.45 uur. De lessen eindigen altijd rond 16.15 uur, behalve op vrijdag, dan ben je altijd iets vroeger vrij, namelijk rond 14.15 uur. 

Deel dit via je sociale netwerk.