mediamaker (dtp)

mbo-opleiding | niveau 3

Probeer het eens. Pak een potlood en papier en schets op één A4 een ontwerp die mensen triggert een popconcert te bezoeken. Nu een nieuwe huisstijl voor een groot internationaal bedrijf. En tot slot. Een reclame voor de iPhone. Wat zie je gebeuren?

Als mediamaker/dtp’er weet jij hoe je een doelgroep kunt aanspreken. Dat is spelen met beeld, kleur, typografie, vorm en de tekstblokken. Natuurlijk weet je nu nog niet alles, maar na je opleiding mediamaker lukt het jou mensen ergens toe aan te zetten. Puur door de vormgeving.

Wat leer ik?
Een mediamaker/dtp’er kan natuurlijk niet zonder de juiste computerprogramma’s. InDesign, Illustrator en Photoshop worden straks jouw domein. In die programma’s ga jij posters, advertenties, magazines, folders, billboards, websites en -winkels grafisch vormgeven. Online bezig? Dan kun je ook interactieve elementen toevoegen.

In de praktijk gebruik je natuurlijk vaak diverse media naast elkaar. Aan jou om er een logisch geheel van te maken. De boodschap van je opdrachtgever moet immers helder en eenduidig zijn.

Typisch Cibap
In het eerste halfjaar van deze driejarige opleiding blijf je nog heel breed. Je leert onder meer werken met Photoshop, Illustrator en Indesign en maakt de basisprincipes van vormgeven eigen. Je volgt lessen in vormgeving op 2d en 3d vlak, maar ook in sign, AV (audiovisuele uitingen) en fotografie. Zo word je echt een allrounder op creatief gebied, heel handig omdat als je aan het werk gaat, je ook vaak met andere creatieven samenwerkt.

Het betekent dat je studiekeuze op het Cibap nog niet helemaal vastligt als je start. Je ervaart in de praktijk wat je het leukst vindt en wat het beste bij je past en dan pas maak je echt de keuze!

Wat heb ik nodig?
Je bent handig met computers en vindt het leuk daar veel tijd op door te brengen. Natuurlijk ben je creatief en klantgericht. Dat combineer je met een praktische insteek: het moet immers wel op tijd af!

Welk diploma haal je?
Allround DTP’er (mbo 3).

Waar studeer ik door?
Mbo 4: bijvoorbeeld mediavormgever.

Waar ga ik aan de slag?
Als allround dtp-er kun je aan de slag bij communicatiebureaus, drukkerijen, reclame- of ontwerpbureaus, uitgeverijen of webdesignbureaus. Natuurlijk kun je ook als zzp’er gaan werken.

Deel dit via je sociale netwerk.