signmaker

mbo-opleiding | niveau 3

Leer op de opleiding Signmaker hoe je signing/reclame ontwerpt en maakt. Wat signing precies is? Kijk eens om je heen, je ziet het namelijk overal. Bewegwijzering, luifels van winkels, raambestickering op bedrijfspanden en autobestickering. Maak een ontwerp en werk dit vervolgens ook uit! Let op lettergrootte, kleur, constructie en locatie. Tijdens je opleiding tot signmaker leer jij hoe deze factoren elkaar beïnvloeden en hoe je ervoor zorgt dat jouw reclame opvalt. 


Kom naar het Cibap en volg een rondleiding!
Benieuwd of de opleiding signmaker op het Cibap wat voor jou is? Kom naar een Cibap safari en krijg een interactieve rondleiding door de school. Proef de sfeer en ga in gesprek met docenten en studenten.

Kijk in onze agenda voor de data.


 

Wat leer je? 
Je leert alles wat met belettering (sign) te maken heeft. Niet alleen de vormgeving ervan, maar ook de manier van snijden, printen en de plaktechnieken. Je houdt tijdens je ontwerp altijd in gedachten waarvoor je de reclame maakt: voor op een auto, gevel, billboard of spandoek. Is het een ‘uithangbord’, oftewel de naam, van een bedrijf? Of maak je bewegwijzering? 

De ondergrond en de locatie bepalen deels al de richting. Maar ook de grootte van het geheel! Heel vaak werk je met grote letters. Dat doet iets met de vormgeving. En ondertussen heeft je opdrachtgever natuurlijk ook nog wensen. Jij moet met alles rekening houden in je ontwerp. Dat zet je wel voor keuzes! Welke techniek wil je gebruiken? Ga je plotten, printen, frezen of graveren? En welk materiaal is het meest geschikt? Op het Cibap ga je het zelf doen. Zelf ervaren. En net als in de praktijk voer je alles zelf uit. Jij bent verantwoordelijk voor de uitvoering van een idee en de montage. 

Hoe is de opbouw van de opleiding? 

  • Fase 1: kennismaken met creatief onderwijs 

Creativiteit is de basis voor alle opleidingen. In fase 1 besteden we veel aandacht aan je creatieve ontwikkeling. Naast creativiteit stellen wij nog een aantal kerncompetenties centraal: ondernemendheid, omgevingsbewustzijn, vakmanschap en communicatie. Omdat deze vaardigheden voor al onze opleidingen gelden, start je op het Cibap met het basisjaar, waarin alle eerstejaars studenten dezelfde lessen volgen. Na een halfjaar kies je welke opleiding je wilt gaan volgen. 

  • Fase 2/3: aan de slag in de praktijk 

In fase 2 en 3 ga je beide jaren een half jaar op stage en volg je een half jaar school. Op school volg je lessen en opdrachten. Regelmatig werk je aan opdrachten voor echte opdrachtgevers. Zo maak je tijdens deze fases echt kennis met de praktijk. Aan het einde van fase 3 maak je ook de proeve van bekwaamheid en je examen om zo je diploma te behalen. 

Wat voor type ben jij? Wat doe je graag en waar ben je goed in?
Je hebt technisch en ruimtelijk inzicht. Natuurlijk ben je creatief. Daarbij heb je het geduld om heel secuur te werken. Elk detail – in de vormgeving én in de uitvoering – is belangrijk. Jouw creativiteit stelt jou in staat je opdrachtgever positief te verrassen. En daarmee de kijker. Jouw sign scoort!  

Welk diploma haal je?
Allround signmaker (mbo 3)

Wat kan ik ermee worden?
Als signmaker kun je aan de slag bij een reclamebureau. Daarnaast hebben standbouwers vaak signing nodig op beurzen. Zij kloppen aan bij signingbureaus. Je kunt natuurlijk ook een eigen bedrijf starten.  

Waar studeer ik door?
Mbo 4: bijvoorbeeld mediavormgever of ruimtelijk vormgever. 

Veel gestelde vragen

Als student Signmaker krijg je les in ontwerpen, je leert kijken naar kleur en compositie. Natuurlijk leer je werken met ontwerpprogramma’s als Adobe Illustrator, Photoshop en Signlab. Ook leer je werken met printplotters en snijplotters. 

Daarnaast leer je veel basisvaardigheden die iedere creatieve vormgever nodig heeft. Je gaat bij het vak Beeldlab aan de slag met kleuren en materialen, hiermee ga je experimenteren door te tekenen, schilderen en je leert verschillende technieken. Ook volg je fotografielessen. 

Zoals iedere mbo student krijg je ook meer theoretische vakken. Je krijgt les in Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan&burgerschap. Ook vinden we op het Cibap ondernemerschap belangrijk, daarom krijg je les in marketing en ondernemen. 

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen lesgeld te betalen. Je gaat lesgeld betalen als je 18 jaar of ouder bent. Op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kan je hierover meer informatie vinden. Het wettelijke lesgeld voor het mbo, studiejaar 2021-2022 is vastgesteld op € 1.216,-. 

Naast het lesgeld komen er nog kosten bij voor boeken en licenties. Deze kosten zijn voor het eerstejaar het hoogst, namelijk rond de € 293,00 euro. Voor fase 2 en fase 3 zijn de kosten rond de € 248,00 euro. Daarnaast is een laptop vanaf fase 1 verplicht. 

Uitgebreide informatie over de kosten, vind je onder het kopje aanmelden/kosten. 

Om te starten op de opleiding Signmaker moet je tenminste een vmbo-kader diploma hebben behaald of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 hebben.

Zodra je je hebt aangemeld nodigen we je uit voor een intake. Informatie over hoe de intake verloopt vind je onder het kopje aanmelden/intake.

Tijdens de opleiding Signmaker ga je 5 dagen per week naar school. Je start de week altijd rustig op, want op maandag beginnen de lessen pas om 12.00 uur. De rest van de week starten we om 8.45 uur. De lessen eindigen altijd rond 16.15 uur, behalve op vrijdag, dan ben je altijd iets vroeger vrij, namelijk rond 14.15 uur. 

 

signmaker mbo niveau 3 3 jaar

Diploma

Allround Signmaker

Beroepen

signmaker
gerelateerd

Deel deze opleiding: