Organisatoren Makersfestival Zwolle onder de indruk van Cibap-ontwerpen
‘Zo komt die duurzame economie er wel!’
‘Ontwerp een duurzaam bouwpakket waarmee kinderen van restmateriaal op ons festival iets leerzaams en leuks in elkaar kunnen zetten.’ Dat was de opdracht van de organisatoren van het Makersfestival Zwolle aan studenten van Cibap, vakschool voor vormgeving. Ze kregen drie dagen de tijd. De resultaten mochten er zijn. Van een designlamp van oude kommen en bussen tot een ‘Put the ball in the hole’-spelletje van dvd-doosjes, karton en kabels. Winnaar was het ontwerp ‘REWORN’, een idee om tassen te maken met alleen jeans, veters en een schaar.
Het was een creatieve drukte van belang bij Noggus&Noggus in Staphorst. Twee dagen lang werkten studenten van de tweetalige Cibap-opleiding (Engels en Nederlands), ICBD (International Creative Business Developer) daar aan hun ontwerp voor een bouwpakketje. ‘Bijzonder hoe iedereen op een totaal andere manier met dezelfde opdracht omgaat’, zeiden Farah, Lloyd en Lisanne. Hun idee was om (basisschool)kinderen van gebruikte materialen hun eigen kleine kunstwerkje te laten creëren op een lapje stof van 20 x 20 cm. Alle lapjes tezamen vormen later een groot kunstwerk. ‘Hiermee willen we duidelijk maken dat je al met een kleine bijdrage een groot verschil kunt maken en dat we het samen moeten doen.’ Bedrijfsleider Jan Pruis van Noggus&Noggus keek met plezier toe. ‘We hebben hier de ruimte en werken graag mee aan zo’n mooi project. Ze mogen alles pakken wat ze nodig hebben. Er zitten echt heel leuke ideeën bij.’
Ellen Bosman, Ambassadeur Circulariteit van Cibap, zag mooie dingen voorbij komen. ‘Studenten maken dromenvangers van oude fotolijstjes, textiel en touw. Ik zag een tafelbasketspel van onder andere pennenhouders, om ballen in te gooien. Een DIY-sieradenkit. Hoeden van oude lp’s. Het moet reproduceerbaar zijn en er moet genoeg materiaal voorradig zijn voor bouwpakketjes voor minimaal 200 kinderen die het Makersfestival in maart 2023 bezoeken. Een uitdagende opdracht.’ Het is de bedoeling dat de bouwpakketjes in aanloop naar het Makersfestival worden voorbereid door leerlingen van Thorbecke in Bedrijf, waarin praktijkscholen TalentStad en Thorbecke, en vso’sDe Twijn en De Ambelt samenwerken.
Moeilijke keuze
Na twee dagen presenteerden de studenten hun producten aan de jury. Die bestond uit de organisatoren van het Makersfestival Zwolle: voorzitter Valery Geurtsen, projectleider van SterkTechniekOnderwijs Zwolle, Dirry de Groot van Hogeschool Windesheim. Marco Theunis en Anno Bergsma van TechLab, Arie Koning van het Deltion College en Maarten van Dongen van circulair ambachtsnetwerk WaardeRing. Winnaar werd Worn to be Reborn: REWORN. ‘Het is een prachtig concept dat goed voorbereid kan worden door Thorbecke In Bedrijf en makkelijk uitgevoerd door de kinderen op het Makersfestival’, legt Valery uit. ‘Het was een moeilijke keuze: de andere producten waren ook geweldig.’ Drie andere concepten krijgen de kans om verder doorontwikkeld te worden tot een volwaardige workshop in samenwerking met Techlab Zwolle: kaarsenhouders uit oud gereedschap, de designlamp uit kommen en blikken en de speakers van plastic doosjes. Het is de bedoeling om alle twaalf ideeën te publiceren op het Makersfestival, zodat bedrijven inspiratie kunnen opdoen.
Hoopvol
‘De kwaliteit van de ontwerpen was heel hoog’, zegt Valery. ‘Het ontwerp van de winnaars voldeed het meest aan de opdracht, maar met een beetje doordenken kun je bij vrijwel alle ontwerpen een toffe workshop organiseren op het festival. Ik vind het heel hoopvol, deze nieuwe lichting, deze nieuwe generatie! Zo komt die duurzame economie er wel!’ Winnaars Nathan Bakker, Jari Lasschuijt en Fabian Doornbos van REWORN zijn blij. ‘Gaaf dat we gewonnen hebben en het ontwerp gewaardeerd wordt. We voelden zelf al wel dat het een goed idee was en hebben er veel tijd aan besteed met foto’s en een filmpje.’ Ze wonnen een taart en een fles champagne. Bovendien zal hun concept daadwerkelijk een workshop worden op het Makersfestival Zwolle in maart 2023.
Circulair Ambachtsnetwerk WaardeRing
Het project is het resultaat van een intensieve samenwerking binnen en rond circulair ambachtsnetwerk WaardeRing. Hierin werken partijen samen aan een circulaire en inclusieve economie. WaardeRing draait om kansen voor mensen en materialen.
••••
Kijk voor meer informatie over het Makersfestival op https://makersfestivalzwolle.nl/
Meer informatie over WaardeRing is te vinden op https://waarde-ring.nl/
Voor meer informatie over dit project: Maarten van Dongen, projectleider WaardeRing: 06 – 229 582 64
Hier is de promotievideo van de winnaars REWORN te downloaden: https://we.tl/t-233sPMEymH
Fotocredits: REWORN en WaardeRing