Cibap » vakschool voor verbeelding » creatieve opleidingen » visueel deSigner (sign)

visueel deSigner (sign)

mbo-opleiding | niveau 3

Kijk om je heen, signing het is overal! Bewegwijzering, luifels van winkels, raambestickering op bedrijfspanden en autobestickering. Maar de kunst is om signing te ontwerpen die opvalt en niet over het hoofd wordt gezien. Let op lettergrootte, kleur, constructie en locatie. Hoe beïnvloeden deze factoren elkaar. Tijdens je opleiding sign duik jij erin. Hoe valt ‘jouw’ reclame op?

Wat leer ik?
Je leert alles wat met belettering te maken heeft. Niet alleen de vormgeving ervan, maar ook de manier van snijden, printen en de plaktechnieken. Je wordt een echte vakman/-vrouw, die weet welke materialen je moet gebruiken en hoe die werken.

In eerste instantie moet je natuurlijk weten waarvoor je het maakt: is het reclame voor op een auto, gevel, billboard of spandoek? Is het een ‘uithangbord’, oftewel de naam, van een bedrijf? Of maak je bewegwijzering?

De ondergrond en de locatie bepalen deels al de richting. Maar ook de grootte van het geheel! Heel vaak werk je met grote letters. Dat doet iets met de vormgeving. En ondertussen heeft je opdrachtgever natuurlijk ook nog wensen. Jij moet met alles rekening houden in je ontwerp. Dat zet je wel voor keuzes! Welke techniek wil je gebruiken? Ga je plotten, printen, frezen of graveren? En welk materiaal is het meest geschikt? Op het Cibap ga je het zelf doen. Zelf ervaren. En net als in de praktijk voer je alles zelf uit. Jij bent verantwoordelijk voor de uitvoering van een idee en de montage.

Typisch Cibap
In het eerste halfjaar van deze driejarige opleiding blijf je nog heel breed. Je leert onder meer werken met Adobe Photoshop, Illustrator en Indesign en maakt de basisprincipes van vormgeven eigen. Je volgt lessen in vormgeving op 2D en 3D-vlak, maar ook in sign, AV (audiovisuele uitingen) en fotografie. Zo word je echt een allrounder op creatief gebied! Heel handig omdat als je aan het werk gaat, je ook vaak met andere creatieven samenwerkt.

Het betekent dat je studiekeuze op het Cibap nog niet helemaal vastligt als je start. Je ervaart in de praktijk wat je het leukst vindt en wat het beste bij je past en dan pas maak je echt de keuze!

Wat heb ik nodig?
Je hebt technisch en ruimtelijk inzicht. Natuurlijk ben je creatief. Daarbij heb je het geduld om heel secuur te werken. Elk detail – in de vormgeving én in de uitvoering – is belangrijk. Jouw creativiteit stelt jou in staat je opdrachtgever positief te verrassen. En daarmee de kijker. Jouw sign scoort!

Welk diploma haal je?
Allround signmaker (mbo 3)

Waar studeer ik door?
Mbo 4, bijvoorbeeld mediavormgever of ruimtelijk vormgever.

Waar ga ik aan de slag?
Alle reclamebureaus die met visuele reclames te maken hebben, werken samen met signmakers. Daarnaast hebben standbouwers vaak signing nodig op beurzen. Zij kloppen aan bij signingbureaus. Je hebt dus keus uit veel verschillende werkplekken. De plek voor jou dus als je een gevarieerde baan zoekt!

Deel deze opleiding: