Cibap » Cibap student presenteert rugtas van zalmhuiden op Dutch Design Week

Cibap student presenteert rugtas van zalmhuiden op Dutch Design Week

Cibap student Roy Schepers stond met zijn zelfontworpen rugtas van zalmhuiden op de Dutch Design Week in Eindhoven. Het is een zogenaamde zero-waste designer bag met een paspoort. Hierin staat van welk materiaal de tas is gemaakt, waar het vandaan komt en hoe het is bewerkt. Roy maakte de tas in samenwerking met designer Map Renes in het MaterialDistrict Expo waar Roy als stageopdracht onderzoek deed naar innovatieve materialen. De tas is onderdeel van de expositie ‘Creatief vakman – On the edge’ en is een samenwerking van drie mbo-vakinstellingen: Hout- en Meubileringscollege Amsterdam, SintLucas uit Boxtel en het Cibap uit Zwolle.

Jonge talenten creëren innovatieve producten
‘Creatief vakman – On the edge’ presenteert de creatief vakman die de vaardigheden van vormgever en ambachtsman verenigt. Jonge talenten geven inzicht in hun experimenten en verbeelding waarmee ze innovatieve producten creëren in het spanningsveld tussen design en ambacht. Zo heeft Maud Venema een inzichtelijk opbergmeubel ontworpen waarin voorwerpen een plek krijgen om mee te pronken. Achterliggende gedachte is dat zekerheid meer rust geeft in je hoofd. Jetta Wever liet zich inspireren door Afrikaanse manden. Zij maakte de tas ‘A wearable story’ waarin je iemands verhaal kan ‘zien’ door de combinatie van wit leer en een bodem van doorzichtig plastic. Jared van Haalen ontwierp een krukje waarbij hij beton en houtsnippers mixte en zo een nieuw materiaal ontwikkelde. Dominque Sjerps exposeert haar rugzak ‘Personal move’ waarin zij verwerkt dat tijd en moed nodig is om je eigen pad te ontdekken. Hoe ga je om met je eigen sociale bagage? Rienk Steunebrink heeft zijn poef ‘Queen of the night’ genoemd. De zitting is gemaakt van bloemen in de vorm van een zwarte lelie.

Opleiding en Consortium Creatief Vakman
De drie mbo-vakinstellingen Cibap, Hout- en Meubileringscollege en SintLucas bieden ieder de opleiding Creatief Vakman aan. De kwalificatie Creatief Vakman is in 2010 onder meer ontstaan vanuit signalen dat veel atelierberoepen dreigen verloren te gaan. Bij de opleiding staat het ontwikkelen van eigentijds vakmanschap gebaseerd op creatief ontwerp centraal. Ook draagt het Consortium er aan bij om het Creatief Vakmanschap in Nederland een eigen gezicht te geven.

De expositie Creatief vakman – On the edge vindt plaats tijdens de Dutch Design Week van 19 t/m 27 oktober in het VEEM gebouw in Eindhoven. Meer informatie op ddw.nl.

Deel dit via je sociale netwerk.