Cibap op de Dutch Design Week in Eindhoven
De werken worden geëxposeerd in het Design Perron
Elk jaar in oktober vindt de Dutch Design week plaats in Eindhoven. De Dutch Design Week is een grootschalig en jaarlijks terugkerend evenement waarbij design centraal staat. Het evenement is het grootste designevenement van Noord-Europa en presenteert werk en concepten van zo’n 2600 ontwerpers op meer dan 110 locaties door de stad. Dit jaar vindt het plaats van zaterdag 22 oktober tot 30 oktober en ook Cibap is er vertegenwoordigt.
Design Perron
Het Design Perron is één van deze 110 locaties en Cibap mag hier samen met drie andere creatieve vakscholen, Hout- en meubileringscollege, Nimeto en St Lucas, dit jaar een plekje innemen. Drie afstudeerprojecten van Cibap worden hier geëxposeerd. Lees verder voor meer informatie over de drie werken.
Het Voedselbos
Door Bjorn Beumer, Fleur Soppe, Klaske ten Brinke, Leonie Kloeze
Het voedselbos, geïnitieerd door Otto en Bram, is nog niet fysiek te vinden maar de plannen liggen er. Het vraagstuk waar de Cibap studenten zich op stortten luidde: “Hoe krijg je inwoners van Zwolle enthousiast over een voedselbos en laat je ze er ‘mede-eigenaar’ van worden?”. Uiteindelijk kwamen er meerdere ideeën uitrollen waarvan ze er één hebben uitgewerkt: een bordspel voor basisschoolkinderen waarmee ze een eigen voedselbos met een groepje kunnen ontwerpen. Uiteindelijk hebben ze samen met de opdrachtgevers een compleet lesprogramma ontworpen.
Reduced Chair
Door Guus ter Horst
Wat maakt een stoel een stoel. Dat was het idee achter het concept. Guus heeft zijn inspiratie uit de kunststroming dadaïsme gehaald. Hieruit is het idee ontstaan om de grens van een stoel op te zoeken. Moet een stoel een rugleuning hebben? Moet er een zitvlak zijn? De kenmerken en eigenschappen van een stoel verminderen. Reduced. Dit is toegepast door behulp van 3D-printen minder materiaal te gebruiken.
ONO
Door Marieke Huizenga en Kjeld Ligtvoet
Als jonge ontwerpers dragen we wat Marieke en Kjeld betreft een duidelijke verantwoordelijkheid als het gaat over ‘het redden van de Aarde’. Deze zorg is de basis van ONO (kort voor ‘Oh no, we fucked up’). Met ONO verkennen ze de mogelijkheden rondom speculatief design, waarbij we ons proberen in te beelden hoe het zou zijn om te ontwerpen zonder de huidige beperkingen van technologie, cultuur en politiek. Het idee is om ruimtes voor discussie en debat te creëren en de verbeelding van mensen te inspireren en aan te moedigen door ons verhaal, waarin futuristische en alternatieve scenario’s worden gebruikt om de implicaties van beslissingen voor de mensheid te illustreren.
Kijk voor meer informatie op www.ddw.nl en www.designperron.nl