ruimtelijk vormgever

mbo-opleiding | niveau 4

Styling, interieur, decor en architectuur, die onderwerpen spreken jou aan! Dat is waar de opleiding ruimtelijk vormgever om draait. Jij geeft een ruimte vorm, richt hem in en weet met jouw styling een sfeer te creëren. Of het nu gaat om een decor voor een event, een interieur voor een kantoor of de styling van een winkelpand, deze opleiding geeft jou alle handvaten voor het maken van een aansprekend en functioneel ontwerp. 


Start in september 2022!
Wil jij na de zomer graag starten op het Cibap? Dat kan! Meld je aan via onze website.

Klik hier voor meer informatie.


Wat leer je?
Je leert alles over kleur, materiaal en compositie. Hoe zet je deze drie dingen in, om te komen tot een creatief ontwerp voor een decor, winkel, kantoor of festival. Je leert dit digitaal of handmatig aan de hand van schetsen, tekeningen en 3D-modellen. Ook gebruik je nieuwe technieken, denk aan Virtual Reality en 3D-printen. Bij het maken van je ontwerp let je ook op de constructie, zodat het ontwerp ook technisch goed uitgevoerd kan worden.  

Tijdens je opleiding kun je door stage, focuslessen en projectkeuzes accenten leggen, zoals styling, interieur en/of stand- en decorbouw.  

Hoe is de opbouw van de opleiding? 

  • Fase 1: kennismaken met creatief onderwijs
    Creativiteit is de basis voor alle opleidingen. In fase 1 besteden we veel aandacht aan je creatieve ontwikkeling. Naast creativiteit stellen wij nog een aantal kerncompetenties centraal: ondernemendheid, omgevingsbewustzijn, vakmanschap en communicatie. Omdat deze vaardigheden voor al onze opleidingen gelden, start je op het Cibap met het basisjaar, waarin alle eerstejaars studenten dezelfde lessen volgen. Na een halfjaar kies je welke opleiding je wilt gaan volgen. 
  • Fase 2/3: samenwerken in de praktijk
    In fase 2 en 3 ga je in beide jaren een half jaar op stage en volg je een half jaar school. Op school volg je lessen en werk je aan projecten. Dit doe je in met medestudenten uit fase 2 en 3. Iedere 10 weken werk je aan een opdracht voor echte opdrachtgever. Zo maak je tijdens deze fases echt kennis met de praktijk. 
  • Fase 4: afstudeerstage en proeve
    In het laatste jaar ga je wederom een half jaar op stage en je gaat op school aan de slag via Cibap in Company. In een team met studenten van alle opleidingsrichtingen, ga je samen aan de slag met opdrachten van echte opdrachtgevers. Daarnaast maak je je proeve op school of in de praktijk bij je stagebedrijf. 

 

Wat voor type ben jij? Wat doe je graag en waar ben je goed in?
Jij bent creatief, hebt ruimtelijk inzicht en gevoel voor techniek. Bezit jij ook nog overtuigingskracht, organisatietalent, doorzettingsvermogen en teamspirit, dan is het vak van ruimtelijk vormgever echt iets voor jou! Het is namelijk zeker dat je veel zult samenwerken. 3D doe je niet alleen. 

Welk diploma haal je?
Ruimtelijk vormgever (mbo 4)

Waar ga je aan de slag?
Vind een baan als 3D-ontwerper van producten, winkelinrichting, interieurs, decors– of events. Er is ontzettend veel mogelijk met jouw brede kijk op ruimte en je skills op het gebied van techniek, materiaal, kleur en licht. 

Waar studeer je door?
Op het hbo: Kunstacademie, Ruimtelijk Design, Communicatie, Instore & Retail, Fashion & Branding, Bouwkunde/Architectuur, Product Design of bijvoorbeeld Landscape Design.

Veel gestelde vragen

Als ruimtelijk vormgever krijg je les in ontwerpen. Je leert om creatief te denken, plattegronden te tekenen en te werken vanuit een thema. Op deze manier vertelt jouw ontwerp een verhaal en kan je goed beargumenteren waarom je keuzes maakt in je ontwerp. Ook volg je techniek lessen, om zo te leren werken met gereedschappen om bijvoorbeeld decorstukken te maken. 

Je gaat ook digitaal aan de slag en leert werken met de ontwerpprogramma’s SketchUp, Cinema 4D en de Adobe pakketten Illustrator, Photoshop en InDesign. 

Zoals iedere mbo student krijg je ook meer theoretische vakken. Je krijgt les in Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan&burgerschap. Ook vinden we op het Cibap ondernemerschap belangrijk, daarom krijg je ook les in marketing en ondernemen. 

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen lesgeld te betalen. Je gaat lesgeld betalen als je 18 jaar of ouder bent. Op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kan je hierover meer informatie vinden. Het wettelijke lesgeld voor het mbo, studiejaar 2021-2022 is vastgesteld op € 1.216,-. 

Naast het lesgeld komen er nog kosten bij voor boeken en licenties. Deze kosten zijn voor het eerstejaar het hoogst, namelijk rond de € 312,00 euro. Voor fase 2 en 3 zijn de kosten rond de € 248,00 en voor fase 4 betaal je zo’n € 218,00. Daarnaast is een laptop vanaf fase 1 verplicht.

Uitgebreide informatie over de kosten, vind je onder het kopje aanmelden/kosten. 

Om te starten op de opleiding Ruimtelijk Vormgever moet je tenminste een vmbo-kader diploma hebben behaald of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 hebben. 

Zodra je je hebt aangemeld nodigen we je uit voor een intake. Informatie over hoe de intake verloopt vind je onder het kopje aanmelden/intake.

Tijdens de opleiding ruimtelijk vormgever ga je 5 dagen per week naar school. Lessen starten vanaf 8.45 uur en eindigen altijd rond 17.15 uur. Mogelijk volg je ook gedeeltelijk online/thuis lessen.

ruimtelijk vormgever mbo niveau 4 4 jaar

Diploma

Ruimtelijk Vormgever

Beroepen

interieurstylist, eventontwerper, decorontwerper, visual merchandiser, productontwerper
gerelateerd

Deel deze opleiding: