Cibap » creatief vakman – fabrics & design

creatief vakman – fabrics & design

Tijdens deze specialisatie leer je vaardigheden en technieken van leer en textiel verwerken. Ook ga je het experiment aan met andere materialen. Je leert vernieuwende technieken en materiaalgebruik, gebaseerd op traditionele ambachten.

Je kijkt over de grenzen Door je te richten op een bepaald type product en/of techniek kan je inspringen op de vraag naar trendgevoelige producten. De creatieve industrie zoekt mensen die trends vroegtijdig opmerken en ze kunnen vertalen naar (nieuwe) materialen, technieken en ontwerpen. Dat leer je tijdens de specialisatie fabrics&design.

Wat leer ik?

Je focus ligt op de technische vaardigheden van leer en textiel. Je werkt voornamelijk met leer en textiel, eventueel aangevuld met andere materialen. Je ontwerpt gebruiksproducten, producten voor interieur, maar ook modeaccessoires zoals bijvoorbeeld tassen, riemen, et cetera.
De kunst voor jou is trends te (leren) zien. Wat gebeurt er om je heen? Wat neem je waar? Vraag jezelf ook af: waarom doen mensen dat? En meteen daarna: hoe kan ik (of je opdrachtgever) die beleving ook creëren? Met welke materialen is dat te realiseren? Op welke manier? Al je bevindingen leg je vast in trendboeken.

In de kern draait het namelijk om het creëren van identiteit. Vakkennis is daarbij een must. Je gaat daarom zelf aan de slag met materialen. Dat kan textiel zijn, maar ook leer, glas of kunststof. Leer ze kennen. Hoe sterk is het? Wat kun je ermee? Probeer ook alle technieken. Op het Cibap heb je immers alles bij de hand: ook een 3D-printer en lasersnijmachine. Experimenteer en ontdek de mogelijkheden. Best kans dat je zo zelf nieuwe materialen en technieken ontwikkelt.

Met die kennis kun jij trends omzetten in design. Je creëert relevante vormen en werkt met verschillende materialen. Dat kunnen producten als tassen, sneakers en decoratieve design objecten zijn.

Benieuwd of creatief vakman – fabrics & design wat voor jou is? Kom naar onze open avond op donderdag 22 juni.

MELD JE DIRECT AAN  EN ONTDEK JOUW TOEKOMST!

Wat heb ik nodig?

Jouw oog ziet alles. Ook details. Daarbij ben je creatief én nieuwsgierig. Je wilt weten waarom mensen doen wat ze doen. Je herkent invloeden, smaken en stijlen. Je begrijpt ook welke kant die op bewegen. Jij (her)kent de trend van ‘morgen’. Daarbij kun je goed plannen en organiseren. Jij weet zo alle wensen van je klant te vertalen naar concrete ideeën en/of producten.

Waar studeer ik door?

Ga naar het Amsterdam Fashion Institute (AMFI), Artez, de Design Academy, de Kunstacademie of de hbo-opleiding Technisch Commerciële Textielkunde.

Waar ga ik aan de slag?

Met jouw kennis van materialen en je gevoel voor design kun je terecht bij verschillende bedrijven. Bij ontwerp- of lifestyle-adviesbureaus of binnen (grote) concerns. Ook een baan als textielontwerper en –designer is mogelijk. Bijvoorbeeld bij fabrikanten van vloerproducten, muurbekleding, gordijn- en meubelstoffen.

Ontwerp en maak de mooiste accessoires!

creatief vakman – fabrics & design mbo niveau 4 4 jaar

Diploma

creatief vakman


Meer weten over de intake?

Kijk op deze pagina om meer te lezen over hoe het gaat nadat je je hebt aangemeld voor een opleiding op Cibap.


Lees over de stage van Daphne bij productieatelier Studio RYN in Arnhem.

Deel deze opleiding: