Cibap » vakschool voor vormgeving » creatieve opleidingen » creatief vakman » creatief vakman – hout & design

creatief vakman – hout & design

Tijdens deze specialisatie leer je vaardigheden en technieken van hout bewerken, daarnaast ga je het experiment om tot een concept te komen: wat kun jij met de vorm en functie van een product of meubel? Dat is spelen met esthetische en functionele eigenschappen van materialen en technieken. Vooral ook zelf doen. Maken. Ervaren. Nieuwe ideeën opdoen. Alles om te komen tot dat mooie ontwerp.

Wat leer ik?
Je gaat aan de slag met hout, kunststof, glas, noem maar op. Ook met nieuwe(!) materialen. Evenals met een hele reeks (nieuwe) technieken. De 3D-printer en lasersnijmachine staan al klaar in ons ciblab. Pak dus je kans en doe onderzoek. Welke materialen zijn waarvoor geschikt? Welke technieken pas je wanneer toe? Wat wil je? Is dat mogelijk? Wees creatief en experimenteer.

Zo leer je hoe de vorm en functie van een product/meubel logisch kunnen samensmelten. Dat is wat je opdrachtgever wil: een fraai, maar ook gebruiksvriendelijk eindproduct! Ervaring met materialen en technieken is daarbij onmisbaar voor een creatief vakman. Ondervind het zelf in onze houtwerkplaats. En kom zo tot een conceptueel goed doordacht ontwerp. Natuurlijk maak je uiteindelijk ook het prototype!

Naast deze vakvaardigheden verdiep je je in het ondernemerschap. Hoe communiceer je met je opdrachtgevers? Hoe haal je opdrachtgevers binnen? Maar ook: hoe houd je binnen je ontwerp rekening met je omgeving?

Wat heb ik nodig?
Techniek ligt je wel. Je werkt graag met je handen. Materialen wekken je nieuwsgierigheid. Wat is dit? Waarvan is het gemaakt? Wat kan het? Zo prikkel jij jezelf om een bepaalde richting in te gaan, op zoek naar nieuwe vormen. Je vindt onderzoek ook leuk, houdt van experimenteren en durft fouten te maken. Je gaat voor hét product.

Waar studeer ik door?
Ga naar de kunstacademie (Willem De Koning Academie, Design Academy, Minerva, Artez of de HKU) of volg een design- of lerarenopleiding.

Waar ga ik aan de slag?
Bij interieur- en meubelbouwbedrijven of een ontwerpstudio. Of start je eigen bedrijf.

Deel deze opleiding: