Cibap » vakschool voor vormgeving » creatieve opleidingen » creatief vakman » creatief vakman – fabrics & design

creatief vakman – fabrics & design

Tijdens deze specialisatie leer je vaardigheden en technieken van leer en textiel verwerken, daarnaast ga je het experiment aan met andere materialen. Innovatieve technieken en vernieuwend materiaalgebruik, gebaseerd op traditionele ambachten.
Je kijkt over de grenzen van je eigen uitstroom heen. Door je te profileren op een bepaald type product en/of techniek kan je inspringen op de vraag naar trendgevoelige producten. De creatieve industrie zoekt mensen die trends vroegtijdig opmerken en ze kunnen vertalen naar (nieuwe) materialen, technieken en ontwerpen. Dat leer je tijdens de specialisatie fabrics&design.

Wat leer ik?
Je focus ligt op de technische vaardigenheden van leer en textiel. Je ontwerpt voornamelijk uit leer en textiel, eventueel aangevuld met andere materialen. Het betreft zowel gebruiksproducten, producten voor interieur als modeaccessoires zoals bijvoorbeeld poefen, dienbladen, tassen, schoenen, riemen, et cetera.
De kunst voor jou is trends te (leren) zien. Wat gebeurt er om je heen? Wat neem je waar? Vraag jezelf ook af: waarom doen mensen dat? En meteen daarna: hoe kan ik (of je opdrachtgever) die beleving ook creëren? Met welke materialen is dat te realiseren? Op welke manier? Al je bevindingen leg je vast in trendboeken.

In de kern draait het namelijk om het creëren van identiteit. Vakkennis is daarbij een must. Je gaat daarom zelf aan de slag met materialen. Dat kan textiel zijn, maar ook leer, glas of kunststof. Leer ze kennen. Hoe sterk is het? Wat kun je ermee? Probeer ook alle technieken. Op het Cibap heb je immers alles bij de hand: ook een 3D-printer en lasersnijmachine. Experimenteer en ontdek de mogelijkheden. Best kans dat je zo zelf nieuwe materialen en technieken ontwikkelt.

Met die kennis kun jij trends omzetten in design. Je creëert relevante vormen en werkt met verschillende materialen. Dat kunnen producten als tassen, sneakers, decoratieve design objecten zijn.

Wat heb ik nodig?
Jouw oog ziet alles. Ook details. Daarbij ben je fijngevoelig, creatief én nieuwsgierig. Je wilt weten waarom mensen doen wat ze doen. Je herkent invloeden, smaken en stijlen. Je begrijpt ook welke kant die op bewegen. Jij (her)kent de trend van ‘morgen’. Daarbij kun je goed plannen en organiseren. Jij weet zo alle wensen van je klant te vertalen naar concrete ideeën en/of producten.

Waar studeer ik door?
Ga naar het Amsterdam Fashion Institute (AMFI), Artez, de Design Academy, de Kunstacademie of de hbo-opleiding Technisch Commerciële Textielkunde.

Waar ga ik aan de slag?
Met jouw kennis van materialen en je gevoel voor design kun je terecht bij verschillende bedrijven. Bij ontwerp- of lifestyle-adviesbureaus of binnen (grote) concerns. Ook een baan als textielontwerper en –designer is mogelijk. Bijvoorbeeld bij fabrikanten van vloerproducten, muurbekleding, gordijn- en meubelstoffen.

Deel deze opleiding: