grafische uitingen op ambachtelijke wijze

“Mooie producten maken waar de klant blij mee is, dat vind ik heel tof.” Aan het woord is vierdejaars student Mediavormgever Martijn Hakvoort. Hij loopt stage bij Het Grafisch Ambacht in Zwolle. In de studio en werkplaats worden uiteenlopende grafische uitingen op ambachtelijke wijze ontworpen en gemaakt.

“Wat ik het leuke vind aan dit bedrijf is dat er ook workshops worden gegeven voor volwassenen en kinderen”, vertelt Martijn. “Het creatieve aspect en het geven van workshops is voor mij een ideale combinatie om voor mezelf uit te zoeken wat ik na het Cibap wil gaan doen. Op dit moment twijfel ik nog of ik verder wil als Mediavormgever of naar de pabo ga voor een baan in het onderwijs.”

Het Grafisch Ambacht geeft onder andere workshops in het ontwerpen van posters en in zeefdrukken. Dat is een drukmethode, waarbij de inkt door een zeef op het te bedrukken materiaal wordt gebracht. Martijn zorgt dat alle materialen klaarstaan en helpt de deelnemers waar nodig. Daarnaast legt hij de workshops vast op film en maakt hiervan een aftermovie. Ook maakt hij inzichtelijk wat er allemaal bij het geven van een workshop komt kijken en legt dit vast in een overzichtelijk naslagwerk.

Eigenaar Nanda Jansen of Lorkeers werkt zonder personeel en is blij met Martijn als stagiaire: “Het is erg leuk om met stagiaires te werken, omdat je ze iets kunt meegeven in een belangrijke periode in hun leven. Ik vind het belangrijk dat studenten zoveel mogelijk uit hun stages halen en daarbij bied ik ze met mijn studio en werkplaats heel veel mogelijkheden. Als de student het maar aangeeft, is (bijna) alles mogelijk!”