Cibap » “We maken hier tassen van duurzame materialen, zoals ananas!”

“We maken hier tassen van duurzame materialen, zoals ananas!”

Fase 2 student Gitta Kumeling volgt de opleiding Creatief vakman, richting fabrics & design. Ze loopt stage bij twee designers: Nikki Giling in Arnhem en Anna Treurniet in Nijmegen.

  • Student Gitta Kumeling
  • Stage Designers Nikki Giling & Anna Treurniet
opleiding(en)

Alle producten worden hier handgemaakt

“Ik leer veel van dutch designer Nikki Giling, mijn stagebegleider”, vertelt Gitta enthousiast. “Ze heeft een winkel in modeaccessoires in Arnhem met een eigen atelier. Alle producten worden hier handgemaakt en zijn meestal van leer zoals tassen en sieraden.”

“Ik maak bijvoorbeeld tassen van een bestaand ontwerp. Samen met Nikki kijk ik of ik iets aan de tas kan veranderen zodat hij er net iets anders uitziet dan de vorige. Ook denk ik mee over nieuwe producten. Voor het beddenmerk Auping bijvoorbeeld, hebben we van reststoffen een nieuwe stof ontwikkeld. Hiervan maken we nieuwe producten. De medewerkers van Auping krijgen dit cadeau met kerst. Ik mag nu nog niet verklappen wat is. Maar het is heel mooi! “

Ananas als vervanger van leer

Bij Anna Treurniet het andere stageadres van Gitta, wordt gewerkt in een creatieve coöperatie. Meerdere creatieve ondernemers werken hier onder 1 dak. “We maken hier tassen van duurzame materialen, zoals ananas! Ananas wordt gebruikt als vervanger van leer. De vezels van de ananas worden samengeperst zodat er een lap ontstaat. Flexibel en heel stevig! Het is best moeilijk om vervangende materialen te vinden voor leer die ook nog eens betaalbaar zijn. Met dit ananasleer is dat goed gelukt”, vindt Gitta.

“Het maken van producten vind ik het leukste om te doen”

“Een product maken is een boeiend proces, van begin tot eind”, vertelt Gitta. “Het is elke keer weer verrassend waar je inspiratie vandaan kunt halen en waar je toe in staat bent. Je kan veel meer doen dan je denkt dat je kunt. Zo leuk om te doen! Op school leer ik ook om op een andere manier te leren denken. Klasgenoten en docenten helpen daarbij. We geven elkaar feedback.”

Na het Cibap wil Gitta zich graag verder ontwikkelen. Ze denkt aan doorstuderen aan de Design academie of Kunstacademie. “Zolang je je wilt blijven ontwikkelen, vind je vanzelf iets wat bij je past.”