Cibap » liefde voor het vak is een voorwaarde voor dit beroep

liefde voor het vak is een voorwaarde voor dit beroep

René Wissink is interieurarchitect en grafisch ontwerper. Hij is eigenaar van Atelier Argos in Zwolle en heeft ook nog een partime-baan bij Guide ID, een bedrijf dat de audio guides maakt voor rondleidingen in bijvoorbeeld Het Achterhuis van Anne Frank, Paleis op de Dam en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Maar ook internationaal, binnen en buiten Europa. Eén dag in de week werkt René in de Ontwerpfabriek van het Cibap en begeleidt hier studenten.

  • gast docent René Wissink
opleiding(en)

Vanuit Atelier Argos ontwerpt en maakt René de inrichting voor o.a. musea, tentoonstellingen en kantoren, in binnen- en buitenland. Omdat René ook grafisch ontwerper is, verzorgt hij niet alleen de inrichting en het interieur, maar ontwerpt hij ook de grafische uitingen voor zijn opdrachtgevers zoals posters, folders, en tekstborden, maar ook logo’s, digitale presentaties en complete huisstijlen.

Liefde voor het vak is een voorwaarde voor dit beroep, vindt René. “Een creatieveling ziet altijd kansen, denkt gelijk na wat hij met iets kan. Het zit als het ware in je dna.”

Zijn enorme kennis van het vak deelt hij nu ook met studenten. René laat studenten kennismaken met de materialen van Materia in de Ontwerpfabriek van het Cibap. “Materia heeft een enorm mooie collectie met de meest uiteenlopende materialen. Hier kun je veel mee doen” legt René uit. “Ik probeer studenten anders te laten kijken naar materiaal. Je kunt er namelijk veel meer mee dan stoelen en andere meubels produceren.

Materialen recyclen en parfum ontwikkelen

Op dit moment begeleid ik een student die in haar woonplaats Sint Jansklooster jaarlijks meehelpt met de opbouw van het bloemencorso. Een bloemencorso is enorm milieuvervuilend door het vele gaas, plastic en karton dat wordt gebruikt. Zij gaat iets bedenken en ontwikkelen om dit tegen te gaan. Om de materialen te recyclen en een parfum ontwikkelen. Het bloemencorso heeft haar passie en daarbij kan ze ook nog eens iets extra toevoegen waar de maatschappij iets aan heeft. Enorm inspirerend.”

“Je leert met elkaar en van elkaar”

Op een andere manier naar dingen kijken

René vindt het met elkaar ontwikkelen van nieuwe dingen met wederzijds respect iets heel goeds. “Je leert met elkaar en van elkaar om op een andere manier naar dingen te kijken. Het gaat niet altijd om geld verdienen”. De Ontwerpfabriek van het Cibap faciliteert hierbij. Hier kan volop worden geëxperimenteerd door studenten en door professionals uit het bedrijfsleven. “Een prachtig initiatief met een mooie netwerkfunctie wat in dit beroep ook heel belangrijk is”