Cibap » Leren animeren tijdens je stage

Leren animeren tijdens je stage

Lin volgt de opleiding Mediavormgever, specialisatie Motion Design. Inmiddels zit Lin in fase 4, maar vorig schooljaar liep ze stage bij Silly Productions in Apeldoorn. Dit is een animatie/filmstudio gericht op TV, bedrijfsfilms, explainimations, commercials, leaders en vrije producties. Het wordt gerund door Silvester Zwaneveld, cabaretier en kunstenaar.

  • Student Lin Klooster Lelieveld
  • Stage Silly Productions
opleiding(en)

Verdieping opzoeken

Lin wilde haar stageperiode gebruiken om zich te verdiepen in 3D animatie. Deze animaties maak je in het programma Cinema 4D. Dit programma wordt door de grootste animatiestudio’s ter wereld gebruikt.

Het grootste project waar Lin aan heeft meegewerkt is het animeren van video’s voor Bakkerijmuseum Zaanse Schans. Bakkerijmuseum Zaanse Schans gaf Silly Productions opdracht om 12 receptvideo’s te maken. Deze video’s staan op YouTube en worden in het museum afgespeeld. Lin heeft het meest gewerkt aan het filmpje dat je hier links ziet.

Hoe komt een animatie tot stand?

Het museum stuurde Lin een recept toe. Vervolgens ging ze aan de slag om een script te schrijven voor de animatie. Het script tekende ze uit en soms werd er zelfs een maquette gebouwd om scene beter in beeld te brengen. Vervolgens bouwde ze de benodigde digitale onderdelen en ging Lin animeren. Na de eindmontage was de animatie klaar.

Klinkt heel simpel, maar in een goede animatie gaat úren werk zitten. Het maken van een filmpje van 2 minuten kost – van script tot eindmontage – gemiddeld een maand tijd!

Leergierig

Lin kreeg veel verantwoordelijkheid tijdens haar stage, waardoor ze veel heeft geleerd. Ze kwam binnen met weinig ervaring met Cinema 4D, maar uiteindelijk maakte ze 80 procent van de video’s alleen, zonder hulp van haar begeleider. Silvester is erg trots op haar: ‘’Het is een wisselwerking. Als een stagiair wil leren, dan investeer ik tijd om ze veel kennis bij te brengen. Lin is een topper die ik vrijheid durf te geven. Ze leert heel snel.’’

Of Lin zich een carrière als animator voor zich ziet? Nee, voor nu niet. Ze mist de afwisseling met film en fotografie. Maar ook daar is een stage voor bedoeld; ontdekken waar jouw passie ligt.