Cibap » Ik moest met een bijl en met hakmessen aan de slag. Enorm leuk om te doen.

Ik moest met een bijl en met hakmessen aan de slag. Enorm leuk om te doen.

Alwin Schik, derdejaars student Creatief Vakman, liep stage bij Schaalwerk. Dit bedrijf ontwerpt en maakt onder meer decors, interieurs, maquettes en grafische middelen. De creativiteit en bedrijvigheid spat ervan af als je het bedrijf op het industrieterrein van Utrecht binnenloopt. Een grote loods met een staalwerkplaats, een zaaggelegenheid en een grote zolder vol met artikelen die kunnen dienen als decoratie of decorstuk.

  • Student Alwin Schik
  • Stage Schaalwerk
opleiding(en)

je kijkt je ogen uit

“Ik verbaas me nog regelmatig op deze bijzondere stageplek. In de hal hier was laatst een festival nagebouwd compleet met rookmachines. Of er staat hier ineens een pelicaan van 5 meter. Of een levensgrote furby die als promotiemateriaal dient. Of we rijden hier rondjes op dragrace motoren. Allemaal producten die gebruikt worden voor opdrachten voor klanten. De bedrijfscultuur is leuk en grappig.”

In Amsterdam werkte Alwin mee aan de inrichting van bar De Eeuwige Jeugd. Een massief eiken bar en een bank van acht meter bleek niet te passen. “Alles was scheef in dat pand. We moesten het neerzetten met wat improvisatiewerk om het passend te maken” vertelt Alwin. “Veel van geleerd”.

een bijl en met hakmessen

“Mijn leukste opdracht is die voor het Utrechts archief waar op dit moment een tentoonstelling is over het rampjaar 1672-1673. We moesten verwoeste kamers in huizen namaken. Ik had hier totaal geen ervaring mee. Op school leer je hoe je alles zo netjes mogelijk moet maken, maar hier moest ik met een bijl en met hakmessen aan de slag. Enorm leuk om te doen! Ik deed dingen die ik nog nooit had gedaan. We maakten ook een oude stadsmuur die er verweerd uit moest zien en ik heb stenen nagemaakt. Deze technieken komen mij straks op school goed van pas als ik weer nieuwe producten ga maken en aan de slag ga voor mijn examen werkstuk”

 

samen stage lopen

Bij Schaalwerk loopt nog een Cibap student stage: Ben Schilderman. “Ben ken ik al vanaf de basisschool in Amersfoort”, vertelt Alwin. “Hij verhuisde in die tijd, maar we bleven vrienden. Toen ik in 4 TL bij hem logeerde, wilde Ben graag kijken bij een school: Het Cibap in Zwolle. Ik ging mee. Wat een coole school, dacht ik. Ze maken hier best gave dingen. Hier wil ik naar school. Ik wist alleen nog niet precies welke opleiding. Gelukkig is het eerste jaar breed. Je maakt dan kennis met alle opleidingen, daarna koos ik voor Creatief Vakman. Het bevalt me hier goed. En Zwolle is een leuke stad!”