Cibap » anders kijken naar processen en materialen

anders kijken naar processen en materialen

Map Renes is vormgever en kunstenaar. Als kunstenaar bedenkt zij verschillende producten en projecten zoals mode- en leefstijlfeesten. Vaak zet zij mode in als kapstok om andere mensen te bereiken en te inspireren. Mode met een functie noemt ze dat. Binnenkort neemt ze deel aan de wedstrijd Fashion Future Pioniers van VPRO Tegenlicht over duurzame mode.

Op het Cibap is zij betrokken bij de stage van Roy Schepers. Roy is derdejaars student Creatief Vakman, richting Fabrics & Design. Hij loopt stage bij MaterialDistrict Expo. Hier kan hij oneindig experimenteren met heel veel unieke innovatieve materialen. Materialen die voortdurend in ontwikkeling zijn. Een uitdaging voor zowel producenten als ontwerpers.

  • stage Roy Schepers
  • stageplek MaterialDistric Expo
  • begeleiding Map Renes
opleiding(en)

ongekende mogelijkheden

De mogelijkheden van materialen zijn ongekend. Maar hoe benut je deze? “Ik wil graag nieuwe dingen ontdekken, maar wil daarbij wel de controle houden over het proces”, vertelt Roy. “Ik houd van comfort en veiligheid.” Map Renes helpt Roy om anders te kijken naar processen en materialen en om juist die controle los te laten. “De weg er naar toe is interessant, niet het eindproduct.”

van afval naar grondstof

Map Renes is groot voorstander om van restmaterialen nieuwe grondstoffen te maken. Van de huid van een zalm bijvoorbeeld, maakt Map zalmleer. “En wist je dat je van koeienpoep draad kunt weven? En van sinaasappelschillen, ananas en kokosnoot kun je ook weer nieuwe materialen maken”, vertelt ze gedreven. Zo ontstaat de circulaire economie. Van afval naar grondstof. En het is nog duurzaam ook.

Zo ontwerpt Map circulaire mode van zalmleer. Van de huid van de zalm ontwerpt ze prachtige kleding en tassen. De kleding die ze maakt is ook te huur. Dit past ook weer uitstekend binnen een circulaire economie en het is duurzaam.

mode als kapstok voor duurzaamheid

In april organiseert ze de Fashion Revolutionweek waar aandacht wordt gevraagd voor betere arbeidsomstandigheden voor werknemers in de mode-industrie in bijvoorbeeld Bangladesh. Cibap studenten werken tijdens de Fashion Revolutionweek ook mee aan projecten. In het verleden organiseerde Map lifestyle feesten om duurzaamheid te promoten. Het feest wordt ingezet als communicatiemiddel en mode en voeding is een middel om met mensen te praten over duurzaamheid

Ik ben een maker: uit het niets probeer ik iets vorm te geven. We moeten materialen anders gaan gebruiken. Van bijna alle grondstoffen kunnen we nieuwe materialen maken. Het is belangrijk om deze kennis met elkaar te delen. Klimaatwetenschappers en kunstenaars kunnen zo samen tot verrassende oplossingen komen.

De werkplek van Roy is de permanente expositieruimte van MaterialDistrict Expo die is gevestigd in de ontwerpfabriek van het Cibap. Studenten, docenten en andere belangstellenden zijn vijf dagen per week van harte welkom in deze expositieruimte.