Cibap » Als je ergens in de stad je eigen werk ziet hangen, dan is dat vet.

Als je ergens in de stad je eigen werk ziet hangen, dan is dat vet.

Etiënne Toonen zit in het laatste (derde) jaar van de opleiding Mediamaker, een opleiding waar alles draait om grafisch ontwerpen. Hij loopt stage bij CP GrafiMedia, een fullservice drukkerij in Didam.

 

  • Student Etiënne Toonnen
  • Stage CP GrafiMedia
opleiding(en)

werken met machines

“Ik heb het hier enorm naar mijn zin”, vertelt Etiënne. “Hier leer ik allemaal nieuwe dingen. Zoals het werken met veel verschillende machines: geavanceerde stickermachines, printers voor grote bouwtekeningen, snijapparaten, automatische vouwmachines, enz. Ze hebben hier zelfs een enorm grote printer die op verschillende materialen kan printen zoals plexiglas en kunststof”, vertelt hij gedreven.

banner van 10 meter lang

“Als je weet hoe die machines werken en kan laten zien wat je er allemaal mee kunt maken, dan geeft dat een geweldig gevoel”, zegt Etiënne enthousiast. “Laatst heb ik een banner gemaakt van wel 10 meter lang. Als je die dan ergens in de stad ziet hangen, dan is dat vet.”

 

grafisch ontwerpen

Alles gaat in overleg met de klant. Klanten zijn bijvoorbeeld bedrijven die posters, magazines, briefpapier of vlaggen willen laten maken. Of drukwerk voor festivals, al is dat nu tijdens de coronacrisis natuurlijk een stuk minder. “Er komen ook particulieren bij ons die bijvoorbeeld een uitnodiging willen laten maken voor hun huwelijksfeest of voor geboortes”.

“Als je in gesprek gaat met de klant is het belangrijk dat je creatief bent qua gedachten”, vertelt Etiënne. “Dus als de klant zijn idee met jou bespreekt, dan heb je daar zelf gelijk een plaatje van in je hoofd”, legt hij uit. “Vervolgens maken we een grafisch ontwerp. Ik heb al veel tools gekregen om dingen mooi op te maken in computerprogramma’s als Illustrator en Indesign.”

Na het Cibap wil Etienne gaan werken. “Als ik hier na mijn stage zou kunnen blijven, dan zou ik dat sowieso doen.”