Cibap » 300 jaar terug in de tijd

300 jaar terug in de tijd

Inger is fase 4-student en volgt de opleiding Specialist Schilder aan het Cibap. Tijdens haar stage bij kunstrestaurator Art Decor oefent ze haar specialisatie uit: decoratie- en restauratieschilder. Inger werkt mee aan de conservatie van rouwborden in een kerk in Hegebeintum. Oftewel: ervoor zorgen dat rouwborden van 300 jaar oud in hun oorspronkelijke staat behouden blijven.

  • Student Inger Haakma
  • Stage art-decor
opleiding(en)

Bladgoud

Voordat Inger aan de slag gaat met conserveren, maakt ze allereerst het rouwbord schoon met speciale wattenstaafjes. Ze lost de goudverf op en probeert zo het originele bladgoud weer tevoorschijn te halen. “Je wilt alles zoveel mogelijk behouden. Heel soms brengen we een beetje nieuw bladgoud aan.” Wanneer in de verflaag het hout zichtbaar is, werkt Inger dit bij met een klein penseeltje. Deze techniek beoefende ze op haar stage: “Ik leer hier zoveel. Steeds komen er nieuwe technieken bij.” Ook maakt Inger (onder begeleiding) photoshop bestanden voor het schaderapport.

“Dit project is echt bijzonder, en vind je niet snel weer.”

Eervol werk

“Mensen van adel investeerden 300 jaar geleden in deze rouwborden. En nu verzorg ik deze rouwborden zodat ze in die staat bewaard blijven.” Inger vindt het conserveren daarom eervol en bijzonder werk. “Dit project is echt bijzonder, en vind je niet snel weer.”

Excellentietraject restauratieschilder
Inger volgt het excellentietraject restauratieschilder. Hier leerde ze onder andere het vergulden, wat mooi van pas komt in haar stage. Na haar opleiding Specialist Schilder wil ze verder doorstuderen. Ze weet nog niet precies wat, maar ongetwijfeld iets met schilderen.