Cibap » gastlezing Fundatie Fusions

gastlezing Fundatie Fusions

door Ewout Klei en Jan Banning

Bezoekers van het Cibap hebben ze zeker al zien hangen: negen bijzondere lichtkunstwerken over het leven van Joan Derk van der Capellen tot den Pol (1741-1784) gemaakt door Gert Jan Kocken en vier foto’s van Jan Banning over communistische sporen in diverse landen. Een expositie door museum de Fundatie over de kracht van democratie, de kracht van idealen en het belang van vrijheid. Maandag 9 december om 10.00 uur tot 11.45 uur geven Jan Banning en Ewout Klei op het Cibap een lezing over het werk en de betekenis ervan.

De lezing vindt plaats in ons restaurant. Wilt u deze bijwonen? Meld u dan op maandagochtend voor 10.00 uur bij onze receptie.

Democratisch Nederland
De lichtkunstwerken zijn gemaakt door fotograaf/kunstenaar Gert Jan Kocken en gaan over Nederland rond 1800, de periode waarin de basis van ons Koninkrijk der Nederlanden werd gelegd. De kunstwerken vertellen het verhaal van de strijd om een democratisch Nederland door van der Capellen tot den Pol. Hij woonde in de 18e eeuw in Zwolle en had kritiek op het politieke bestel: de monarchie en het regentenstelsel. Het anoniem gepubliceerde pamflet: “Aan het volk van Nederland” is waarschijnlijk van zijn hand, hiermee probeerde hij het Volk aan te sporen om de democratie te steunen.

Gastspreker Ewout Klei is politiek historicus, tekstschrijver en theoloog. Hij is in 2004 afgestudeerd op Joan Derk van der Capellen tot den Pol en zal het verhaal over deze roerige omwenteling van het regentenstelsel naar de bouwstenen van onze huidige democratie vertellen.

Communistische sporen
De foto’s zijn gemaakt door fotograaf Jan Banning en onderdeel van de serie Red Utopia. In deze serie toont Banning de restanten van het communistische ideaal, dat sinds de val van de Berlijnse muur steeds meer onder druk is komen te staan. Banning fotografeert kantoren in India, Nepal, Italië, Portugal en Rusland en laat kale, armoedige ruimten zien. In het tijdschrift PF (Professionele fotografie) zegt hij: “Het communistische gedachtegoed is bijna helemaal begraven, maar er leeft nog wel een behoefte aan een maatschappij waarin de welvaart en de economische middelen beter verdeeld worden. Piketty heeft in zijn boek Het Kapitaal in de 21e eeuw aangetoond dat er juist een toename van de kloof tussen rijk en arm gekomen, vooral in de vorm van het bezit. Je ziet dat Marx als econoom een revival meemaakt. Het communisme is als politieke beweging op sterven na dood, maar de economische analyse van Karl Marx staat wel in de belangstelling.

Gastspreker Jan Banning is fotograaf en kunstenaar. Banning werd in Nederland geboren uit Nederlands-Oost-Indische ouders. Hij studeerde sociale en economische geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen en werkt sinds 1981 als fotograaf. Zijn werk is sterk maatschappelijk betrokken en laat de toeschouwers beter kijken naar zijn werk maar ook vragen stellen waarom we zien wat we zien.

75 jaar vrijheid
Beide gasten snijden een belangrijk thema voor dit jaar aan: 75 jaar vrijheid. Al tijdens de Tweede Wereldoorlog werd nagedacht over wat vrijheid nou precies is, en hoe deze vrijheid het best beschermd kan worden. De Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt benoemde in 1941 de Four Freedoms, vier vrijheden die tijdens oorlog onder druk staan. Deze vier vrijheden zijn: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijwaring van angst en vrijwaring van gebrek. Tot op de dag van vandaag zijn deze vrijheden belangrijk. Het Cibap viert de vrijheid met meerdere exposities en activiteiten.

 

Deel dit via je sociale netwerk.